Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Letošní případ ztraceného Tomáše z Brna. Okamžitě hledal vrtulník s termovizí, prohledávali několikrát řeku. Chodili kolem něj, nenašli. Tělo za pár dní vyplavalo. Podle mě holčička někam zahučela a bohužel je po smrti. Ani termovize neodhalí vše, tím spíš když tam byla několik hodin prodleva od ztráty po začátek hledání. Nehledala bych v tom fantazii o obchodu s bílým masem. Na úchyla taky není tak snadný narazit, obzvlášť v tomto ročním období jen tak někde random v lese. Kdyby něco věděli kluci, už by mluvili. Jsou to malé děti, ty by něco takového nezvládly ututlat
No já nevím, kdy ji tou termovizí hledali, ale i kdyby byla mrtvá, tak přece trvá, něž tělo vychladne, ta termovize by ji zachytila i mrtvou, pokud by to nebylo za mnoho hodin ![]()
@unuděná píše:
Po těch několika hodinách, kdy byla nezvěstná, by i mrtvé tělo ještě jevilo teplotu zachytitelnou termovizíTo už je reálnější co píše @BohunkaP - mohla zapadnout do nějaké chodby, studny, sklepa. Na druhou stranu ale nevěřím, že tohle policie neprověřovala mezi prvními možnosti, když jí nenašli rojnicí ani termovizí… A že jí nedokázali vystopovat psi, to je úplně zvláštní..
Nemusi, cetla jsem uz o nekolika pripadech, kdy termovize nezachytila ani ziveho cloveka, zalezi na miste taky no..Pac taky co by usla za tu fobu, konkretne prvni noc, i kdyby sla a sla, zas tak daleko promrzla by nedosla, natoz dite..
@berusa.m píše:
Vyrojilo se tady spoustu šílených teorií. Jde vidět, že Kriminálka Miami si vybírá svou daň.Já si myslím, že řešení bude jednodušší. Buď se zranila a někde spadla nebo jí nějak ublížila rodina. Co si budeme povídat, většina takových činů je spáchána blízkými. Pravděpodobnost že potkáš v lese nějakého úchyla není tak vysoká. Každopádně je to hrůza. Pořád věřím, že ji najdou v pořádku.
Možné je všechno. Mně se zase vybavil případ Michalky Trmické, novorozenec unesený z kočárku přímo před zraky matky v pohraničí ve městě u supermarketu. Šlo o náhodný únos, jak bylo později vyšetřeno.
Pár dní trvalo, než policie našla stopu. Mezitím veřejnost na podobných diskuzích obviňovala rodiče z toho, že jí něco udělali nebo z obchodu s dětmi.
Kdyby se jí něco stalo s kluky, ti by to pod nátlakem zkušeného policisty a policejního psychologa řekli.
Policie vždy pracuje se všemi verzemi.
Pokud tam je, myslím si, že spadla někde tak, že ji nemuseli najít hned včera. Hledání ostatků jiných ztracených dětí trvalo taky týdny až měsíce, i když to bylo kousek od místa, které bylo pročesáváno před tím několikrát.
@PAN66 píše:
Nemusi, cetla jsem uz o nekolika pripadech, kdy termovize nezachytila ani ziveho cloveka, zalezi na miste taky no..Pac taky co by usla za tu fobu, konkretne prvni noc, i kdyby sla a sla, zas tak daleko promrzla by nedosla, natoz dite..
Je to divné, kdyby šla a šla a volala, nevěřím, že by na někoho nenarazila, nikdo by jí nezaslechl. Mám stejně staré dítě a dovedu si představit, že když se ztratí, půjde si hledat se soumrakem úkryt (nepůjde nikam naslepo lesem) - takže nějaký ten vojenský objekt například vidím jako reálnou situaci, že tam zajela.. ![]()
Nejsem odbornik na termovizi, alw pamatujinsi z jednoho dokumentu, ze telo se hleda hure po smrti, pre se brzy ochladi na teplotu okoli a to je pak problem u termovize, naopak pri rozkladu telo produkuje teplo a rozkladajici telo je lepe zameritelne i v nizsich teplotach. Pak si pamatuji, ze mluvili i o miste, sachty, studny, neco v podzemi, ze termivize zachyti jen orvni vrstvu, pak ne..tak jako tak, ten cas hraje roli a obavam se nejhorsiho..
@prejeta_zaba tak klidně věřím tomu, že necháme ji tu, bude sranda. Klidně. Jen tak, z blbosti.
@ludmilaadamkova píše:
Já osobně tam nebyla ale popisoval mi to člověk co to tam zná a má to tam prohozeny. Proto prý nechtěli ani dobrovolníky z počátku na první noc.
My jsme tam jednou byli na dovolené v létě. Ale prochodili jsme les zrána a i tak tam byla docela tma. Opravdu tam jsou hodně skály a bažiny. Tam, kde mají základnu, tak jsme také byli.
Ale na podzim, když už se smráká okolo 17 hodiny, bych tam opravdu nešla. Ikdyž je přes den krásně a svítí sluníčko, tak z minuty na minutu se může sluníčko ztratit a začne pršet.
Mám takový divný pocit, že se stalo něco, co ty rodiče nechtějí říci. A naočkují i ty 2 kluky, aby byli zticha.
Přála bych jim, aby se holčička našla živá, ale nevidím to moc reálně.
Já bych ani teď nepustila kluky 11 a 8 do míst, kde to pořádně neznám.
@unuděná To bych si moc přála. Mě to tak zasáhlo, ani nevím proč. Myslím na to fakt celý den.
@prejeta_zaba píše: Že by v českém lese nenašly stovky dospelých lidí poměrně velké dítě? Nejsme v pralese přece. A není to roční batole, že by si nedokázala nějak poradit. A proč se ti kluci vraceli bez ní? To je divné. Jakože haha, necháme ségru v lese, to bude sranda? Ani to nedokázali nijak vysvětlit?To rodiče nedokázali jít zpět, kudy šly ty děti a hledat, volat? Asi neuběhly samy 30 kilometrů neprostupným terénem, že? Vždyť jak daleko vám uteče dítě napřed? Kilometr?
Na tom by v tomto případě nebylo vůbec nic divného - je vidět, že tamní terén neznáš. Pokud spadla do nějaké díry pod skalou nebo do propadlého, zarostlého bývalého bunkru, nemusejí ji najít už nikdy, vůbec bych se tomu nedivila.
@unuděná píše:
Po těch několika hodinách, kdy byla nezvěstná, by i mrtvé tělo ještě jevilo teplotu zachytitelnou termovizíTo už je reálnější co píše @BohunkaP - mohla zapadnout do nějaké chodby, studny, sklepa. Na druhou stranu ale nevěřím, že tohle policie neprověřovala mezi prvními možnosti, když jí nenašli rojnicí ani termovizí… A že jí nedokázali vystopovat psi, to je úplně zvláštní..
Teplotu sice ještě bude chvíli mít vyšší než okolí, ale pokud by zapadla do velmi hustého porostu, tak ji termovize přesto nezachytí.
@lachtanice86 píše:
Prijde mi to divné od začátku. 8leta přeci není uz malá a pokud by mohla, bude reagovat na volání. Tak jsou 3 možnosti: je mrtvá nebo tam není, proto nebyla vidět přes termovizi a nebo je zraněná a někde schovaná, otázkou je, jak dlouho by se zraněním přežila v noci.
Ale jako jet někam, kde to neznám na stopovacku v lese a poslat dítě samo, potažmo se sourozenci je na hlavu nebo určitý úmysl.
Snad se pletu
Jsou tam bunkry (řopíky) po válce, takže se mohla ztratit tam, a u toho jsou hodně dlouhý chodby.
Ale předpokládám, že všechno tam prohledali.
@PAN66 píše:
Nejsem odbornik na termovizi, alw pamatujinsi z jednoho dokumentu, ze telo se hleda hure po smrti, pre se brzy ochladi na teplotu okoli a to je pak problem u termovize, naopak pri rozkladu telo produkuje teplo a rozkladajici telo je lepe zameritelne i v nizsich teplotach. Pak si pamatuji, ze mluvili i o miste, sachty, studny, neco v podzemi, ze termivize zachyti jen orvni vrstvu, pak ne..tak jako tak, ten cas hraje roli a obavam se nejhorsiho..
Je to jak píšeš, termovize reaguje na teplo. Mrtvé tělo s ni jen tak nenajdeš.
@prejeta_zaba píše: Že by v českém lese nenašly stovky dospelých lidí poměrně velké dítě? Nejsme v pralese přece. A není to roční batole, že by si nedokázala nějak poradit. A proč se ti kluci vraceli bez ní? To je divné. Jakože haha, necháme ségru v lese, to bude sranda? Ani to nedokázali nijak vysvětlit?To rodiče nedokázali jít zpět, kudy šly ty děti a hledat, volat? Asi neuběhly samy 30 kilometrů neprostupným terénem, že? Vždyť jak daleko vám uteče dítě napřed? Kilometr?
Prostě se jim ztratila. Třeba se jí na chvíli schovali a bylo.
Neznáš děti?
Je mi té holčičky tak líto. I té rodiny. Nemyslím si, že by do toho rodiče museli být namočení. Je pravda, že hodně lidí prostě moc nepřemýšlí, je to pro ně výlet a hotovo.
My jsme takhle kdysi v cestou dolů z Lysé hory potkali v půlce cesty rodinu, co šla nahoru. Byly tři hodiny, mrholilo, bylo chladno, zatáhlo se. Dvě mladší školní děti byly v converskách, softshelové bundě, neměly pláštěnku, čepici, nic. Kluk tam naříkal, že má hlad a žízeň. Máma na to, že až dojdou nahoru, něco si dají, že za chvíli jsou tam. Máma sportovní kabelku, jedno dítě malý dětský batůžek, druhý děcko takovej ten vak na přezůvky nebo co to je. Táta nic.
Pod horou je hotel a takových tam bylo víc. Oblečení jak do města a šli na procházku.
Příspěvek upraven 12.10.21 v 10:16
@BohunkaP Já jako chápu, že nejspíš někam spadla, ale přece v prvních chvílích by slyšeli aspoň nějaké volání, pláč. Kluci by si všimli, že někam sklouzla nebo něco. Přece když se pod tebou propadne plechový bunkr, asi si toho musí okolí všimnout, ne? No teď, 2 dny po tom v teplotách okolo 0 bohužel, to už je čím dál menší pravděpodobnost. ![]()