Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky,
chtěla bych se zeptat na někoho, kdo má zkušenost s něčím podobným.
Občas mě trošku cca poslední 3 týdny lehle dloubalo v pravém podžebří, a hůř se mi traví masnější a tučnější jídla. Jinak mi nic není. Jen to občas dloubne kolem těch žeber. Žadnou koliku jsem zatím neměla. Šla jsem na SONO, kde mi objevili 3 kamínky cca 6mm každej.
Doktor mi řekl, že mam počkat rok a pak se uvidí jak vyrostli atd.
Včera jsem obvoďačku nestihla (chtěla jsem jí donést zprávu a probrat to i s ní).
Je rozumné čekat celý rok na další UTZ? Stejně jednou ten žlučník asi půjde ven ne? Je tu někdo kdo má kameny a žije s nima „spokojeně“? Nebo někdo komu je „rozbíjeli“ a nemusel na operaci?
Já sem si zatím dala dietu dokud nezajdu za tou obvodní lékařkou což je ve středu. ![]()
Já měla hned koliky, takže zhruba za 2 měsíce mi ho laparoskppicky vydali. Blbě je, když dostaneš zánět, to se pak operovat nedá. Koliku ti nepřeju. Zkus to popohnat. Já od té doby nemám problémy.
Mě na kameny přišli úplně náhodou loni. Prý tři lidi kamínky, problémy nemám žádné a že teda jím občas jako prase a nikdo nic neřesil. Naopak ještě doktorka na ultrazvuku tvrdila že je to po porodu běžný jev a že je má každá druhá. O žádné kontrole nikdo nic neříkal.
Žila jsem s nimi cca 20let, no pak to teda vzalo rychlý spád žlučníkový záchvat je peklo
Tak kameny ma asi tretina populace, vetsina o nich ani nevi
…snazila bych se spis dodrzovat zlucnikovou dietu, usilivat o vyndani zlucniku je podle me blbost. Mne taky cas od casu po dietni chybe chytne zlucnik (tez mam kameny), ale kdyz dodrzuju zivotospravu, tak problem nemam.
Mám kamene už asi 14 rokov, operácie som sa bála tak som radšej pretrpela asi 10 kolík (aspoň sa teraz nebojím porodu, určite to nemôže byť horšie než kolika pri ktorej si chce človek nechtami vyrvat ten svinsky orgán z tela najradšej
)
Po čase koliky prestali a teraz mám už pár rokov pokoj, ale teda celkovo teraz mám oveľa ľahšiu a zdravšiu stravu.
@kalie ja si prave taky říkam, že dokud funguju… ale všude píšou, jak ti ten šutr může vycestovat apod. a že se nemá čekat na koliku.
Na druhou stranu je to přece jen orgán, nechci si ho hned nechat vzít. Občas mě bolí to pod žebrem ale jen trochu a je to každej den méně a méně… taky si říkam, že ten dr.by mi neříkal at dojdu za rok… a prostě by mě doporučil na operaci (je hodně takový pečlivý…)
@Elfido to zní dobře, že už máš klid…
mně se uplně nechce pod narkózu.
a tak kolika se projevuje jak?
![]()
@CaraCara píše:
Ahoj holky,chtěla bych se zeptat na někoho, kdo má zkušenost s něčím podobným.
Občas mě trošku cca poslední 3 týdny lehle dloubalo v pravém podžebří, a hůř se mi traví masnější a tučnější jídla. Jinak mi nic není. Jen to občas dloubne kolem těch žeber. Žadnou koliku jsem zatím neměla. Šla jsem na SONO, kde mi objevili 3 kamínky cca 6mm každej.
Doktor mi řekl, že mam počkat rok a pak se uvidí jak vyrostli atd.
Včera jsem obvoďačku nestihla (chtěla jsem jí donést zprávu a probrat to i s ní).
Je rozumné čekat celý rok na další UTZ? Stejně jednou ten žlučník asi půjde ven ne? Je tu někdo kdo má kameny a žije s nima „spokojeně“? Nebo někdo komu je „rozbíjeli“ a nemusel na operaci?
Já sem si zatím dala dietu dokud nezajdu za tou obvodní lékařkou což je ve středu.
Mně obvoďačka říkala, že s kamínky v žlučníku žije vcelku velké procento lidí, nedělá jim to žádné potíže a ani o tom neví.
Takže nutně na operaci nemusíš
Já bych se na ni teda nehnala ![]()
Na dietu bych se vykašlala, max omezila/vyřadila smažené v restauracích
@Moise haha
no ja se na ní taky neženu, jen mě znervoznuje to dloubaní v tom břiše. Ale už mi to přijde dost psychický… jak na to pořád myslím
@CaraCara je to možné. Ale jak píšeš, je to orgán, v tom těle má nějakou funkci, tak by vyndání mělo být až poslední řešení z posledních. Mně trvalo víc než rok, než se mi po operaci ustálilo trávení a tělo se naučilo fungovat bez něj.
@Moise
to je dost dlouhá doba teda.. a tys měla nějaké koliky a tak?
@CaraCara ano, cca půl roku občasné koliky po chybě ve stravování, pak se to začalo zhoršovat a ke konci byly častěji a skoro po jakémkoliv jídle. Bylo to i složitější o to, že jsem kojila, takže jsem napřed musela odstavit dítě a pak plánovat operaci ![]()