Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
A ve čtvrtek nám naměřili CSP široké 7mm a dlouhé 10mm, dnes v pondělí naměřili 6,8mm a 6,7mm, tak jsem měla radost ze se to zmenšilo, ale prý to nemá vliv ze to mohli v Ústí jinak naměřit, také mají jiný přístroj, a ten genetik nám řekl ze to ze se to teď možná zmenšilo nic neznamená ze se to muže klidně zase zvětšit.. a to jsem myslela ze se to jen zmenšuje a nemůže to už růst, takže fakt nevím co si o tom celém mám myslet ![]()
@mterka tak to, co píšeš jsme zažili my ve středu!!! Úplně to samé jak přes kopirak… u UZ paní Smetanové a pan Simjak. Neviděli zcela CC protože chlapeček se nechtěl ukázat, proto jsme šli druhý den na MR na Hůrku, tam nám zjistili že je CC zcela vyvinuto
díky bohu! Po UZ nás poslali za panem z genetiky. Měli jsme ještě někoho jiného, také k tomu přistupoval ne moc empaticky a napsal mi papír do nemocnice, že v případě rozhodnutí matky lze tehu ukončit
byla jsem úplně na dne
pak jsme šli na krev s partnerem z duvodu toho, že pokud ze z plodovky zjistí geneticka vada, určí kdo z nás dvou je původce. Pak jsem šli v 15:30 na plodovku. V
pátek volali tedy výsledky MR, že nemáme CSP a že genetika zatím 3 hlavní genetické vady jsou ok, ale to jsme tušili mela jsem i triple testy z krve v 16 tt ok. Volal mi pak jeste doktor z genetiky že mám ty 3 gen vady ok ale že i když budou i zbyle genetické vady ok, nemůže nám zaručit že bude dítě zdravé
že se to může projevit v pozdější části tehu a opět nám zaslal mailem papír že je zde riziko vady a mohu jít na ukončení
na to ze nás je už tolik během měsíce, tak si myslím, že každý měsíc se s tím setkávají a měli by si zjišťovat jak to s dětmi pak je, ať maminky nestrasi nebo jim dají bližší info. Vždyť jsme proboha uz v pokročilém tehu
ja jsem 22+1 ale dle už už 22+6
![]()
@MichaelaPap. Tak to jsme na tom opravdu stejně akorát my to CSP máme zvětšené, zajímavé je ze mi nikdo neřekl jaká je norma, prý norma není, tak pak nerozumím z čeho usuzuji, ze toto je mimo normu, jen mi řekli, ze jsou zvykli to vídat menší… Možná jestli by nebylo lepší neřešit věci které nedokazi definovat a určit tedy vadu, než nás takto totálně vyděsit, postavit před šílene rozhodování, ke kterému ani neřeknou názor, protože vše je na vás… ![]()
@mterka A plodovku vám nebrali dnes? Z ní se genetické vady zjišťuji. Rozbory dělají každou středu, takže ve čtvrtek byste měli výsledky.
@MichaelaPap. Měla jsem jít dnes, ale tím ze jdeme na tu MR zítra tak paní doktorka rikala ze bude lepší jít na tu plodovku zítra po MR ať pak muzu jen ležet a být v klidu.
@mterka přesně tak!!! Rozhodnete se! Dáme vám tam větu o ukončení a rozhodnete se… sice je teď zdravý ale moznaaaaaa se něco objeví
je to úplně na hlavu!!! Já se jich pořád ptala, co mám delat
a oni že mi to nedokážou říct
ale kdo jiný než ti, co se tím zabývají? Já se příště zeptám, kolik lidí měsíčně to tam řeší a zda nemají statistiky o těch dětech. A v kterém jsi týdnu? ![]()
@mterka tak to chápu, jestli to bude zítra ten odběr tak se to stihne taky krásně do čtvrtka
mně teda plodovku vzali a pak jsem druhý den jela na tu MR a neřekla nic že by to vadilo
ale zítra jsem se na gyndu objednala na kontrolu malého, zda mu to nic neudělalo
mozna to má celé víc škody než užitku ![]()
@MichaelaPap. Je to fakt hrozny, kdyby aspoň nějakou malou část z toho věděli přesněji a ne jen samé odhady
podle UZ jsem 22+0 podle aplikace co si měřím 22+2, ale na každém ultrazvuku to vyjde trochu jinak + - den. Ta MR by neměla mít na miminko žádný vliv a to ze jste byla první na MR a pak až na odběru také nebude určitě problém.
@mterka nene MR nemá vliv na mimi. Ale byla jsem rada, ze mi paní doktorka zajistila tak brzký termín, protože ty nervy by byly šílené
tak jsem ráda, že ho máte taky brzy ![]()
Jsem z toho fakt nešťastná, až jsem teď nechala běžet sporák plynový ![]()
My jsme rozhodnutí, že pokud bude genetika ok, tak budeme pokračovat dále v těhotenství
a budeme se modlit ![]()
Zítra jdu na klasickou kontrolu na gyndu a mam z toho panickou hrůzu, aby byl malý po těch nervech a plodové vodě v pohodě.
@mterka a hlavně nedokáži říct ani ty možne scénáře, které můžou nastat at vím, co by nás případně mohlo potkat. Jak fatální by to bylo. ![]()
Třeba nás pak pozvou do gennetu na genetiku ve stejný den ![]()
@MichaelaPap. Také jsme si říkali že pokud všechny výsledky dopadnou v pořádku a budou to stavět jen na tom, že je tam nějaká odchylka od standardu.. Takových odchylek přeci může být.. A že to může možná něco znamenat a pravděpodobnost je 1:xxxxx tak také nic ukončovat nebudu. Já mám jít ke svému gynekologovi ve středu ale zítra tam budu volat, že to musím posunout kvůli té plodové vodě, abych tam hned druhý den nechodila.
@mterka určitě
pak si tady uděláme statistiku, že máme zdravé děti aby ostatní maminky věděly
![]()
My už jsme i unavení z toho věcného čtení článku a tak, protože se už motame v kruhu.
Myslím, že na kontroly po plodové vodě se chodí po 14 dnech, ale já už jsem ze všeho tak vystresla, že jsem se objednala po 7 dnech na svou gyndu. ![]()
@mterka jinak MR ani odběru vody se neboj, neboli to a je to chvilicka ![]()
Asi ti ji bude odebírat paní doktorka Smetanova, tam pak dej zítra vědět, jak jsi to zvládla a zda ti dala nějaký další termín
držím palce a budu na tebe myslet ![]()
@MichaelaPap. Také jsme toho unavení, pořad opakujeme to samé do kola a snažíme se nějak uklidnit. 🙈 Děkuji dam zase vědět ❤️
@mterka No hele zvětšit se to může vlivem růstu mozku a celé hlavy. Ale pakliže se to zmenšilo a miminko zároveň zvětšilo, tak je to velice pozitivní zpráva. ![]()