Život v Německu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14856
16.8.12 12:47

@blackmarse to jsem ti ale rikala taky, ze v cr musis jen zaridit VZP. VZP bude chtit videt nejaky dokument o tom ze budes v nemecku - manzel tam nesl pracovni smlouvu, pak se chvilku vyrizovaly eformulare, ktere chtela nemecka pojistovna od ceske, ale slo to i postou.

trvale bydliste, jestli chces, tak v cr odhlasis, muzes s tim ale i pockat. V nemecku se prihlasis k pobytu, to staci, muzes mit oboji. V cr muzes mit trvale bydliste i na urade, kdyz na to tak prijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30707
16.8.12 12:58

@suik
ježííšmarjáááááááááááááá, teď jsem si to pročítala znova. :zed:
Já, magůrek už jsem z toho celá doplantaná. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
16.8.12 12:59

@blackmarse :)

tohle papirovani je opruz :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5403
20.8.12 16:02
@Jari1989 píše:
@suik fakt? To me tesi, je to tvoje prvni mimi? :hug: Ja ziju u hranicich s Ceskem u Zelezne Rudy a ty??

Ahoj holky,
jak se zije tak blizko u hranic?, my premyslime kde se usadit, pritel je Slovak, ja jsem z Moravy, zijem ted ve Finsku, on 10 roku v Dusseldorfu a jednou by jsme chteli pravdepodobne bliz k Cecham..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
5.9.12 21:20

AHOJ..Ja ziju v Nemecku uz pres rok s pritelem..kdyz sem se sem stehovala tak sem to nemela vubec lehky.. bylo mi totiz 17 ( ted je mi 18) :D rekli mi, ze musim jit do skoly, protoze tu maji prej zakon, ze do 18-ti bych mela chodit do skoly.. ale prootze sem neumela vubec nemecky a jeste neumim tak sem tam nesla a mela sem jit jen na nemeckej kurz, ale nakonec to vsechno odpadlo a nemusela sem nikam.. s tim bydlistem.. v cechach sem si ho nechala a tady ho mam taky, ale mam to tu jen na rok asi.. vzdycky mi daji nejakej papir s datumem a kdyz mi vyprsi tak tam musim jit znova.. asi az po 3 letech mi ho daji uplne naporad myslim.. a v cechach sem nemusela nikam do Brna.. normalne sem se odhlasila v cechach z pracaku kde sem byla nahlasena a na urade mi jeste radili, ze trvaly bydliste si tam mam nechat kdybych se nahodou vracela zpatky tak se mi bude hodit.. tak ho tam mam a zadny problem :) Pojisteni sem si zrusila a mam ho tady.. mela sem s nim taky hodne velky problemy, nejdriv mi rekli, ze me pojistit nemuzou to sem byla u AOk tak sem shanela nejaky papiry v cr co mi rekli, ze si musim senat a nakonec mi rekli stejne, ze me proste pojistit nemuzou.. tak sme sli do Allianz a tam sem pojistena.. platim 150euro mesicne je to dost, ale nic jinyho mi nezbyde.. a musim rict, ze nejjednodusi je proste si vzit chlapa ktery tu ma vsechno zarizeny a nemas vubec s nicim problemy :) ted uz nemam ani ja problemy, ale zezacatku to bylo hrozny.. ted mam spis problemy se synem.. oohledne pasu.. tak kdyby ste jeste chteli neco vedet tak rada odepisu :) mejte se hezky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dasenka11
14.9.12 17:00

Ahoj holky, ziju v Nemecku 4 roky a cetla jsem zacatek teto diskuze a nesouhlasim teda s prispevkem od @maltik2008! Ona odesla do Nemecka jeste kdyz vladli Cesku komuniste, takze asi nema vubec paru o tom, jak se zije ted v Cechach a proto bych rekla, ze rodine v Cechach se dari skoro stejne dobre jako rodine v Nemcku, ba musi nemecka mama naklusat rok po porodu zase do prace, zadnou materskou dal nedostane! Ja si ji rozpulila na dva roky a timto mam tu nejdelsi materskou v Nemecku a to jeste neni ani dvouleta, ale vic nez mesic pred 2. narozkama meho syna, budu muset jit do prace zase. Vyplneni zadosti o materskou je horor, nakonec mi z vypoctu strhli 1000eur ani nevim proc, prej zdaneni - i kdyz uz to vypocitavali ze zdanenych platu! takze sundejte ruzove bryle, vsude se musi makat a neni nic zadarmo.

• Citovat
  • Upravit
dasenka11
14.9.12 17:02

@Denisa08 Jaky problemy mas ohledne pasu? Ja jsem vdana za nemce a malej se tu narodil a ma oboji obcanstvi, ale ja mu nechala udelat zatim nemeckej pas, to staci - pas mit dneska musi kazde miminko. :D

• Citovat
  • Upravit
511
14.9.12 17:14

@dasenka11 Bydlim 17let v nemecku a plne s tebou souhlasim!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dasenka11
14.9.12 18:04

@Agrion My se z Bavorska stehujeme pristi rok do Rebesgrün u Auerbachu! :lol: Tak to mam pak k tobe kousek, mohly bychom pak nekdy podrbat! ;) Jak mas stare deti/dite? ja mam 8mi mesicniho syna :)

• Citovat
  • Upravit
5403
14.9.12 18:19

Ahoj holky, jsem rada, ze se to tu trochu rozjelo, v Nemeku sice neziji, ale budeme tam smerovat. Pritel zije nebo je hlasen v Nemecku 10roku, ted jsme spolu ve Finsku a za 2 mesice rodim, porod ve Finsku, ALE pracujeme oba pro nemeckou firmu a jsme pojisteni u AOK. S Ceskem nic spolecneho krom toho ze tam mam rodice a trvaly pobyt uz dlouho nemem, pritel je Slovak, Slovensko taky nic, mame to hezky mixly a nejak v tom bloudim. 14 dnu jeste pracuji, pak odesilam formular Eklärung zur Mutterschaftshilfe, chteji k tomu rodnej list a dalsi dokumenty. To mam zarizeny, tady musim na ambasadu, rodnej list a vse jsem si musela nechat potvrdit apostylou -razitko aby Finsko akceptovalo doklady, nejradsi bych nemecky obcanstvi pro mimco, ale tim ze tam nezijem to nepujde. Co dal ale? ten Eklärung zur Mutterschaftshilfe je jen prvotni vec, nemeky dobre neumim, komunikace v anglictine je ze strany Nemecka spatna a vse se to nejak tahne ve firme. Co dal si mam pohlidat o co zazadat? Ma Nemecko nejaky porodny? ve Finsku nic nedostanu, budu mit teda mensi naklady, protoze jsem tu hlasena, porodny v Nemecku teda co vim taky neni, pojistovna7teda firma mi ted uhradi 100% z platu 6tydnu pred porodem a 8potom, pak mi pojistovna vyplai materskou ze? Budu muset sjet osobne do Nemeka a vyresit to tam. Ted uz ne, ale po porodu a zpetne asi neco zarizovat. budu rada za vase rady. Dekuji a taky si myslim ze v Cechach se zije dobre, pokud je clovek schopnej a ma praci tak je tam nahodou nadherne..
Mejte se pa Olca
Jinak pritel je z Düsseldorfu, tam se mi ale moc nechcte k jeho rodince, musime si najit vlastni, casem..
Jeste pro upresneni v Nemecku mam hlasenou adresu ale jen na soc. odvody, diky praci, ted me mama pritele s plnou moci vyrizovala u ni trvaly pobyt, ale budu tam stejne muset osobne, trvaly pobyt mam totiz i tady ve Finsku, nebo dlouhodoby, ten budu muset odhlasit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Denisa.088
14.9.12 21:45

@dasenka11 Ahooj.. ohledne toho pasu.. uz ho malymu vyrizujem pres 2 mesice a vlastne sme o nej jeste ani nepozadali :D my sme oba dva cesi jak pritel tak i ja, takze malej mit tim padem nesmi nemeckej pas..takze sem ted vyrizuji plno papiru, vsechno musim prelozit do cestiny, u vseho apostylu..ted sou ty papiry v Brne a neco s tim vyrizujou a bude to trvat tak do 2 mesicu a az je poslou zpatky do Mnichova tak pak tam pojedem a muzeme mu teprve vyrizovat pas.. proste je to strasne slozity s tim.. a jeste k tomu mam vypocitany, ze za blbej pas dame dohromady s prekladama se vsim asi 300euro!! v cechach bych ho mela za 100kc.. proste hruza.. A co se tyce ty prace v Nemecku po matersky.. tak ja mam skoro 4mesicniho syna a neberu vubec zadnou materskou a ani brat nebudu, protoze mi ji nedaj.. ale vyzijeme v pohode z platu pritelovo a muzem si i z platu koupit klidne tv nebo cokoli do bytu.. a to si myslim, ze v cr by se takhle nevyzilo.. takze s tim s Tebou nesouhlasim, ze je tam stejnej zivot.. mne teda stejnej neprijde.. zda se mi tady vse jednodussi a o hodne lepsi.. ale kazdy ma svuj nazor :)

• Citovat
  • Upravit
14856
15.9.12 00:23

@olisek kulisek my se mozna posuneme z Nemecka konkretne do Helsinek, teda jeste neni nic jisty, ale moc by me zajimalo jak to tam funguje, tak te asi nekdy vyzpovidam ;), mam z toho trochu hruzu.

porodny v Nemecku neni, myslim.

Me teda trdili ze mam narok normalne na Elterngeld, nevim jak s dcerou, ale ted s druhym pry jo, ale ja beru hlavne materskou z CR, jsem tam zamestnana, zatim do unora, pak se uvidi co dal, nejradsi bych ceskej rodicak, ale uvidime jak se povede prokazat stret zajmu, jinak asi pozadam tady. bylo by to celkem fajn, uz ted mame docela problemy to tu utahnout. Ted nam stopli na par mesicu Kindergeld, tak je to sakra znat.

V Nemecku je fajn, ale ma to take sve ale…zezacatku jsme se meli dobre, ale to ted nejak skoncilo, a mame to fakt od vyplaty k vyplate. Nekdy si rikam, jestli to za to stoji, v CR by jsme na tom taky byli takhle, ale aspon by se mluvilo cesky. Ale kdo vi, aspon kupujeme fakt kvalitni potraviny, zatim co bylo treba, tak se poridilo :nevim:. Hodne zavisi na platu, taky zijeme z manzelova, to co mam ja v korunach je tu jako plivnuti do more a platim z toho tak nejak veci navic, plus poplatky a dluhy v CR.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dasenka11
15.9.12 10:41
@Denisa.088 píše:
@dasenka11 Ahooj.. ohledne toho pasu.. uz ho malymu vyrizujem pres 2 mesice a vlastne sme o nej jeste ani nepozadali :D my sme oba dva cesi jak pritel tak i ja, takze malej mit tim padem nesmi nemeckej pas..takze sem ted vyrizuji plno papiru, vsechno musim prelozit do cestiny, u vseho apostylu..ted sou ty papiry v Brne a neco s tim vyrizujou a bude to trvat tak do 2 mesicu a az je poslou zpatky do Mnichova tak pak tam pojedem a muzeme mu teprve vyrizovat pas.. proste je to strasne slozity s tim.. a jeste k tomu mam vypocitany, ze za blbej pas dame dohromady s prekladama se vsim asi 300euro!! v cechach bych ho mela za 100kc.. proste hruza.. A co se tyce ty prace v Nemecku po matersky.. tak ja mam skoro 4mesicniho syna a neberu vubec zadnou materskou a ani brat nebudu, protoze mi ji nedaj.. ale vyzijeme v pohode z platu pritelovo a muzem si i z platu koupit klidne tv nebo cokoli do bytu.. a to si myslim, ze v cr by se takhle nevyzilo.. takze s tim s Tebou nesouhlasim, ze je tam stejnej zivot.. mne teda stejnej neprijde.. zda se mi tady vse jednodussi a o hodne lepsi.. ale kazdy ma svuj nazor :)

Tak ja jsem zase platila za to prelozeni Rodneho listu do Cestiny a bylo to taky pak poslano do Prahy a nasledne do Brna, aby mel malej i Ceske obcanstvi, ktere mit musi, protoze ja jsem jeste Ceska. Ale ten rodnej list jeste sel, horsi byly moje papiry ke svatbe :roll: To jsem musela pro tu apostilu do Prahy a predtim jeste preklad u soudni prekladatelky, pak na Magistrat u nas ve Varech, pak na Krajskej urad a pak do Prahy :| Jinak po snatku s Nemcem, je mozny asi po trech letech manzelstvi ziskat nemecke obcanstvi, myslim, ze mi ho i nabidnou. Do te doby ani zadat nebudu, jelikoz si chci i nechat Ceske, coz ted jde! :D Jinak s tema platama mas pravdu, jsou tu lepsi, ale zena sama o sobe by to s prumernyho platu neutahla ani tady, kdyz by platila Miete atd. Jidlo tu vyjde levneji a je kvalitnejsi. :)

• Citovat
  • Upravit
14856
15.9.12 10:48

Papiry na cesky rodny list nas cekaji taky znova. Nejhorsi jsou asi ty preklady, to jsou pekny palky. Pas taky 8o. Dceri bych ho mela nechat predelat, je tam jeste jako mimino a uz si teda neni moc podobna. Do cech to snad staci, ale kdybychom jeli nekam dal, nevim nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dasenka11
15.9.12 10:57

@suik Me rekli na Gemeinde, ze mam klidne pak prijit, ze jen vymeni tu fotku u toho detskyho pasu, malej ma taky miminci ted, protoze od cervna se to muselo. Tak se tam jdi zeptat, zalezi na trvanlivosti pasu, ale dite vypada kazdy rok jinak, tak proto to asi takto delaji, je to levnejsi nez vystavit zas celej pas.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí

O Červené karkulce