Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@peclen a můžu se zeptat, jak u tebe na CSP reagovali lékaři? Zdá taky hrozili případnými dalšími vadami a ve kterém týdnu jsi abnormalitu CSP zjistila? Děkuji ![]()
Holky ona je to celkem nová věc. V podstatě ať už zvětšené CSP nebo chybějící se vyskytuje jak u zdravých jedinců, tak ale i u miminek s nějakou vadou. Berte to jako screening, zachytili anomálii, která není běžná a tak se provedly další vyšetření pro vyloučení zjistitelných vad. Cca 10% miminek s podobným nálezem nějakou vadu má. Podobným stresem si procházeji ženy s pozitivním prvotrimestrálním screeningem. Je třeba si uvědomit, že cílem lékařů je především odhalit skutečně postižená těhotenství nějakou vadou. Bohužel to sebou nese veliký stres pro těhotné, u kterých se vady neprokážou.
@peclen no ale co když se nepotvrdí tedy to co se dá zjistit a stále budou tvrdit ze je to abnormalita a muže ale nemusí nic znamenat, jak se pak má člověk rozhodovat 🙈
@peclen ale ja bych chtěla vědět jakou vadu zda jde jen o zhoršených zrak, to že začne mluvit a chodit o chvíli později než běžné děti nebo zda hrozí velká vývojová vada že by byl zcela nesamostany
člověk ani neví proti čemu vlastně stojí ![]()
@MichaelaPap Měli jsme cca 11mm, ale celkově i větší hlavu ve 21tt. Byla jsem už po odběru klků po tom prvotrimestrálním screningu, takže známé genetické vady vyloučeny. Cca po 2 týdnech kolem 7mm a hlava byla blíž odpovídajícímu týdnu
Pak ve 36tt už bylo septum pryč. Já tohle moc neprožívala, mám už bohaté zkušenosti s atypickými nálezy, které nemají přímý vliv na zdraví.
@MichaelaPap. Já tě chápu, ale kdyby to mělo nějakou souvislost s vadou, tak ani nepřítomnost csp ani zvětšení nemají výrazný vliv na zdraví(možná tak na bolesti hlavy), jsou spíše průvodním jevem nějaké vady. Proto ti to nikdo neřekne. A snaží se teď vyšetřit co se dá, aby takovou vadu případně odhalili. Zkus se hodit do modu, že zatím je dle všech vyšetření tvé miminko zdravé.
@peclen tak to jste měli velike štěstí
a ty mas více dětí? Že píšeš že máš zkušenosti ![]()
@mterka, @MichaelaPap. Me by ted hrozne zajimalo, co by mi rekl ten Vas genetik, protoze ta pani geneticka mi rekla, ze vse krome zvetseneho CSP vychazi dobre, ze ji napada hodne ruznych syndromu, ale ze jsou vzdy spojene s necim dalsim napr vadou na srdicku nebo neco dalsiho v hlavicce. Ona mi rozmluvila odber plodovky, ze by vcas odhadlili pouze ty tri prvni vady, ktere urcite nemame. Od te doby jenom rikaji, ze je CSP zvetsene a ze nevedi, zda to neco znamena nebo ne. Ze muze a nemusi. Ted by me opravdu zajimalo, kdyby nam prohodili ty genetiky, zda bychom dostaly stejnou odpoved. Nebo zda ta moje pani doktorka byla vetsi optimistka. Chlapi nekdy jsou vic necitlivy nez treba zensky.
@verundulinek Jojo to je možne, také pokud by nám říkali stále nějaké negativní prognózy, tak bych chtěla určitě názory od dalších odborníků než bych se mohla nějak rozhodnout, než jen od jednoho. Ale přikláním se k tomu ze pokud z te plodové vody a MR nic nenajdou, tak to snad nebude nic vážného. I doktor Simjak když mi dělal ultrazvuk na ostatní věci říkal ze to vypadá moc dobře, nebo ano to tady je správně, apod, proto jsem z toho v tu chvíli měla dobrý pocit.
@verundulinek já myslím, že je dobře, že jsi nešla, byla jsi už v tehu po 24tt, tak si myslím, že je lepší věřit, že tam žádná vada není a zjistíte si kdyztak po porodu, tam už budou lékaři moudřejší a budou vědět co testovat a jak dále postupovat ![]()
Mě právě děsí nejvíce ta volba do 24tt ale říkám si, že teď je nález nula nula nic a věřím, že to tak i zůstane
ve čtvrtek držte palečky na ty výsledky genetiky
![]()
@mterka ja jsem se o tom pak jeste bavila s kamaradkou jejiz mamka dela v laboratori a rikala mi, ze oni ti nemuzou nikdy rict, ze mimco bude v poradku, protoze kdyby nahodou nebylo tak se s nimi muzes soudit a lidi se nejvasteji soudi prave kvuli postizenym detem, takze takhle z jejich pohledu do taky chapu.
@mterka a nechodíš do gyn medico?
tam chodím ja a narazila jsem tam na něj u 2 screeningu
@verundulinek to je mi jasne, proto také na každém screeningu i když vyjde negativně píšou ze nemohou vyloučit všechna onemocnění. Ale mohli by říct něco bližšího nebo pak raději nerikat nic když neví 🙈
@MichaelaPap. Nene to bylo v Gennetu dnes
Ja jsem si myslela, že nejtěžší cestu mám už za sebou (IVF) a že tehu bude krásné, ale jsou to jeste větší nervy
a přijde mi to nekonečné
Holky a byly jste na neschopence? Já celé tehu pracovala ale teď po plodové vodě jsem doma
@MichaelaPap. Je to těžký, taky už si nedokážou s tou nejistotou představit ze se budu radovat, ale dalších 20tydnu jen strachovat 🙈 já jsem momentálně na home office a uvidím jak to bude dal.