Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@dasenka11 Ahoja… no Auerbach je od nas opravdu za bukem
Jen nevim jestli nam nejake to setkani vyjde…chystame se totiz z Plauen v dohledne dobe prchnout
Jen jeste uplne nevime kam
My jsme takova cestovatelska rodina…
A decka mam viz. metriky
Holky musim se pridat do diskuze o jidle
Ja tedy musim priznat, ze jsem tu dospela k tomu, ze pokud si chci opravdu pochutnat… tak si radsi uvarim sama doma
Parkrat uz se sice stalo (opravdu asi 2×) ze jsem se i v restauraci dobre najedla.. ale pokazde to byly restaurace bezne nedostupne cenova kategorie
Bezna nemecka kuchyne opravdu neni moje krevni skupina… a ty jejich typ. jidla uz vubec ne… nejstrasnejsi zazitky mam z jidelny v praci.. pri pomysleni na studenej sulc zalitej majonezou s opecnym bramborem, studeny Hering opet zality majonezovou omackou ci Senfeier mi naskakuje husina jeste ted ![]()
@Agrion píše:
Holky musim se pridat do diskuze o jidleJa tedy musim priznat, ze jsem tu dospela k tomu, ze pokud si chci opravdu pochutnat… tak si radsi uvarim sama doma
Parkrat uz se sice stalo (opravdu asi 2×) ze jsem se i v restauraci dobre najedla.. ale pokazde to byly restaurace bezne nedostupne cenova kategorie
Bezna nemecka kuchyne opravdu neni moje krevni skupina… a ty jejich typ. jidla uz vubec ne… nejstrasnejsi zazitky mam z jidelny v praci.. pri pomysleni na studenej sulc zalitej majonezou s opecnym bramborem, studeny Hering opet zality majonezovou omackou ci Senfeier mi naskakuje husina jeste ted
Ahojky, ![]()
no, taky tak nějak. Já se dobře nafutruju akorát, když jdeme do řecké
restaurace. Jinak ty vražedné kombinace, které Němci mají, to bych fakt blinkala.
Takže když tam jsem, denně vařím a myslím, že je celá rodina max. spokojena a fakt sní všecko i s taléřem. ![]()
@olisek kulisek zalezi na tom kde, ale da. Cim vetsi mesto tim lip. Nekde ale pohoris. Treba na urade se nechytis. Spis to ale casem tu nemcinu chce.
Casto se mi ale stava, ze na moji lamavou nemcinu se mi snazi odpovedet anglictinou.
A jak je to naopak ve Finsku? Manzel se tesi, ze se bude moc bavit anglicky ale ja jsem teda trochu skeptik.
@suik píše:žiju taky v Německu, v Bayern, mám za muže němce, ale vařím česká jídla, německý, až snad na curry wurst s hranolkama, nemusím, jinak Pfannkuchen, není pizza, ale palačinka, dělám je doma taky a když je dělal můj muž, jsou totožný s našima.
@Denisa08 no je tu fakt hnusna, me to zkazilo i bramborovej salat, tatarku si kdyztak udelam svoji domaci z majolky, ale obojiho je malo, takze radsi kupuju i tatarku.....zili jsme i v anglii a tam mi teda majolka nevadila
.me delala kamaradka co ma muze nemce Pfannkuchen, jestli to pisu spravne. Je to jako pizza, jen to testo je dobry. Co mi ale moc chutna je teteci rizek a takovej bramborovej salat se salatovou okurkou. V jedne restauracce pobliz ho delaji vynikajici. Ale muze tam ne a ne dostat
Ona @Denisa08 jiste myslela Flammkuchen
Zni to skoro stejne ale chutna jinach
Ja teda Flammkuchen miluju..
@Agrion Ja sem o ty flammkuchen vubec nic nepsala.. to psala „suik“.. ja to totiz vubec neznam… ![]()
No me to delala kamaradka a delala to v troube, mela takovy testo, ale nebylo kynuty a na to salam a dalsi ingredience ![]()
Aha, tak jsem to popletla, mela jsem na mysli Flammkuchen. Palacinku pod Pfannkuchen neznam.
@suik no mam zaklady nemciny, vim ze se to prolomi, jen ji nepouzivam a anglictina je tu oficialni i kdyz pracuju pro nemeckou firmu, takze denne slysim nemcinu, ale nejak jsem lenosna asi.
Ve Finsku? z toho skeptik nebud, fini jsou neskutecni, skoro vsichni az na par jedincu mluvi finsky, svedsky a anglicky, malo se setkas ze ti nerozumi anglicky, vsude v marketech, vetsich mestech je anglictina oficialni jazyk, i filmy maji v anglictine treba s finskejma titulkama nebo naopak, jen nazvy obchodu, ruzny popisky, z toho jsem nesva, krom toho bydlime v mensim pristavnim meste a zadnej business tu neni, zadny vyziti (pro me, jsem pohodlna), vse docela daleko, v zime lyzovacka, jelikoz nejsem na bezky ale sjezd, kopce tak 2,3h cesty i vic, na druhou stranu je tu hromadu sportovniho vyziti, prave bezky, ruznej sport, podle na co jsi, ruzny trasy, hriste, kurzy.. system genialni, spoustu veci by v Cr nikdy fungovat nemohla, na jednu stranu jsou otevreni, vstricni na druhou si chrani sve soukromi a nikde nevycnivaji. Hodne lidi jde do skandinavskych zemi uz jen pro ten jejich system, me je to docela fuk, pro me je to strasna dalka vsude - 4h cesty na letiste, nic moc historie, ne jak u nas, zadnej kopec, hora, zamek, hrad, neni moznost vyletu, je ale tak na nekolik dnu cesty.. Nic moc pohodlnyho, divoka priroda, krasna, zaroven nuda. Nevim jak ve vetsim meste.
Ja jsem clovek kterej ma rad pohodlnost
a razoven vzruseni a aktivitu.
Do Nemecka planujem zhruba za pul roku/ jeste nemame plan kam.
Ja bych nejradsi dal od ejho rodiny ale v dnesni dobe je jedno jak daleko jsi, vycurany lidi si vzdy najdou cestu jak zneprijemnovat a cpat se do zivota druhejm, chci mit svuj klidek uz.
Co tady ve Finsku chcete delat?
Jo jinak porodnici mam hodinu cesty, tak snad tady v te drsne zemi neporodim drsne nekde ![]()
@olisek kulisek manzel se tam prihlasil na jeden projekt, vysledek se dozvime v unoru, on se modli aby to vyslo. Je vedec a to co ted dela tady, tak je spis takova otrocina, s vedou to nema nic spolecneho a je nestastnej. No uvidime. Na jednu stranu mu to preju, na druhou stranu bych radsi zustala tady v Berline, stehovat se mi nechce a neznamenho se bojim. Taky potahnem dve deti, ja budu absolutne bez prijmu, tak abychom to zvladli i financne. Ted neco nasestrit nemame moc sanci.
tak s tim jazykem je to fajn, ja teda anglicky moc nemusim, musela bych se to zase ucit skoro od znova. S Nemcinou jsem na tom byla podobne, ted je to lepsi, ale jak jsem doma s ditetem, je to bida.
my bychom sli do Helsinek.
Ve skandinavii jsem byla jen v Norsku, v jedne pidi vsi a pak na skok v Oslu, to se mi teda moc nelibilo, jinak jo.
Holky nemate nekdo tip na neco mistniho na podporu imunity, jak pro dvoulete dite, tak pro dospeleho. Do cech se ted nedostanu, buhvi jestli nekdo nekdy dorazi a potrebujeme to co nejdriv.
@suik Ahoj, ja jsem davala ve dvou letech moji dcerce sirup Sanostol koupit se da v lekarne ![]()
@olisek kulisek No tak kdyz ten Nemec zrovna umi anglicky tak muzes, ale je to ponekud komplikovany, ne vsichni mluvi anglicky
Ale ja taky byla duta jak bambus, kdyz jsem sem prisla, nejlepsi je mit kamaradku Nemku ( me pomohlo, ze jsem poznala meho muze, pak uz to bylo jen lepsi
), nebo nejaky znamy a zkouset se s nima domluvit, koukat hodne na telku a cist a zkusit vsechno ulozit v hlave. Byt ve strehu