Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Hanča1234 píše: Více
Jistě, chudák je on, když nedokáže respektovat odmítnutí. Zhruba jako dvouleté batole na pískovišti, důsledky jiné, duševní nastavení totožné.
Zakladatelka se ptala jestli to je zneužití. Odpověď je vcelku jasná. To co se dělo předtím než dala souhlas je zneužití. Sex po tom, co souhlasila se sexem, zneužití není.
@Velryba černá píše: Více
Pro mě je jasné překročení hranice, když partner použije násilí. Takže odtažení za vlasy do jeskyně je už za čárou, pokud nešlo o vyžádanou dopravní službu. Buzení intimními doteky kdekoli by mohlo být násilí a taky nemuselo. Tohle už je ta nejistá oblast a záleží na těch dvou, jak to mezi sebou mají. Umím si představit oboje, jak to, že je to součást běžné partnerské intimity, tak to, že je to nepřípustné zasahování do těla druhého. Zakladatelka to teď vidí jako problematické, ale trestněprávně to řešit nechce, tak je otázka, jak vážné to pro ni vlastně je.
@Anonymní píše: Více
Je spousta párů, co začne orálně uspokojovat partnera ve spánku, či hladit, líbat a když se vzbudí, mají spolu soulož
. To jsi nikdy nezažila/nevěděla?
Uz to tu někdo psal a ja se ptám znovu. Mela bys stejny pohled, kdyby za tebou přišla tvoje dcera se stejným příběhem?
@Bytsamsebou píše: Více
Tyhle páry to mezi sebou mají domluvený, že je to z obou stran v pohodě.
@kalamitaa píše: Více
Záleží to na každém jednom v daném páru.
Trestní oznámení zhusta nepodávají ani oběti brutálního násilí.
To ano, muž by měl poznat, kdy to žena myslí vážně a kdy se ještě může nechat ukecat. Tenhle to asi dobře věděl, protože nakonec dosáhl svého, tedy dobrovolného „usmiřovacího“ sexu. Pořád se bavíme o tom, jestli šlo o „zneužití“, a asi nemáme stejné chápání významu toho pojmu. Každopádně je divné, vyspat se dobrovolně s mužem, který mě právě „zneužil“. Tento rozpor by chtělo vysvětlit.
Divné to není, jak už jsem psala, je k tomu dost informací všude možně.
Protože jim stačí přečíst si podobnou diskuzi, kde se sexuální nátlak tak nějak normalizuje, když nakonec dotyčný/-á neřekli důrazné ne.
@Diagnoza2 píše: Více
Myslíš, že poprvé to mají mezi sebou domluvené? ![]()
@DivícíSeŽena píše: Více
Je v tom často strach, pocit studu, všudypřítomná sekundární viktimizace, zkušenosti s policií, atd.
@Bytsamsebou píše: Více
Podle mě tak v půlce případů ano..v té druhé půlce po probuzení toho spícího asi následuje jiná reakce než slovní vyjádření nesouhlasu a odstrkování rukou.
Já znám případy, kdy se žena cítí sexuálně zneužívaná, i když se svým partnerem spí dobrovolně a žádné „ne“ mu neříká. Často má jen pocit, i oprávněný, že partner do vztahu málo investuje, že jí ten sex málo oplácí něčím jiným. A ona si z toho důvodu. ten sex už ani tolik neužívá. I tohle se někdy označuje jako zneužívání. Ten pojem různí lidé chápou různě. Já ho chápu spíš v tom právním smyslu. To co se stalo zakladatelce je pro mě spíš partnerské sexuální loudění a dotírání, které se dalo rázně utnout, kdyby tam ze strany zakladatelky opravdu nebyl zájem. Sebevědomá žena si s takovouto situací poradí. Zneužití je pro mě skoro totéž co znásilnění.
Proto je potřeba oddělit faktickou a pocitovou stránku věci.