Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Hanča1234 píše: Více
Ano, většina žen je nadále s partnery, kteří je zneužili. Mnoho z nich si to totiž uvědomí až později, třeba v průběhu dalšího dne, až se jim to rozleží v hlavě a hlodá je to, že ten souhlas byl jen nátlakový a sex vlastně nechtěly, jen chtěly třeba vyhovět partnerovi. Oběti domácího násilí také zůstávají se svými partnery, protože třeba věří, že se napraví. Victim blaming jak vyšitý. Zůstalas, takže ti nic nevadilo.
Doufám jen, že nevychováváš syna…
@Diagnoza2 píše: Více
Jenže většinou vždy to bylo poprvé a nedomlouvali se na tom předem! ![]()
@JenTuOkouním píše: Více
Ne a hotovo. Změna názoru od ne k ano se nepřipouští. Změna názoru od ano a to i ex post, k ne, je naprosto v pořádku, žádoucí a howgh! ![]()
Vzdejte to hned napoprvé a nedobývejte a koukejte odprejskout na Mars!
@Anora píše: Více
Starší generace často byla vychovávána v tom, že když chlap chce, tak se na to skočí a je to. Pracovala jsem se seniory a ženy často říkaly, že manžel měl hlavní slovo (v jejich mládí, tudíž třeba 50. a 60. léta). Takže když přišel z šichty a chtěl to, tak se prostě „nastavila“ a šlo se na věc. A tyto ženy (i muži) to často předali svým dětem, takže jsou tu stále generace žen, které říkají výroky typu „Tak mu ji prostě nastavim, ať můžeme jít spát.“
Mám ale pocit, že se to konečně začíná měnit. Osvěta naštěstí existuje. Souhlas k sexu znamená třeba „Jo, chci to.“ a nikoli „No tak teda pojďme na to, když jinak nedáš…“ Naštěstí už žije i spousta chlapů, kteří mají radost, když jejich sexuální partner má taky radost a není k sexu jen dotlačen okolnostmi. ![]()
@M_Vladim píše: Více
Takové malé tajemství, člověk zvládne změnit názor i bez nátlaku. ![]()
Tak vám všem by se samozřejmě líbilo, kdybyste si mohli sex vynutit a ženská by to měla jako povinnost. Naštěstí ty časy jsou pryč a váš osud už je jen žít v celibátu.
@DivícíSeŽena píše: Více
A proč neřekly důrazné ne? Stačilo to důrazně říct, a bylo by jasné, jestli jde o zneužití/znásilnění anebo ne! Když souhlas musí být jednoznačný, tak nesouhlas by měl být také! ![]()
Autorka píše „nakonec jsem povolila, ačkoliv z moji strany chuť nebyla, proste jsem ho nechala“. To nezní moc nadšeně. Tobě možná tedy nevadí sex s někým, kdo pod nátlakem povolí a kývne - pokud zpochybňuješ význam konsentu. Já mám radši, když ta druhá strana je do sexu nadšená stejně a cítím, že nikoho nenutím - vnímám souhlas jako důležitou složku. Protože zároveň nechci nikomu ubližovat, jako partner ublížil autorce vlákna.
Příspěvek upraven 27.07.26 v 16:52
@jege píše: Více
Slovo ne je dostatečně jednoznačné samo o sobě.
@jege píše: Více
A chytrý chlap, který má možnost mít sex i jinak, než s partnerkou, na které si ho vynutí, by takový nátlak nikdy neudělal.
Tady je vidět, kdo je schopný a kdo bere, co se namane, případně co si vynutí, aby ho vůbec měl.
Příspěvek upraven 27.07.26 v 14:32
@Velryba černá píše: Více
Tak samozřejmě.
Ale nějaký důvod tam je. ![]()
Jo, co se týče sexu, tak v pět ráno se mi chtít nemusí, ale v sedm už třeba ano. ![]()