Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
protoze maminy zde vi vsechno
, budu rada za vse zkusenosti tykajici se teto problematiky.
Otec me dcery s nami nezije, krome placeni vyzivneho o ni velky zajem nejevi(2 krat do mesice ji vzdy na dve hodiny navstivi). Pred porodem jsem udelala velkou chybu a podepsala papir na jeho prijmeni, mala se jmenuje tedy po nem a to chci zmenit, aby mela moje prijmeni. Vzhledem k tomu, ze mi pisemny souhlas ke zmene prijmeni neda, zkusim to poresit soudne.
Jake s tim mate zkusenosti, postrehy? Je to predem prohrany boj, protoze porad plati, ze otec, ktery plati ma vlastne o dite zajem?
Dekuju moc za reakce ![]()
@emikili prohraný boj to není, pokud to zdůvodníš a bude to vážný důvod. Pokud je to jen ten, že chceš, aby se dítě jmenovalo jako ty, tak to asi neuspěješ. Ale zkusit to můžeš. Nechápu, proč on nesouhlasí - asi uražená ješitnost či tak něco. S jeho souhlasem by to bylo v pohodě ![]()
@emikili Taky myslím, že vážný důvod nemáš… většinou se za vážný důvod považuje třeba to, když si někoho vezmeš a máte další dítě, tak aby to první nebylo jedinné, které se jmenuje jinak.
Pokud mas duvod jen ten, ze chces aby se dite jmenovalo po tobe, tak zrejme neuspejes. Pokud nejaky vaznejsi, tak nejaka sance je.
No i pro ni to nebude snadne, kfdyz se bude jmenovat jinak, nez mama, jinak, nez nekdo kdo ji bude treba vyzvedavat. Na uradech se musim prokazovat rodnym listem a u doktora nas oslovuji jejim prijmenim:-((((.
@martina.se píše:
@emikili prohraný boj to není, pokud to zdůvodníš a bude to vážný důvod. Pokud je to jen ten, že chceš, aby se dítě jmenovalo jako ty, tak to asi neuspěješ. Ale zkusit to můžeš. Nechápu, proč on nesouhlasí - asi uražená ješitnost či tak něco. S jeho souhlasem by to bylo v pohodě
Presne tak, muzske ego, i kdyz se nestaram, tak je to preci moje krev ![]()
Moje kolegyně si zažádala o změnu příjmení z tatínkového na maminčino, syn měl pět let, chystal se do školy, rodiče už spolu nebydleli, otec souhlas nedal a prošlo to. Mimochodem ta kolegyně je rozvedená a paradoxem je, že se teď syn jmenuje po bývalém manželovi ![]()
@emikili píše:
Presne tak, muzske ego, i kdyz se nestaram, tak je to preci moje krev
njn.. se nedá nic dělat.. ale pokud to fakt neodůvodníš dobře - vážný důvod, tak se asi nechytneš ![]()
Já se tady zakl, trosku pletu, ale pokud nas,,tatinek" byl zbaven soudne práv na deti, je mozne bez jeho souhlasu detem prijmeni zmenit? A jak dlouho zmena trva? A cena zmeny? Dekuji za odpoved ![]()
Domnívám se, že pokud otec platí výživné, určitým způsobem o dítě zájem jeví, tedy důvody k nahrazení jeho souhlasu soudním rozhodnutím, asi soud nevyhodnotí. Osobní zkušenosti nemám, nicméně nadále nechápu, proč maminky ( i šťastně žijící se svým partnerem - nemanželem) pojmenovávají dítě po otci. Jakým právem? Vždť právě matka s dítětem podstupuje většinou běžných životních situací, kde musí neustále říkat, že dcera se jmenuje Nováková ale maminka Černá. To by mě fakt nebavilo a určitě to musel vymyslet nějakej egoistickej chlap.
@Tapeta je to OT, ale taky nechápu, co ty ženský k tomu vede.
@emikili píše:
No i pro ni to nebude snadne, kfdyz se bude jmenovat jinak, nez mama, jinak, nez nekdo kdo ji bude treba vyzvedavat. Na uradech se musim prokazovat rodnym listem a u doktora nas oslovuji jejim prijmenim:-((((.
Moje dcera se jmenuje jinak, ja jinak, manzel jinak a nevidim v tom zadny problem!!
@emikili píše:
já řešila jen změnu mého příjmení na matrice, abych ho měla stejné jako partner a můj syn a asi hlavní důvod jsem uvedla, že mi to činí problémy ve školce a to když učitelky nevolali mě jako matce, ale babičce přítele, když mu bylo zle a to jen proto že se syn jmenoval stejně jako babička a já jinak a dokonce mě to paní na matrice pomohla sepsat, no takže za pokus to stojí