Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@JanulaM ja to budu resit v unoru, taky jeste netusim jak
, nicmene ja chci prubnout i cesky UP, podle toho co mi rikala urednice co me ted mela na starosti, tak se jedna o stret zajmu, ja mam vice vazeb na cr - mam tam zamestnavatele, vlastne tam podnikam, jezdime tam, mame tam doktorku, vlastne i pojisteni…sice je to sezeni na dvou zidlich, ale chci to zkusit. Jinak mi to musi dat nemci.
ja ale jen nechapu jednu vec, pokud jeden stat dava min, ma to ten druhy doplatit. Tim ze budeme dostavat nemecky rodicak, tak na tom budeme financne biti - jak to budou pocitat netusim ale ja brala na nemecky pomery hodne malo.
vzhledem k tomu, ze mi v cr drzi misto a jestli se budeme vracet, tak se tam taky vratim.
nemci by nam davali penize jen do roka ditete. Jestli mas smlouvu v cr na dobu neurcitou, tak si tam nahlas rodicovskou dovolenou jak chces, to s tim nesouvisi.
Taky se na to papirovani netesim a jsem z toho dost ve stresu, ty penize proste potrebujeme, musime taky nejak dolozit, ze jsme pobirali materskou v CR a za tu dobu nam Elterngeld neprislusi. ![]()
takze ja nejdriv zamirim na okresni spravu pro to potvrzeni
@suik píše:
@JanulaM ja to budu resit v unoru, taky jeste netusim jak, nicmene ja chci prubnout i cesky UP, podle toho co mi rikala urednice co me ted mela na starosti, tak se jedna o stret zajmu, ja mam vice vazeb na cr - mam tam zamestnavatele, vlastne tam podnikam, jezdime tam, mame tam doktorku, vlastne i pojisteni…sice je to sezeni na dvou zidlich, ale chci to zkusit. Jinak mi to musi dat nemci.
ja ale jen nechapu jednu vec, pokud jeden stat dava min, ma to ten druhy doplatit. Tim ze budeme dostavat nemecky rodicak, tak na tom budeme financne biti - jak to budou pocitat netusim ale ja brala na nemecky pomery hodne malo.
vzhledem k tomu, ze mi v cr drzi misto a jestli se budeme vracet, tak se tam taky vratim.
nemci by nam davali penize jen do roka ditete. Jestli mas smlouvu v cr na dobu neurcitou, tak si tam nahlas rodicovskou dovolenou jak chces, to s tim nesouvisi.
To uz neplati - proste se to nedorovnava.
Co se tyka vyplnovani toho formulare, tak za me ho vyplnoval manzel, tak neporadim, ale musela jsem prijmy uvadet (poprve jsem mela doklad z prace, ted podruhe jsem mela rodicak se starsim synem a materskou). Momentalne dostavam rodicak z Nemecka do roku ditete tzn. do konce kvetna. Pak mi pani na ceske socialce rikala, at zazadam o cesky rodicak - u nas je taky velky stret zajmu: cesky zamestnavatel, ceske pojisteni (ja a deti), trvale bydliste v CR - dobra, tam nebydlime a ani to nikomu netvrdim - pani na socialce to vi.
Zamestnavatele jsem zadala o 3letou rod. dovolenou, takze tam mi 3roky drzi fleka.
@LenkaTho hm bezva ![]()
no uvidime, taky mame velky stret… manzelovi jeste platim zivotko, pac kdyby se mu nedej boze neco stalo, tak jsme totalne v loji, nikdo nam nic neda, to jde taky z ceskejch penez.
taky si reknu o tri roky.
takze nejdriv mas nemecky a pak zkusis cesky? Ja v unoru zajedu do cr a poptam se.
Holky díky za reakce, mě teda bylo řečeno, že když bydlíme v Německu tak automaticky musíme žádat německo a český stát to po skončení elterngeld po doložení jak dlouho se bere a kolik doplatí- volala jsem včera, takže čerstvá informace, jinak mě končí mateřská vlednu a budu žádat od února, zkusím nějak ten formulář vyplnit a poslat, mě štve, že nevím na koho se obrátit tady v německu aby mi poradil, který úřad to vyřizuje, protože každý si to vyplní a pošle, a když to budu mít blbě tak budu do nekonečna něco spravovat a posílat
tak bych to mohla mít za pár minut vyplněné, no což, jinak já z toho mám taky celkem stres, taky si nevyskakujeme a peníze nám vychází tak akorát, tak doufám, že se nám podaří na tu mateřskou nějak navázat @suik budem si vzájemně vyměňovat zkušenosti jo? Mateřská nám končí skoro stejně ![]()
Holky a myslíte, že stačí když jako důkaz do kdy jsem brala mateřskou stačí dát ten papír z OSSZ v češtině, budou tomu rozumět?
@JanulaM urcite? takze nam to pak doplati az skoncime s nemeckem? Volala jsi na cesky UP? To by bylo fajn, jen holt budu muset nejak zmrazit cesky ucty.
ja myslim, ze ten OSSZ papir budou chtit prelozeny, na Kindergeld jsem taky dokladala prijmy a to po me chteli rodicak - tehdy teda cesky.
To bohuzel taky neco stoji, my jsme uz pani prekladatelce uz nechali peknou kopici penez, furt je neco treba prelozit
.
rodicak snad vyrizuje familienkasse a lepsi tam jit osobne, teda u kindergeldu se to teda vyplatilo, jinak jim to trva a taky hned vic, co je a neni spatne
@JanulaM Tak to je to same info, co jsem napsala - ze mam zazadat po skonceni nemeckeho. Ten papir jsme museli prelozit, ale prelozili jsme ho my.
@suik jo doplatí určitě, volala jsem na český ÚP, jinak s tím Famillienkasse, to jsem si taky myslela, ale na jejich stránkách jsme o elterngeld nic nenašli, našli jsme to na té L-Bank nebo jak se to jmenuje a nejbližší pobočka je 150 km daleko, ale zkusíme se zajít poptat na ten Familienkasse.
Musis si vyplnit ten Antrag, i kdyz si pracovala v Cechach, musis to prelozit, aby tomu rozumneli a dela to Familienkasse, ta dela i Kindergeld - to bude pak 185 eur na dite, kdyz mas vic deti, asi to je i vic. Najdi si na netu, kde je u vas ta Familienkasse! musis jit, tam kam spadas! jestli moc nemecky neumite, vemte sebou nejakyho znamyho, aby vam s tim pomohl, je to hodne slozity s tim vyplnovanim, i muj muz Nemec z toho byl na prasky a to jsem delala v Nemecku a stejne! ![]()
Fajn, zajdu na familienkasse, pobocku tu mame, kindergeld uz mame vyrizeny, to nebyl problem
@JanulaM Mozna je i dobrej napad, ze kdyz tam bude hodna pani pracovnice, tak to s vama vyplni! ![]()
No kéž by, to by bylo super, holky další dotaz mám ohledně daní - roční zúčtování daně, manžel si ho hodlá udělat, ale nějak si teď nejsem jistá kde, protože jsem na nějaké diskuzi četla, že se to musí udělat s nějakým daňovým poradcem? Já myslela, že stačí zajít na finančák a vyplnit daňové přiznání jak se to dělá u nás. Ale opět to asi nebude tak jednoduché že?