Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
potřebuji zase Vaši radu. Byla jsem dneska s „malým“ na očkování proti obrně a proti záškrtu, tetanu, dáv. kašli a HIB, a za posledních 5 hodin papal 3× a všechno na mě vyblinkal, je možné že by to dělalo po očkování proti té obrně, moc se mi to nelíbí,a mám o něho strach, když jsem byla na očkování proti záškrtu, tetanu, dáv. kašli a HIB, tak mi vůbec neblinkal, a teď tohle, nevíte to náhodou některá? Děkuji moc za káždou radu ahoj Katka a Semík
My jsme byli dneska taky, ale tohle se malemu nestalo a normalni to asi neni, radsi zavolej doktorce a porad se s ni.
Hodně štěstíčka
My jsme byli dneska taky, ale tohle se malemu nestalo a normalni to asi neni, radsi zavolej doktorce a porad se s ni.
Hodně štěstíčka
Hodně štěstíčka
Ahoj Katko,
zvracení po očkování se mi zdá nepravděpodobné, aspoň jsem o tom ještě neslyšela. Nechci strašit, ale teď velmi řádí virózy zvracení a průjmy, my jsme si tím prošli nedávno celá rodina a já s manželem dokonce dvakrát
Pokud to nepřejde tak radši zítra zavolej doktorce.
Katka
Ahoj,
ano dostal tu obrnu na lžičku, ale když jsem jsem mu potom dala přesnídavku, tak to v něm zůstalo, tak nevím, ale tváří se stále vesele, tak uvidíme. Ahoj katka
Ahoj!
A to jste dostali injekci a zároveň obrnu na lžičku? Možná mu vadí ta kombinace. My jsme byli na injekci tetanus atd. minulý týden a na obrnu jdeme až příští týden, prý tam má být odstup 14 dní. Tak mi to řekla MUDr.
Já myslím, že to nejspíš po očku nebude. Taky bych sázela buď na tu střevní chřipku (s malou jsme ji během měsíce měly 2×! - první dva dny zvracení a pak průjem), nebo zoubky?
K zvracení dráždí nejspíš to mléko. Nicméně záleží, jakj sou teploty apod, ale vzhledem k tomu, že to máte v době po očkování, já bych zavolala na poradu dr. Kdyby tam nebylo to očko, asi bych vyčkala, ale za telefon dáš pár kaček…
Lila skus pouvazovat o Priorixe, sice sa vedu vasnive diskusie aj tu na emimine, ale nikto koho poznam nan nemal reakciu.
Kamaratky co mam z rodiny, tak si ho kupuju vascina.
Stoji vraj okolo 400sk. U nas na slovensku sa ockuje len nim a nepoznam dieta, ktore by malo reakciu.
Inak my sme tiez dobri adepti, maly mal po setrnom infanrixe mesiac opuchnute stehno, bulku ako krava, bol uplakany, mal to cervene, mal aj zvysenu teplotu. Keby som nezila na slovensku, tak mu ten priorix zaplatim kamoska mi davala nejaky odkaz na diskusiu na rodine prave o tomto ockovani a tam vyrazne lepsie vychadzal podla nazorov ludi prave priorix, bohuzial mam nastavenie, ze sa mi hned maze historia, takze to neviem najst, skus si to pohladat.
Ona ma dost znamych aj vo farmaceutickej firme aj dr. je ich znama a ta jej povedala, ze ked to niekomu napise, tak musi platit pokutu (aj ked si to hradis sama). patrala som a zistila som, ze ten trivivac vyraba ceska firma a ten priorix belgicka, mam pocit, ze dr. maju nakazane podporovat domaci trh, nakolko dost ludom tvrdia, ze je to jedno a ta vakcina nie je setrna a vseobecne ludi od nej odhovaraju. Aj prorix je ziva vakcina, ale zo skusenosti okoli a mensimi reakciami.
K povodnej teme. Neviem, ci moze zvracat, je to mozne, ale tiez sa mi to zda len zhoda nahod. Pre istotou zavolaj k dr.
Muj syn po prvni davce ockovani proti obrne taky zvracel. Vypadalo to hrozne, po jidle z nej proste vsechno mliko zase hezky obloukem vyletelo ven. Ale trvalo to jen asi pul dne. Ani jsem se nepidila po tom, jestli to bylo opravdu po tom ockovani. Po dalsich davkach uz nic. katka
Lila tak mam zase nove info, dalsim 2 kamoskam priorix navrhla priamo ich dr. Ani jedno dieta nemalo ziadnu reakciu. Dalsia kamaratka si to na zaklade toho zistovala a tiez jej dr. nerobila problem a recept jej napisala.
Tak snad uz svita na lepsie casy a vyssiu informovanost ![]()
Drzim palce, nas to caka 7.4. tak potom mozem poreferovat aj ja, ako sme dopadli.
Kdo ví, jak to s tím Priorixem je. Náš dr mi to taky nedoporučil, i když jsem se na to výslovně ptala (narozdíl od šetrné kombinace, to mi dal seznam hned při první prohlídce po návratu z po rodnice). U nás to stojí kolem 600-800,–-.
Na základě zdejší diskuse jsem nakonec malou nechala očkovat normálním Trivivacem a bylo to bez problémů. Na další jdem kolem června.
Lilo tuším, že říkal, že v nich rozdíl není, že tam vedlejší účinky nejsou menší než u obyč. No a holky tady v diskusích mě nahlodaly, tak jsem to prubla, tu obyč…
Moje dcera mela stejnou ‚reakci‘ po ockovani na obrnu … proste zvracela a zvracela a zvracela a mela horecku … tehdy jsem obvolala snad vsechna zdravotni strediska v PRaze abych se zeptala, zda to je normalni … nakonec se z toho vyklubala strevni viroza a postihla i zbytek rodiny v plne sile. Detska lekarka pak doporucila preockovani … za 14dni jsme se zastavily slupnout jeste jednu lzicku … jelikoz se to v ni kvuli blinkani nemohlo udrzet, to je jasne.
Kazdopadne strach jsem mela taky a vsichni mne uklidnovali, ze tohle by reakce na ockovani byt nemela, ze to spise vypada na virozu … a meli pravdu. A tohle se stalo pred rokem … nebo pred 2? Boze ten cas leti, spise pred 2, kdyz bylo Nice 14M.
Jen doporucuji konzultaci s detskou lekarkou ohledne preockovani.
Lila ta injekcna obrna je na 100% setrnejsia.
Pretoze sa jedna o hotove protilatky (mrtvu) vakcinu kdezto ta obrna na lyzicke (peroralna) je „ziva“ vakcina.
Ta ockovacia obrna je sucast napriklad Infarixu Hexa.
Kedze ako som uz pisala, sa u nas ockuje celoplosne priorixom, a vseobecne sa vie, ze SR je na tom co sa ockovania tyka lepsie ako CR, tak verim tomu, ze lepsi je a asi mi moj nazor nikto nevyvrati. ![]()
U nas sa ockuje od tohoto roka celoplosne mrtva obrna napriklad.
Viem o tom, ze u vas v CR sa momentalne uskutocnuje vyskum o ucinkoch Priorixu, nakolko sa zvazuje tiez celoplosne podavanie.
Myslim si, ze to hovori za vsetko, ked vlada CR zvazuje uprednostnit belgicku firmu pred domacim trhom ![]()
Mne to je osobne fakt jedno, nech sa kazdy rozhodne za seba.
Len som pisala to co som sa docitala, ked to zvazovala kamoska.
Dost sa pohybujem aj na slovenskych forach aj na ceskych a na slovenskych som nenasla ani jednu diskusiu, kde by zufale maminy rozoberali reakcie po spalnickach, priusniciach a zardenkach.
Zato na ceskych servroch som ich nasla pozehnane. ![]()
A ani som sa nikde nedocitala, zeby mal niekto po priorixe reakciu. (mozno mal, len som nemala stastie.)
A dalsi argument-znama zije v Brne a maju tam teraz epidemiu priusnic, zacalo to vraj u hokejistov a teraz to uz je aj v skolkach a to vsetky tie deti boli naockovane proti priusniciam. U trivivacu je totiz ochrana len 70%. Priorix ma zase nizsiu ochranu proti niecomu inemu, to si uz presne nepametam.
Takze keby som zila v cr. tak tieto vsetky argumenty by u mna zavazili.
Ale je to fakt na kazdom a ja mozem v aprili poreferovat, ako to znasala ta nasa citlivka ![]()