Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bábrdl píše:
Tak já ji taky nechám jít na hřiště, do školy, na kroužek atd.
Ale v lese prostě ne.
Tak záleží, v jakém lese žejo. 99 % lesů v ČR vyjma hor je bezpečných, obzvlášť za slunného suchého počasí, které teď panuje. Ale většinou si uděláme základnu na nějakém místě a děti se mohou rozprchnout, jsou naučené na signál písknutí přijít (ostatně jako na jakémkoli táboře či ŠVP).
@unuděná píše:
Přesně tak, velmi divný. Osmileté dítě už by mělo trochu vědět, jak se chovat, pokud se ztratí. Nějaké zpanikaření při šeření je mimo -ztratila se už někdy v brzkém odpoledni
Vědět je jedna věc, ale v praxi v té situaci, kdy jsi najednou v lese sama a nevíš, kam máš jít, můžeš zareagovat naprosto iracionálně i jako dospělá. Já si pamatuju ten nepříjemný pocit lehké paniky, když se mi v lese jako malé ztratili rodiče z dohledu, a to jsem ten les znala a věděla jsem, že domů trefím. ![]()
Lidi se prostě nechovají předvídatelně, ve stresu.
Znáte případ dvou holadských dívek Lisanne a Kris?
Ztratily se v Panamě. Našly se foťák, mobily a nějaké ostatky. Co se přesně stalo není jasné, ale podle fotek šly ty holky na „vyhlídku“ a pak z nepochopitelného důvodu zamířily na druhou stranu. V 16:51 se poprvé pokusily dovolat na tísňovou linku. Nepochopitelné ale je, proč se po stezce nevrátily zpět, proč ji opustily… Na fotkách je zřejmé, že šly po stezce, tak proč se prostě neotočily?
Někdolik dní přežívaly v džungli (podle pokusů dovolat se na tísňovou linku) a pak zemřely, nejdřív Kris a pak i Lisanne.
@Livi92 píše:
Vědět je jedna věc, ale v praxi v té situaci, kdy jsi najednou v lese sama a nevíš, kam máš jít, můžeš zareagovat naprosto iracionálně i jako dospělá. Já si pamatuju ten nepříjemný pocit lehké paniky, když se mi v lese jako malé ztratili rodiče z dohledu, a to jsem ten les znala a věděla jsem, že domů trefím.
Chápu. Ale pokud zaslechnu volání rodičů (a to si myslím, že nemohla utéct tak daleko, aby po pár minutách neslyšela křičet dva dospělé lidi), tak se pokusím jít zpět ne?
@unuděná píše:
Tak záleží, v jakém lese žejo. 99 % lesů v ČR vyjma hor je bezpečných, obzvlášť za slunného suchého počasí, které teď panuje. Ale většinou si uděláme základnu na nějakém místě a děti se mohou rozprchnout, jsou naučené na signál písknutí přijít (ostatně jako na jakémkoli táboře či ŠVP).
Tak jestli jste „lesní“ lidé a ty děti na to má cvičené od mala, tak je to něco jiného.
@Bábrdl Uf, to je děsivý. Já vím, proč nekoukám na kriminálky a nečtu černou kroniku. Vlastně ani nekoukám na zprávy
To aby se člověk pak bál venku i prdnout, aby na něj nespadl strom.
@Bábrdl píše:
Tak jestli jste „lesní“ lidé a ty děti na to má cvičené od mala, tak je to něco jiného.
No právě, jenže bych tak nějak očekávala, že rodina, která jde do neznámého lesa a dělá dětem stopovačku, bude tyhle základy taky mít. Jinak je to vyloženě zanedbání péče.. ![]()
A tteba byla v klidu a mysela, ze vi kudy jde a az po case ji doslo, ze zabloudila a byla uz daleko, kluci taky neco usli..
@unuděná píše:
Chápu. Ale pokud zaslechnu volání rodičů (a to si myslím, že nemohla utéct tak daleko, aby po pár minutách neslyšela křičet dva dospělé lidi), tak se pokusím jít zpět ne?
Tak otázka je, jestli ve chvíli, kdy ji začali pohřešovat a volat, je mohla ještě slyšet. Navíc pokud to slyšíš v lese z větší dálky ve členitém terénu, tak to není zase tak jednoduché. Pořád musíš uvažovat, že je to malé dítě, které se v tu chvíli muselo být dost ve stresu.
@Livi92 @PAN66 Jo, asi se to může stát. Ale moc to neodpovídá tomu, že by jí nikdo nenašel ze země ani ze vzduchu.
@unuděná píše:
Pokud nejsem někde v bezvědomí pod skálou nebo v bažině. ![]()
@unuděná píše:
Já v místech, kde to známe, taky nechám děti bez dozoru. Ale vědí, co mají dělat, kdyby najednou nevěděli kudy kam
Zase je rozdíl nechat šestileté a devitilete… Ještě k tomu když to někde neznám. Ať se stalo co se stalo, můžou za to extrémně nezodpovedni rodiče. Opravdu je mi z tohohle případu do breku. Neumím si představit sama být v lese dva dny, kde to neznám. Natož malé dítě.. Fakt by mě zajímala výpověď rodičů. To na sebe nevolali?
V lese se všechno stokrát rozléhá, tam jde slyšet i lupnuti větvicky.. Zřejmě to měli na háku.
@unuděná píše:
@Livi92 @PAN66 Jo, asi se to může stát. Ale moc to neodpovídá tomu, že by jí nikdo nenašel ze země ani ze vzduchu.
Tak chvili hledali rodice, na zachranare se obratili az v 7 vecer mam dojem, jako mohla klidne nrkde uklouznout uz zpocatku a spadnlut do nejakeho neprehledneho mista. Pokazde, kdyz ctu, jak se enkdo ztratil v lese, v dzungli, vzdy ty lide zacnou panikarit a hledat cestu ven a zamotavaji a vzdauji se vic a vic, ve chvili, kdy si clovek uvedomi, ze nevi kudy a kde je, ma si sednout na zadek a cekat, kor pokud je s nekym a vi, ze ho bude nekdo hledat, ale s pribyvajicim serem a zimoi to cloveka nuti nekam jit..
@mackA159 píše:
Zase je rozdíl nechat šestileté a devitilete… Ještě k tomu když to někde neznám. Ať se stalo co se stalo, můžou za to extrémně nezodpovedni rodiče. Opravdu je mi z tohohle případu do breku. Neumím si představit sama být v lese dva dny, kde to neznám. Natož malé dítě.. Fakt by mě zajímala výpověď rodičů. To na sebe nevolali?V lese se všechno stokrát rozléhá, tam jde slyšet i lupnuti větvicky.. Zřejmě to měli na háku.
No hele, jako jednounjsem byla na houbach s muzrm a zasel dal, nez rekl, ze bude, ja se rozhlidnu a on nikde, ja panika, vubec jsem netusila kudy k ceste a rvu a nic, pak se objevil a ja na nej proc neodpovi, nebyl daleko, ale neslysel me..
@PAN66 píše:
Tak chvili hledali rodice, na zachranare se obratili az v 7 vecer mam dojem, jako mohla klidne nrkde uklouznout uz zpocatku a spadnlut do nejakeho neprehledneho mista. Pokazde, kdyz ctu, jak se enkdo ztratil v lese, v dzungli, vzdy ty lide zacnou panikarit a hledat cestu ven a zamotavaji a vzdauji se vic a vic, ve chvili, kdy si clovek uvedomi, ze nevi kudy a kde je, ma si sednout na zadek a cekat, kor pokud je s nekym a vi, ze ho bude nekdo hledat, ale s pribyvajicim serem a zimoi to cloveka nuti nekam jit..
Jestli tomu dobře rozumím pokud to jde a ztratím se je lepší zůstat na místě kde jsem se ztratila, protože je největší šance že mě někdo najde