Změna příjmení u dítěte, nesezdaný pár

1052
5.2.14 19:30

Zmena prijmeni u ditete, nesezdany par

Ahoj holky,
protoze maminy zde vi vsechno :-), budu rada za vse zkusenosti tykajici se teto problematiky.

Otec me dcery s nami nezije, krome placeni vyzivneho o ni velky zajem nejevi(2 krat do mesice ji vzdy na dve hodiny navstivi). Pred porodem jsem udelala velkou chybu a podepsala papir na jeho prijmeni, mala se jmenuje tedy po nem a to chci zmenit, aby mela moje prijmeni. Vzhledem k tomu, ze mi pisemny souhlas ke zmene prijmeni neda, zkusim to poresit soudne.
Jake s tim mate zkusenosti, postrehy? Je to predem prohrany boj, protoze porad plati, ze otec, ktery plati ma vlastne o dite zajem?

Dekuju moc za reakce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
5.2.14 19:33

@emikili prohraný boj to není, pokud to zdůvodníš a bude to vážný důvod. Pokud je to jen ten, že chceš, aby se dítě jmenovalo jako ty, tak to asi neuspěješ. Ale zkusit to můžeš. Nechápu, proč on nesouhlasí - asi uražená ješitnost či tak něco. S jeho souhlasem by to bylo v pohodě :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101871
5.2.14 19:36

@emikili Taky myslím, že vážný důvod nemáš… většinou se za vážný důvod považuje třeba to, když si někoho vezmeš a máte další dítě, tak aby to první nebylo jedinné, které se jmenuje jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
5.2.14 19:36

Pokud mas duvod jen ten, ze chces aby se dite jmenovalo po tobe, tak zrejme neuspejes. Pokud nejaky vaznejsi, tak nejaka sance je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1052
5.2.14 19:43

No i pro ni to nebude snadne, kfdyz se bude jmenovat jinak, nez mama, jinak, nez nekdo kdo ji bude treba vyzvedavat. Na uradech se musim prokazovat rodnym listem a u doktora nas oslovuji jejim prijmenim:-((((.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1052
5.2.14 19:44
@martina.se píše:
@emikili prohraný boj to není, pokud to zdůvodníš a bude to vážný důvod. Pokud je to jen ten, že chceš, aby se dítě jmenovalo jako ty, tak to asi neuspěješ. Ale zkusit to můžeš. Nechápu, proč on nesouhlasí - asi uražená ješitnost či tak něco. S jeho souhlasem by to bylo v pohodě :think:

Presne tak, muzske ego, i kdyz se nestaram, tak je to preci moje krev :-))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
5.2.14 19:44

Moje kolegyně si zažádala o změnu příjmení z tatínkového na maminčino, syn měl pět let, chystal se do školy, rodiče už spolu nebydleli, otec souhlas nedal a prošlo to. Mimochodem ta kolegyně je rozvedená a paradoxem je, že se teď syn jmenuje po bývalém manželovi :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
5.2.14 19:47
@emikili píše:
Presne tak, muzske ego, i kdyz se nestaram, tak je to preci moje krev :-))))

njn.. se nedá nic dělat.. ale pokud to fakt neodůvodníš dobře - vážný důvod, tak se asi nechytneš :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1052
5.2.14 19:47

@chickinquira Dekuju za reakci, dobra zprava pro me :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.2.14 19:56

Já se tady zakl, trosku pletu, ale pokud nas,,tatinek" byl zbaven soudne práv na deti, je mozne bez jeho souhlasu detem prijmeni zmenit? A jak dlouho zmena trva? A cena zmeny? Dekuji za odpoved :kytka:

• Citovat
  • Upravit
8504
5.2.14 20:09

Domnívám se, že pokud otec platí výživné, určitým způsobem o dítě zájem jeví, tedy důvody k nahrazení jeho souhlasu soudním rozhodnutím, asi soud nevyhodnotí. Osobní zkušenosti nemám, nicméně nadále nechápu, proč maminky ( i šťastně žijící se svým partnerem - nemanželem) pojmenovávají dítě po otci. Jakým právem? Vždť právě matka s dítětem podstupuje většinou běžných životních situací, kde musí neustále říkat, že dcera se jmenuje Nováková ale maminka Černá. To by mě fakt nebavilo a určitě to musel vymyslet nějakej egoistickej chlap.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
5.2.14 20:12

@Tapeta je to OT, ale taky nechápu, co ty ženský k tomu vede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
5.2.14 20:13
@emikili píše:
No i pro ni to nebude snadne, kfdyz se bude jmenovat jinak, nez mama, jinak, nez nekdo kdo ji bude treba vyzvedavat. Na uradech se musim prokazovat rodnym listem a u doktora nas oslovuji jejim prijmenim:-((((.

Moje dcera se jmenuje jinak, ja jinak, manzel jinak a nevidim v tom zadny problem!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
573
5.2.14 20:21
@emikili píše:

já řešila jen změnu mého příjmení na matrice, abych ho měla stejné jako partner a můj syn a asi hlavní důvod jsem uvedla, že mi to činí problémy ve školce a to když učitelky nevolali mě jako matce, ale babičce přítele, když mu bylo zle a to jen proto že se syn jmenoval stejně jako babička a já jinak a dokonce mě to paní na matrice pomohla sepsat, no takže za pokus to stojí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9452
5.2.14 20:32
:kytka:

Příspěvek upraven 29.07.15 v 10:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...