Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@olisek kulisek ja taky nechapu, jak to pecou…treba takovej mazanec, ci vanocku. Treba ty baleny mazance co jsou o velikonocich vsude jsou desne dobry. Me vzdycky mouka stacila co kdo dovezl, ale co mame pekarnu a delam i vanocku, tak mi teda polohruba dost dochazi, obcas to riznu tou jejich udajne polohrubou, ale jen samotnou jsem ji nezkousela.
knedliky nedelam, houskovej kupujeme balenej, v edece nebo kauflandu, maji moc dobrej a bramborovej moc casto nedelam a stejne tam davam vic krupice.
@LouLou v anglii nemaji taky a to jakoze vubec. Tady jakoze maj, ma to to cislo co se pouziva na polohrubou, ale na omak je to o dost jemnejsi.
@suik píše:
@blackmarse u mouky nejde o cenu, ale o to ze nemaji polohrubou a hrubou…mleko a maso vozit je podle me ale nesmysl, kdyz tu zijes, tak proste prijmes ty ceny co tu maj, hlavne kvalita je jina…jen u jednorazovych vetsich veci je dobre se na tu cenu treba kouknout. Ale nekdy ani to nedelam. kdyz neco potrebuju hned, spis objednam tady a nestuduju to.
vozime to co tu nemaj nebo nemaj moc dobry, to je ta majolka, tatarka a mouky.
Ahojky ![]()
no, vidíš, tak to mne ani nenapadlo, že hrubou a polohrubou nemají. To víš, německy neumím skoro nic, tož po obchodách létám akorát se slovníkem v ruce. No a protože v Německu jsem ještě nepekla, tak mě to ani nenapadlo. Doma mám pekárnu, takže peču z chlebových směsí a jinak, protože sestra mají pekárnu, tak si od nich odkupuju žitnou mouku.
Samozřejmě vím, že by byl holý nesmysl jezdit nakupovat do ČR…to jen v případě, že bychom v ČR zrovinka byli…právě proto jsem psala, že při 400 km vzdálenosti by to nešlo. ![]()
Ahojte.. tak to maso my kupujeme hodne za levno.. 1,5kg kurecich prsou jen za 5 euro.. nebo pres kilo veprovych kostek za 8 euro.. mlety pul kila cca 2eura.. jezdime do realu ted, tam se vyplati maso fakt nejvic.. ale samozrejme je to baleny, takze kdyz nekdo chce primo od reznika tak to bude o neco drazsi.. ale myslim, ze i to baleny je dobry ne
nekdy i koupime od reznika, ale sou to docela palky.. a jak tu piset o mliku.. tak me teda neprijde vubec drahy.. prave mi prijde mozna i levnejsi nez v cr.. myslim, ze v cr sezenete za 17kc??? nebo nevim kolik presne, ale ja tu kupuju za nejakych 50centu plnotucny nebo nakych 40centu chtej za polotucny.. takze vubec mi to neprijde drahy.. a ta ovoce se zeleninou taky ne.. samozrejme, ze neco je drazsi.. ale neco maj i o hodne levnejsi.. taky zalezi kde nakupujete no.. my chodime nejvic do REWE,REAL..nebo obcas Kaufland, ale tam nechodim moc rada, protoze nevim kde co maj a musim vsechno hledat
nebo ALDI, ale tam toho moc nemaj na vybranou..ten real je asi nejlepsi.. ![]()
@Denisa08 jaky kupujes mliko? Krabicaky? Ja teda kupuju spis tak kolem eura, 90 centu nebo tak. Taky v krabici, ale chlazeny z lednice, taky radsi kupuju bio.
ja to spis myslela tak, ze kdyz k nam nekdo jede, tak mluvi hlavne o masu a ovoci, pac ma prehled o cenach v CR (treba muj skudlivy otec).
maso od reznika je docela paleta, ale treba obcas si doprejeme teleci rizezky a to je teda lahoda, nebo jehneci. Ale kdyz jsem chtela pro dceru bio kure, mela jsem docela problem sehnat a cenove teda sileny ![]()
Deni, když jsem zrovna v Německu, tak taky jezdíme do Realu. REWE mi přijde dost drahé…přirovnala bych to asi jako u nás Kaufland versus COOP Jednota.
Jinak to mléko, když je v ČR „akce“ v Kauflandu nebo v Tescu, dá se koupit dokonce i za 8,80 Kč za krabici. Jinak se cena pohybuje kolem těch cca 11 Kč. V tom COOPu je to masakr, to je za nějakých 16 Kč. Ale zase je to o tom, že jako Češi ty ceny vnímáme jinak s ohledem na plat. A ikdyž jsem v Německu, pořád šmejdím v letácích a sleduju, co za kolik a tak. Jsem na to zvyklá od nás, tady to jinak nejde, aby člověk jakžtakž nakoupil občas to, co by chtěl.
Vím, že až budu v Německu žít, bude to asi jiné, ale zatím jsem pořád takový ten „přivandrovalec“, který pendluje sem a tam, takže mám zažité takové to „přemýšlení“ z ČR.
![]()
@suik : Jojo kupuju normalni mliko v krabici.. a kdyz sem prijede obcas moje mama tak taky hrozne kouka na ceny a vsechno si prepocitava do ceskych penez
jedine co si odtud vozi je drogerie, protoze to je fakt levny, takze se to vyplati ![]()
@blackmarse : a to nesezenes v realu levny maso?? Divny.. my sezeneme vzdycky.. kupujes baleny nebo od reznika??? Taky koukam do letaku, ale nekoukam na maso, nebo vubec na jidlo.. spis treba jestli maj neco pro malyho, pleny nebo neco
nebo neco do bytu co by se nam hodilo, jinak nekoukam ani v obchode moc na ceny.. kdyz sem se sem nastehovala tak sem sledovala a prepocitavala furt, ale ted uz to ani nedelam ![]()
Deni, co se týče mně, já bych klidně kupovala balené maso, jsem na to zvyklá, ale přítel to nesnáší.
Takže když jdu do obchodu sama, tak ho prostě koupím a je to.
A stejnak nic nepozná. ![]()
Jinak drogerie, to máš pravdu, vyjde levněji. ![]()
A jak psala „suik“… majonéza naprostý humus, tu jsem tam koupila jen jednou. ![]()
Ale když na to přijde, nemusím nutně vařit denně jen maso…ikdyž…přítel je zas na to zvyklý.
Já jsem jen 2× za celou dobu jedla oběd od jeho mamky, no, ale celkem děs. To se vaří jenom polotovary z pytlíku a ty jejich šílené kombinace, to je taky žůůůžo.
Posledně jsem dostala oběd, čočku nahusto, s čímž problém nemám, ale k tomu jako příloha těstoviny - ty jejich špecle.
No, to jsem myslela, že mě fakt picne. ![]()
Ta drogerie je i nejak kvalitnejsi v nemcku, treba stejna znacka v Cechach neni tak dobra. Je to tim, ze pro Cechy je to vyrabeny v Polsku, nebo madarsku, kdezto pro Nemce v Nemecku, nebo v Rakousku. Vozim nasim, pasty, machadla, praci prostredky, sprchace, sampony atd., je to jiny a lepsi. A nase rodina uz to vi davno, protoze jsme z Varu a nakupovali jsme v pohranicnich Aldi, Lidlech, Normach. Mimochodem Aldi a Norma jsou nejlevnejsi, ale zase tam nekoupis uplne vsechno, co potrebujes. Ale kupujeme tam i to maso a jde to, taky vypada o dost lip nez to Cesky, to mi ted trochu smrdi po tech 4 letech v Nemecku, ale treba je to nahoda
Reznik je drahej, dopravam si pak neco, kdyz jsem u nasich a styska se mi po rohlikach obyc. a po oblozenych chlebickach s vajickem a zakuskach z cukrarny - kremrole a indiany (Dickmanny jim taky, ale Indianek je indianek
)
Máš recht, je to tak, jak píšeš. Já jsem si taky vždycky říkala, že kosmetika je jenom kosmetika. Ale poznala jsem to jenom třeba na blbém Fa deodorantu. Rozdíl nepopsatelný a cena taky…výjimečně jsem teda zjistila, že v Německu je levnější, než v ČR.
Opravdu je tam drogerie lepší. ![]()
@blackmarse Jo ty domaci jidla nemecky jsou obcas nic moc, mas pravdu. Oni daji k omacce brambory. Nekdy mi to pripomina skolni jidelnu, vzdycky k tomu prihodi jeste nejakou zeleninu, coz ja zas tak zeleninova nejsem, ale s postupem casu tady se lepsim
Nema to riz to jidlo nejak, nastesti ji nemci i spousta jidel ze sveta - italsky, cinsky, recky, spanelsky ![]()
@dasenka11
No, prosím Tě, já jsem ráda, že umím jakžtakž navařit. Naštěstí česká jídla jim chutnají, protože když tam jsem, tak vařím i pro přítelovu maminku…jí je 79 let, je sice vitální, ale s tím jídlem je to bída, no. A když na to přijde, oni snědí všechno, co navařím, protože třeba takovou slepicu na paprice neznají. ![]()
A jestli vařím o jednu porci víc nebo míň, to už mi je fuk. Stejně většinou vařím víc a ještě se nají i přítelův bratr. ![]()
S tou zeleninou je to taky takové zvláštní u nich. oni si ju dají ke všemu, ale stejně jenom od každého trošičku. Já taky nejsem „zeleninový maniak“, ale holt, my Češky" nakládáme na talíř takové ty „echt“ porce.
![]()
@dasenka11 me treba Aldi a Norma vubec nevyhovuje, nemam rada ani moc Lidl, prijde mi to uz takovy dost socialni. Ale jednou koupil muz v aldi moc dobry maso na gulas. Ale kvuli tomu tam nechodim.
obcas bereme maso od pultu, hlavne mlety, vetsinou toho nepotrebuju moc, tak to nestoji nic, nebo na gulas, to bejva taky lepsi. Minule jsem vzala moc dobry veprovy rizecky.
ja ani moc nevim co nemci jedi, varime to svoje, jak jsme oba cesi. Nedavno nam prisel mail ze skolky, ze na jeden den hledaji dobrovolniky na vareni bramboracky, jsem mela sto chuti jim ukazat, jak se takova poradna bramboracka dela, ale nejdu ![]()
po gumovejch rohlikach se mi taky obcas zasteskne, nebo po kvaskovem chlebu a ted mam delsi dobu chut na sojovy suk a taky pasujeme karlovarske lazenske oplatky.
jééééžííííš, tos měla do té školky jít a ukázat jim to!!! ![]()
A co se týká cukrovinek a mlsek, Němci mají dobré, to je fakt, ale kam se hrabou na ty naše vyhlášené české dobroty. Já třeba pokaždé s sebou vezu do Bundes „Štramberské uši“…
![]()
@blackmarse mnam stramberske usi…
me se nechce, za chvilku rodim a chvilka u plotny je pro me peklo. Navic bez hub to nema cenu a nevim jak pro mrnata, ti by je jeste nemeli.