Zlobí mě břicho, poraďte prosím

Anonymní
24.4.23 20:49

Zlobí mě břicho, poraďte prosím

Ahoj. Prosím o nějaké rady. Už dost dlouho mě opakovaně zlobí břicho. Je to od porodu a uz asi třetím rokem. Konkrétně nadměrná plynatost a občasná bolest hlavně nalevo dole, jakoby na místě slepáku ale vlevo. Jenže to není bolest jako bolest, je to spíš nepříjemné a trvá to chvíli - prostě se to jakoby ozve a odejde a tak pořád dokola. Ty plyny kolikrat i citim jak prochazi az dolu, kolikrat citim i pohyb jako kdyz me kopal syn. Rano jsem jako dělobuch.
Nebolí to dlouhodobě, fakt to jen zaboli, zmizi a tak porad dokola. Nekdy vic a taky je mi par dni divne, boli me i zaludek jsem unavena, malátná, strida se prujem a zácpa… a nekdy mi to vubec neprekazi a jsem normalne plna energie jakoby nic :nevim:
Mám nedavno jeste zjisten reflux, beru na to zatim omeprazol. Takže i říhám často je to fakt děs :mrgreen:
K tomu mam od porodu proste hemeroidy. Zrovna ted mi zase vylezl ale na to mi zabral vzdy diozen.
S doktorkou se nejak nemuzu dopracovat vyleceni. Me je totiz chvili dobre a pak se to vrátí. Ted mi to trva asi 14 dni stridave. Kolikrat i pul dne a pul dne. Ze stresu to nemam, jsem doma s prckem a vse je ok. Stravu se snazim opravdu zlepsit co to jde. Na intolerance a na vse ostatni mi brali krev, alergie nemam :nevim:
Jedine co mi uz zbyva je kolonoskopie, ale tam me zatim neposlala, protoze me to prave neboli neustale. Kazdopadne kdyz budu urgovat asi me posle, ale uz jsem byla pred asi 6 lety prvne a nic moc tak se tam taky neženu :lol: :nevim:

Jen me napadlo, jestli nemate nektera zkusenosti. Treba i s nejakymi volne prodejnymi leky, bilinkami apod. Děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24717
24.4.23 20:53

Probiotika a něco proti nadýmání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28952
24.4.23 20:59

Zamyslet se nad stravováním, enterosgel :nevim: než obsahoval hylak laktozu, kupovala jsem i hylak :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
24.4.23 21:12

Probiotika bych u nadýmání velmi pečlivě zvážila, ony jsou teď taková „móda“, ale fakt musí sednout určité a ty správné kmeny, je jich tolik, že nemáš šanci zjistit které a jedeš pokus a omyl.
Když se netrefíš můžou naopak problém zhoršit.
Intolerance se nemusí z krve vůbec potvrdit, třeba lepek nejspolehliveji potvrdí biopsie.
Nejsem doktor, ale mám autoimunitní onemocnění trávicího traktu a než se na přišlo, prošla jsem snad všemi vyšetřeními a hodně si nacetla, navíc mam skvělého lékaře, který vše vysvětlí.

Zkus si něco načíst o dráždivém tračníku, nebo o SIBO syndromu, také o intoleranci lepku, spíš teda i konkrétně o neceliakalni intoleranci, dále třeba histamin.
Osobně tipují jedno z těchto čtyř, ale je to jen tip.
Zkusila bych metodu plus omyl, vysaď lepek a laktózu na 3 měsíce, pak uvidíš.
Když problém nezmizí nasaď DAO enzym na Histamin. Když ani to nepomůže zkus dietu Fodmap, mě pomohla zjistit co mi ve stravě fakt vadí.
Info o všem zmíněném najdeš na netu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
502
24.4.23 21:22

Probiotika. Mě nejvíc pomaha Linex. Měla jsem jednu dobu hodně nadýmání, v noci strašně kručení, střídavě bolest nebo spíš píchání na levé a pravé straně. probio pomohlo a mám klid ale nesmím zapomínat, jak dlouho si je nevezmi tak se to ozve

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
24.4.23 21:55

Než zkusíš bylinky apod., tak bych si tu kolonoskopii vydupala. Pokud tam bude vše v pořádku, pak bych zkoušela sebepoznání..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
24.4.23 22:26

Pozor na to, že někdy se alergie v krvi neprokážou. Já bych na to sázela docela. Zkus postupně tzv eliminační dietu, vyřaď nějakou potravinu třeba na 3 týdny, ale striktně, i stopové množství, a pak zkus zařadit. Třeba na něco přece jen přijdeš. Začala bych ty hlavní alergeny jako mléko, lepek, laktóza, sója… postupně.
A testy na celiakii ti dělali?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
24.4.23 22:54

Zkus vysadit laktozu, to je nejčastější intolerance u dospělých. Taky vláknina, zejména některá, může hodně nadymat, neberes? Nejíš v nějaké potravine? Dnes to cpou do všeho. Stejně jako laktozu (sušené mléko, syrovátka - je v kde čem).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
25.4.23 06:14

@AnoNe pozor, laktóza není syrovátka. Syrovátka je bílkovina kravského mléka a jsou to 2 různé věci s laktózou. Například alergie na bílkovinu kravského mléka u dětí - tyto děti ale laktózu můžou, protože intolerance na ní je u nich vzácná (laktóza je i v mateřském mléku), je to spíš získaná intolerance a jak píšeš, častá u dospělých.
Tedy na místě zakladatelky bych zkusila vyřadit nejprve laktózu, pak zařadit. Pokud to nebude ono, tak bílkovinu kravského mléka vyřadit - tedy mléko kompletně, i kozí nebo ovčí (podobné alergeny), sýry, máslo, smetanu, ale i potraviny obsahující syrovátku, kasein, kaseinat sodný. Pokud ani mléko nebude ono, tak pokračovat lepkem, atd :nevim:
Já měla obdobné potíže 10 let, než mě to trklo. Nadýmání, časté stolice až průjmy, jsem považovala za normu, případně že to mám z nervů, to samé bolesti žaludku, které byly nárazové, ale silné.
Mě tedy v krvi alergie vyšla, ale ony můžou být různých druhů a některé se v krvi neukážou. Proto se většinou krevní testy nedělají malým dětem a alergie se prokazuje tzv eliminačně expozičním testem, jak píšu potravinu komplet vyřadit a za 3 týdny zařadit. A to většinou ukáže, o co šlo. Teď mi dělali opakovaně testy na mou alergii, kdy držím dietu (ale občas to taky flákám, ale držela jsem striktně rok kvůli kojení) a nic se neprokázalo. Přitom je mi stále z těchto potravin zle. Doktor říkal, že je to při dietě běžné, že alergen není v krvi. Takže na testy se úplně 100% spolehnout nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.4.23 08:54

Pokud ti budou dělat testy na intolerance, zkus je poprosit o test na histaminovou intoleranci. Nebo zkus enzym DAO z lékárny, prodává se bez předpisu.

Taky jsem měla dlouho problémy s břichem a nemohlo se přijít na důvod. U mě se to projevovalo podobně – bolesti břicha, střídání průjmů a zácpy, nadýmaní. Prošla jsem si různá vyšetření jako kolono, gastro, testy na alergii a intolerance. Všechno negativní. Pak naštěstí moji alergoložku napadlo otestovat HIT a bylo vymalováno. Narozdíl od laktózy nebo lepku je to „alergie“ na histamin, který je ve velké spoustě potravin a problém nastává, když se ty potraviny nahromadí a tělo to pak nedokáže odbourat, protože si nedokáže vytvořit dost enzymu, který histamin odbourává.

• Citovat
  • Upravit
1261
25.4.23 08:54
@Liška32 píše:
@AnoNe pozor, laktóza není syrovátka. Syrovátka je bílkovina kravského mléka a jsou to 2 různé věci s laktózou.

Ja jen psala, co se často přidává do potravin, a je v tom laktoza, na kterou má hodně lidí intoleranci. Syrovátka je až z 80 % laktoza. Sušené mléko má taky spoustu laktózy. Obojí se sype do kde čeho, hlavně do sladkostí, syrovátka je třeba taky zpravidla hlavní složka různých proteinových přípravků pro sportovce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
25.4.23 17:25

@AnoNe syrovátka je opravdu v kde čem. Třeba z nebaleného pečiva si můžu koupit obyčejný tukový rohlík, ale housku už ne, protože syrovátka (pro lepší chuť). Objevila jsem ji i v párcích, v šunce, naprosto u všeho je potřeba číst složení. A hlavně opakovaně, protože firmy rády složení mění.

Další kapitola jsou restaurace. „Je v tom mlíko, máslo, smetana?“ „Není, vůbec!“ „Ani jogurt nebo něco?“ „Ne, nic v tom opravdu není…“ A doma uplynulo 6 hodin a ejhle, potíže :D

A právě nejčastější co slyším, když řeknu, že jsme alergické na kravské mléko, je odpověď, že je to ale super v dnešní době, že ty bezlaktozove věci jsou dneska snadno k sehnání. Tak jsem na to taková háklivá, protože i mléko bez laktózy je pořád mléko s kravskou bílkovinou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
25.4.23 17:52

Jak píšou ostatní, taky bych tipla, že to bude laktóza nebo lepek. Kamarádka měla dlouhodobé problémy se zažíváním..prošla všechna vyšetření..a až vyloučení z potravy ukázalo, co to je (bohužel obojí). Teď už s tím umí pracovat a ví, že trocha lepku ji druhy den jen lehce prožene, ale laktóza ji zaručeně zabije..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová