Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Káka74 píše:
A co se týče trestu, ten podle mého skutečně do procesu učení (vzdělávání) nepatří, zato výchovu si bez něj nedovedu představit. žádná máma své dítě nebije pro svou potěchu, ale těžko dávat do kouta dvouleté dítě za to, že se nezastaví před přechodem, že? Nebo se snad spoléhat na to, že se bude cítit provinile proto, že mu po dvacáté vysvětlujete, že na maminku se neplive … (teď jsem si zrovna na nic lepšího nemohla vzpomenout) Ale nebudu ho bít za to, že si špatně zapne boty, nespočítá kolik je dva + dva nebo proto, že ho nebaví malovat domeček. JInak mi dává smysl názor, že tělesný trest (přiměřený) má smysl do cca 7 let věku dítěte, pak začíná být kontraproduktivní. Čili jednou se to stejně budeme muset naučit i bez toho plácnutí
Snad to má hlavu a patu, už mi to moc nemyslí.
Tak s tímto souhlasím zcela a myslím, že to tak nějak u nás i funguje ![]()
Pokud jde o tu vhodnost, je to samozřejmě individuální, ale prý to obecně moc nevyhovuje hyperaktivním dětem (resp. je obtížné zamezit tomu, aby rušily při práci ostatní).
Co se týče plácnutí, dává mi smysl názor, že by se nemělo provozovat ve věku, kdy je to pro dítě už ponižující (taky individuální, paní psycholožka říkala tak 3-4 roky). Zvlášť se to prý týká plácnutí přes zadek jakožto přes intimní partii.
Viking píše:
Co se týče plácnutí, dává mi smysl názor, že by se nemělo provozovat ve věku, kdy je to pro dítě už ponižující (taky individuální, paní psycholožka říkala tak 3-4 roky). Zvlášť se to prý týká plácnutí přes zadek jakožto přes intimní partii.
To mi pripada, jako celkem rozumne. Slysela jsem sice, ze ta hranice je 7 let, ale asi opravdu to je spis individualni.
Ja prave nechci dopadnout jako moje mamka, z ktere jsme si vylozene s brachou delali legraci, kdyz nam chtela dat na zadek. Nemelo to vubec zadny vychovny efekt. Ale uz si vubec nepamatuju, od kolika let jsem to takhle brala. ![]()
Já si zase pamatuju, jak jsem zrudla hanbou při pouhé zmínce o tom, že bych měla dostat na zadek, ovšem ne kvůli provedenému zločinu, ale protože to pro mě bylo na stejné úrovni intimity jako „pipinka“ (prostě něco, o čem se veřejně nemluví a neukazuje, natož aby se to trestalo
)
(Dostat přes ruce by proti tomu bylo ok snad ještě v pěti, i když by to asi víc bolelo:)
Jasně, že hranici toho plácání si musí každý vysledovat sám podle reakce svých dětí. 3-4 mi připadá dost málo. Vzhledem k tomu, že Káje jsou teď 3 a občas na ten zadek prostě dostane. Nevím tedy, kam jí za ten rok budu plácat, když zadek má být tabu.
Ale fakt je, že četnost asi bude klesat. Alespoň doufám a skutečně začíná být účinější zakázat různé radosti (sladkosti, pohádky aj.)
Ale musím říct, že ta důslednost je mnohem těžší, než jsem si myslela… Na cizí děti je člověk „drsnější“ tak nějak snáz…
Ahojte,
montessori je mi hodne blizke, stejne jako veci z respektujici vychovy, ale schopna jsem pouzivat jen zlomek. Montessori je uzasne diky pomuckam, napriklad pomucky na vyuku matematiky jsou uplne genialni. Hlavne cerpam z netu ruzne montessori aktivity, ktere deti hrozne bavi ![]()
Viking píše:
Já si zase pamatuju, jak jsem zrudla hanbou při pouhé zmínce o tom, že bych měla dostat na zadek, ovšem ne kvůli provedenému zločinu, ale protože to pro mě bylo na stejné úrovni intimity jako „pipinka“ (prostě něco, o čem se veřejně nemluví a neukazuje, natož aby se to trestalo)
(Dostat přes ruce by proti tomu bylo ok snad ještě v pěti, i když by to asi víc bolelo:)
Mne to treba nikdy ani nenapadlo, ze to je intimni cast, ze bych se mela stydet. Je pravda, ze jsem zase tak casto na zadek nedostavala. Ale zase byly jine tresty a mela jsem dost autoritativniho otce, takze ani nebylo moc prilezitosti k tomu zlobit.
![]()
Jenze prave o vychove meho ditete dost premyslim, protoze si myslim, ze moji rodice na nas napachaly spoustu chyb a ted s nimi nemam dobry vztah. Coz pro me je zase priorita cislo jedna.
Ale mozna bych treba dostala radsi tenkrat na zadek, nez si balit batuzek do detskeho domova.
Jednou jsme skoncili az u dveri a to uz jsem uplne rvala, ze uz budu hodna.
![]()
Scarlett2011 píše:
Ale mozna bych treba dostala radsi tenkrat na zadek, nez si balit batuzek do detskeho domova.Jednou jsme skoncili az u dveri a to uz jsem uplne rvala, ze uz budu hodna.
![]()
Brrr… přeběhl mi mráz po zádech ![]()
Nás naši bili výjimečně a vždycky jsme věděly, že nás nadevšecko milují, jen jsme prostě zlobily.
Jinak já dostala občas na zadek zhruba do 6-7 let a viděla jsem v tom opravdu jen trest, nic jiného.
Nám bylo taky vyhrožováno polepšovnou, že od nás mamka odejde (párkrát se fakt sebrala a šla pryč - asi do polí
) - to radši pár přes prdel. A mně osobně teda přijde víc ponižující facka… Bratránek už měl taky jednou sbalený kufřík do polepšovny
Tohle mi přijde fakt horší…
Handulinka píše:
Ahojte,
montessori je mi hodne blizke, stejne jako veci z respektujici vychovy, ale schopna jsem pouzivat jen zlomek. Montessori je uzasne diky pomuckam, napriklad pomucky na vyuku matematiky jsou uplne genialni. Hlavne cerpam z netu ruzne montessori aktivity, ktere deti hrozne bavi
My chodíme na jedno dopoledne do Montessori klubu ve zdejší školce. Spočívá to v práci s monte pomůckami, pak asi za hodinu a půl se chodí po elipse, zpívá a povídá něco aktuálního a pak si většinou něco sami nakreslí, natiskají nebo tak. Mě to osobně moc nebaví, ale považuji to za kvalitně strávený čas pro dítě.
Handulinka Můžeš prosím napsat odkud z netu čerpáš nápady?
jenny.fields píše:Handulinka píše:My chodíme na jedno dopoledne do Montessori klubu ve zdejší školce. Spočívá to v práci s monte pomůckami, pak asi za hodinu a půl se chodí po elipse, zpívá a povídá něco aktuálního a pak si většinou něco sami nakreslí, natiskají nebo tak. Mě to osobně moc nebaví, ale považuji to za kvalitně strávený čas pro dítě.
Ahojte,
montessori je mi hodne blizke, stejne jako veci z respektujici vychovy, ale schopna jsem pouzivat jen zlomek. Montessori je uzasne diky pomuckam, napriklad pomucky na vyuku matematiky jsou uplne genialni. Hlavne cerpam z netu ruzne montessori aktivity, ktere deti hrozne bavi
Handulinka Můžeš prosím napsat odkud z netu čerpáš nápady?
Jo Emca i Tomik taky navstevovali montessori miniskolku a moc je to bavilo, zrovna nam ji bohuzel zrusili ![]()
Cerpame tady:
http://www.rodicem-prirozene.eu/user-login/
http://my.opera.com/…vity%20venku
http://www.montessori-doma.sk/
http://pre-schoolplay.blogspot.com/…ry-play.html