Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prosím moc by mě zajímaly pravidla ohledně změny RD z matky na otce. Jsme na RD s dvojčaty mají 2,5 roku. Po narození dětí jsme se přestěhovali do jiného kraje, takže teď mě čeká hledání nového místa. Vypadá to, že se mi naskytla zajímavá nabídka, ale možná by mě chtěli okamžitě. Vůbec nevím, žda seženu tak rychle jesle a jak vše prakticky vyřešit. Tak mě napadlo, zda by nemohl na RD chlap a já bych normálně nastoupila do zaměstnání a on by se pak vrátil v září na své místo v práci. A teď ty dotazy. Může manžel třebas 15.2 oznámit zaměstnavateli, že od 1.3. de na RD a musí mu to zaměstnavatel umožnit nebo je tam nějaká delší doba pro oznámení? A lze to vůbec takto prohodit na posledního půl roku? Řešil jste někdo podobnou situaci?
@IvanaOl Ano, prohodit to jde, klidně i půl roku před 3. narozeninama a lhůta pro oznámení není definovaná žádná, teoreticky může jeden den v práci (písemně) oznámit, že od dalšího dne je na RD a zaměstnavatel s tím nemůže nic, ale to by asi vztahům nepomohlo…
Na RD určitě nastoupit může, amyslím že tam ani není žádná lhůta, ale to nevím jistě ![]()
Moc děkuju.
A ještě jeden dotaz. Pokud by si manžel v době kdy je na RD našel jinou práci. Jak je to z výpovědní lhůtou? Musí dát 2 měsíce před ukončením RD. Mohl by dát třebas v březnu a v květnu předčasně DR ukončit a nastoupit na nové pracoviště? Řešíme tu několik možných variant tak jen ať vím jaké máme možnosti
@IvanaOl Pokud bude pracovat jinde, tak v tom prvním zaměstnání může být klidně na RD. A jinak ano, výpovovědní lhůta jsou 2 celé kalendářní měsíce, takže pokud by se na to původní po RD nechtěl vracet, tak musí dát výpověď včas, záleží kdy přesně jsou dvojčatům 3 roky, při určité konfiguraci to může být nutné skoro 3 měsíce předem.
Ahojte, chtěla jsem se zeptat jestli nemáte někdo zkušenost se změnou MD z matky na otce a potom zase zpátky na matku, kvůli vyšší MD. Děkuji ![]()
@P.K.T. MD může pobírat pouze ten z jehož platu je vypočítaná, nelze převádět na jiného.