Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@JanulaM Tak s zadosti o Elterngeld se musis obratit na prislusne Elterngeldstelle viz. http://www.elterngeld.net/…stellen.html ne na Familienkasse… Familienkasse vyplaci Kindergeld a minimalne u nas s Elterngeld nema nic spolecneho
Najdi si tam prislusnou adresu, predem domluv termin a urcite ti tam nekdo tu zadost pomuze vyplnit… vetsinou jsou fakt ochotni a vstricni ( ja tam byla dvakrat… jednou mi vysvetlili co vsechno za podklady je treba a podruhe mi zadost a sami vyplnili
)
A co se tyce danoveho priznani… lze si ho podat i sam ale je to opravdu hodne slozite… po nekolikadenim studiu jsme to s manzelem vzdali a vzali se danoveho poradce
A urcite se to vyplatilo… zase tak drahe to nebylo (platime cca 120 E za osobu na rok u jednoho Lohnsteuerhilfeverein) Nejlepsi je asi si nechat od nejakych znamych v okoli doporucit ![]()
@JanulaM Jeste jsem zapomela k tem danim… vyhodou dobrehop poradce je, ze ti poradi co vsechno si muzes do dani dat… o spouste veci jsem vubec netusila
Pokud mas byt i v CR a splnis dalsi podminky ( je mensi nez byt v Nemecku atd.) muzes zadat o zdaneni jako Doppelhaushalt (coz je financne setsakra vyhodne), do dani se daji dat i napr. vydaje za hlidani deti - poplatky za skolku ci chuvu atd… je proste spousta figlu, kterymi se da dojit k zajimavym castkam… ovsem pouze pokud o nich vis
Takze doporucuju nechat si profesionalne poradit ![]()
@Agrion my budeme taky potrebovat danoveho poradce…takze se to pohybuje kolem te castky, co jsi uvadela? Vubec nemam predstavu kolik nas to bude stat.
skolku zrovna mame, to by bylo fajn ![]()
@suik Asi jak u koho a jak kde… nejlepsi je asi poptat se kolegu v praci a nechat si doporucit
My jsme platili vstupni poplatek prvni rok 100E na osobu - to byl administrativni poplatek za vstup do toho LHV a od te doby platime 120E za rok na osobu a rozhodne se nam to vyplatilo… kazdy rok dostaneme zpatky cca 3000-4000E a to nemame Doppelhaushalt ![]()
@Agrion děkuju, no my jsme si mysleli, že na Familienkasse to asi nebude, díky za rady a tipy, řeknu to muži a musí si najít nějakkého poradce, byla by škoda ty výhody nevyužít, máme i byt v ČR. Díky moc ![]()
Ahoj vsem, nemate prosim nekdo zkusenosti se zdravotni peci ve Stuttgartu. Manzel dostal nabidku prace v Nemecku ve Stuttgartu s nastupem unor / brezen 2013. Ja jsem momentalne doma a v unoru mi konci rodicovska a zaroven cekame koncem kvetna dalsi prirustek do rodiny. Takze zaciname shanet informace co je vsechno potreba zaridit atd. Muze nekdo poradit:
zdravotni pojistovny?
dekuji moc za informace!
@Miska12345 já jsem rodila bez znalosti němčiny a musím říct, že jsem byla nemile překvapená, že tu strašně málo lidí mluví anglicky, nevím jestli je to jen neochota či neznalost, každopádně jsem se domluvila asi se dvěma doktory v celé nemocnici, ale nakonec jsme to nějak zvládli no. Až přijedete musíte se jít přihlásit k pobytu a s tímto papírem pak na pojišťovnu a jste hned pojištěni, příjde vám neprve papírová kartička potom budou chtít fotku, tu pošlete a oni vám pošlou klasickou čipovou (aspoň my to tak měli s AOK), budete pojištěni i s dítětem pod manželem, na dávky tady máte nárok - konkrétně elterngeld, je třeba si o něj zažádat přes žádost, kterou najdeš zde: http://www. elterngeld. net/…stellen. html, s lékaři neporadím, bydlíme asi 150 km od sttutgartu, ale určitě tam nějaké česky mluvíci najdeš, tak hodně štěstí
Ahoj, jsi zlaticko diky moc!
Prihlaseni pobytu se zjistuje kde?
Pls po porodu jste dostali nemecky rodny list, ktery byl potreba soudne prelozit do cestiny a s tim jste pak sli na cesky zastupitelsky urad a na zadost jste si nechali vystavit cesky rodny list a s tim jste pak vyrizovali miminku pas? Mohu se jeste zeptat jaky je rozdil mezi Elterngeld a Kindergeld? Pridavek 154 euro je Kinergeld? Jeste jednou moc dekuji!
@Miska12345, není zač, přihlašovali jsme se na radnici. S tím rodným listem je to přesně jak píšeš, my jsme si to nechali přeložit a budeme to vyřizovat v ČR, ale lze to i tady na zastupitelském úřadě. Musíš mít, ale ten rodný list opatřený apostilou, kterou ti vydá regierungspräsidium stuttgart, Elterngeld je rodičovský příspěvek a kindergeld příspěvek na dítě, elterngeld dostaneš asi to minimum 300 EUR měsíčně po dobu 12 měsíců a pak ti musí rozdíl mezi těmi 220 tis. a tím co dostaneš tady, doplatit český stát. Doufám, že je to pochopitelné, kdyby něco ozvi se ![]()
Dekuji a preji pekne Vanocni svatky a vse nejlepsi v novem roce!
@Miska12345 ahoj, ja jsem taky rodila s mizernou znalosti nemciny, neco se domluvim, ale zadna slava to neni, anglictina taky nic moc, jeste horsi. Ale dalo se, bude teda dobre, kdyz s tebou bude muz. Jestli mate ale jeste starsiho prcka, tak to bude slozitejsi.
rodny list jsem delala pres ambasadu, chce to jeste tu apostilu, jak tu bylo zmineno. Docela to ale trva, ja to nechavala delat na konci sestinedeli, syn ma tri mesice s a furt nic.
jinak stuttgard neznam a ani nikoho tam…snad je nejaky vyhledavac doktoru, v berline maji i podle jazyku. Ale i kdyz maji uvedenou anglictinu nebo cestinu, tak treba ty sestry, co jsou na recepci, tak treba tolik nemluvi…ale zaklady Aj vetsinou jo.
Ahoj, dekuji za info. Mame jeste triletou holcicku, ktera je na nas hodne fixovana a neni zvykla, ze ji hlida nikdo jiny. Musim rici, ze to zatim take nevim jak vyresime. Ve Stuttgartu jsem zatim nasla dve ceske skolky tak tam zkusim napsat a treba mi nejaka maminka co bydli ve Stuttgartu doporuci nejakeho doktora
). Ja nemecky neumim vubec, jsem u 10 lekce
). Ano to jsem cetla ze vyrizeni rodneho listu i pasu trva nekolik mesicu. jeste jednou diky za info.
@Miska12345 Ano bohuzel… trva to pekne dlouho… a nejhorsi je, ze teoreticky nesmis bez platneho pasu s deckem vycestovat z DE - takze ani ukazat se rodine
No my jsme to teda riskli a propasovali Rozaru dokonce nekolikrat, ale dobrej pocit jsem z toho nemela ![]()