Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ockovani - dite do 18let neplati snad nic. I leky dite do 18let neplati (jen nekdy se malicko priplaci - teda pokud to mate na recept)
Tak to je super, opravdu dekuji za info. s kyclema i s ockovanim! Jeste jak dopredu jste se museli v nejake nemocnici zaregistrovat na porod? Je mi jasne, ze to vsude chodi asi trochu jinak ale tak zhruba pro predstavu. A jeste pls detskeho doktora jste si vybirali jak dlouho pred porodem? Zdravotni prukazku jste dostali v porodnici? ;o), dekuji
Ahoj holky, volala jsem si primo do Mulheim obecni urad, za pul hod. mi volal nekdo zpatky kdo mluvil anglicky a opravdu musim prvne na auslander auslander, tam si zavolam zitra. Uplne me to sere, budu muset tam, plne kojim bojim se ze malej si odvykne.
@Miska12345 Zdravotni prukaz jsme dostali v porodnici.Porodnice jsem mela obhlednute dve (jedna velika - v pripade predcasneho porodu, druha malinkata rodinna), vetsinou se tam da zavolat a podivat se, ci maji den otevrenych dveri. Registrace neni snad potreba (nevim, jak ve velkych mestech), jen jsem asi 2tydny pred porodem jela vyplnit papiry. Doporucuji chodit na predporodni kurz - PA me pak mela s mimcem ve sve peci po cele sestinedeli (nechodila jsem na prevazeni atd.). Bylo to opravdu super - chodila dle potreby, poradila, pomohla. Rodila jsem v porodnici, kde pracuje, ale pri porodu jsem mela jinou PA (ale taky uzasnou).
Detskeho doktora jsme meli vybranyho predem - jeli jsme se tam i podivat (potrebovali jsme domluvit par veci, protoze jsme ve 2mesicich miminka odletali do USA na par mesicu)
Na porod v Nemecku moc rada vzpominam - prijemna atmosfera, lidi… Odchazela jsem po domluve druhy den domu - dukladne me i mimco prohledli a hned ten den mi volala PA zda ma dorazi ci staci az dalsi den. Pece byla uzasna. Sama nemecky moc nemluvim, ale v PA pri porodu se snazila mluvit anglicky, „moje“ PA me znala uz z kurzu, tak vedela, jak na tom jsem. Pece v porodnici taky paradni (i co se tyka treba jidla - hnes nastoupila sestra a rekla mi, at si vyberu jidla na nadchazejici dny).
Ahoj, já bydlím poblíž Weidenu, cca 30 km. Mám dcerku 14 měsíců a syna 14 a pul let ![]()
Jee uz sjem se bala ze tu jsem jedina
Odkud jsi a jak jsi tady dlouho? K ![]()
Holky kolika procenty z platu je hrazena ochrana doba v tehotenstvi od zamestnavatele. Myslim tim dobu 6 tydnu pred porodem a 8po.
@olisek kulisek Jestli myslis Mutterchutz tak behem nej jsem dostavala 100 procent platu… nejakych 15E platila moje pojistovna (jsem u DAK) a zbytek dorovnaval zamestnavatel ![]()
@olisek kulisek Jinak pokud kojis tak vem prcka s sebou
Bude mit vylet
Cestovani s miminem neni tak strasne jak se cloveku predem muze zdat… ver mi ![]()
@Agrion ja sice zaplaceno dostala, ale 100 procent to určitě nebylo. Za 6 tydnu mi dali nějakých 500€ a za 8 asi 800€ což ani 50% není. Sice mám jiný výhody id zaměstnavatele ale tohle musí být nějak daný že? Teda i potvrzení o vypocitani tyhle částky jsem dostala, ale nevím jak na to přišli.
Malýho vzít nemůžu, čekáme na rodnej list a pas. Ještě cestovat nemůžem, jinak bych to neresila a jela s ním, je hrozně spokojenej v autě i jiným prostředí.
Ahoj, chtěla jsem se zeptat na slušnou realitku v Německu, děkuji
@olisek kulisek Tak to nevim jak Ti to kdo spocital… Nenas to holka jednoduchy… Nechci k nicemu navadet ale ja bych si neriskla maleho plnokojence nechat doma…ja jsem par tydnu po porodu resila taky krizovku kdyz mi zemrela babicka kvuli pohrbu ale nakonec jsem radsi pasovala dite bez pasu nez riskovat zanet, predcasny odstav nebo jine problemy s kojenim a nespokojenym hladovym miminem (mala dodnes vsechny lahve bojkotuje)… Takze mi vlastne Ani nic jineho nezbylo ![]()
Ahojky, mam 4mesicni dcerku a bydlime na prednesti Athen. Hledame maminku na pokec.