Zvýšení alimentů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21
17.4.13 12:44

Ahoj maminky. Jsem tu nová, tak vůbec nevim, jestli vkládam dotaz na spravné místo, nebo jestli někomu špatně vstoupím do diskuse..kdyžtak se předem omlouvám.. Psala jsem tady dotaz už pravničce, ale odpověď zatím nikde. Ráda bych věděla, jestli máte nekterá podobnou zkušenost, popřípadě, jak jste to řešily..zkopíruju sem dotaz té pravničce, a budu se těšit na vaše reakce, rady a zkušenosti s tímto problémem. Hezký den vám všem přeje Petra

Dobrý den, Jsem 5 let rozvedená, dcerám tenkrát bylo 4 a 8 let. Po dohodě s bývalým manželem bylo výživné stanoveno na 4000,–Kč (1800,–mladši, 2200,– starší) Za těch 5 let si myslím, že nároky děti podstatně stouply. Když jsem bývalého manžela žádala, aby mi na holky platil víc, vysmál re mi do očí, že mi víc nedá, a ať se soudím, že přijdu i o to, co mi posíla. Vzhledem tomu, že jeho zaměstnavatel je jeho kamarád, má totiž psanou minimální mzdu, i když jeho příjem je ve skutečnosti vyšší. Jakou šanci bych měla při žádosti o zvýšení? A druhý dotaz- nechce se podílet na placení nečekaných výdaju, jako je školni lyžařský kurz starší dcery, plavecký kurz a škola v přirodě mladší dcery, rovnátka, brýle, ončkování… Nechci po něm, aby jim platil, napůl se mnou kroužky, pouze věci co se týkají školy a zdravotnictv – ale nepřidá…neexistuje na to nějaký zákon? Děkuji za odpověď, hezký den, Petra H. A

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anet007
17.4.13 12:49

Já tím právě procházím, první stání bylo odročeno a další nás čeká, sama jsem zvědavá jak to dopadne a jestli se konečně po 7mi letech dočkám zvýšení. Jinak myslím žádný zákon neexistuje, nato že je povinnen přispívat mimo alimenty

• Citovat
  • Upravit
11117
17.4.13 12:53

Otazkou je jak moc jej znas a jeho skutecne prijmy majetek atd. a pak taky zalezi na soudci - bohuzel.
ve svem okoli mam dva priklady, kde se s podobnym pripadem (otec taji prijmy) poprali uplne jinak. jeden to vzal v ramci posouzeni zivotni urovne - matka vedele o jeho dovolenych, vlastnictvi dvou aut, kolik plati za byt atd, tam se vyzivne stanovilo podstatne vyssi nez dotycny cekal, kdyz predkladal minimalni plat.
druhy pripad byl podobny, ale dotycny mel vse napsane na rodice, matka deti o jeho aktivitach nic moc nevedela a dostala minimum. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101821
17.4.13 18:48

Tak ještě je další varianta, že soudce podle jeho profese řekne, jaký je cca plat v tomhle oboru a z toho mu alimenty vyměří.
Ad podílení se napůl, no dá se to navrhnout a je na soudci, zda to do rozsudku dá nebo ne, ale pokud to v něm výslovně uvedeno není, tak nic nad rámec výživného platit nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.4.13 11:31

Ahoj, měla bych taky jeden takový dotaz. Bývalý mé sestry ji platí alimenty na dcerku (3 roky) 1500,–Kč měsíčně, segra by chtěla požádat o zvýšení, zdá se jí to málo. On má ale klasicky napsánu jen minimální mzdu, zbytek dostává na ruku. Má ale novou manželku, jsou svoji asi rok, která vydělává celkem slušně (cca 25 tis) - mám to z ověřeného zdroje a má to oficiálně, teď dostavěli RD, takže peněz si myslím že mají dost (i když prý mají vysokou hypotéku). Myslíte že má sestra šanci? Započítával by se do jejich příjmů také ten příjem nové manželky? Protože jestli ne, tak on má jen tu minimálku. Nemáte s tím nějakou zkušenost?

• Citovat
  • Upravit
841
18.4.13 13:25
@Anonymní píše:
Ahoj, měla bych taky jeden takový dotaz. Bývalý mé sestry ji platí alimenty na dcerku (3 roky) 1500,–Kč měsíčně, segra by chtěla požádat o zvýšení, zdá se jí to málo. On má ale klasicky napsánu jen minimální mzdu, zbytek dostává na ruku. Má ale novou manželku, jsou svoji asi rok, která vydělává celkem slušně (cca 25 tis) - mám to z ověřeného zdroje a má to oficiálně, teď dostavěli RD, takže peněz si myslím že mají dost (i když prý mají vysokou hypotéku). Myslíte že má sestra šanci? Započítával by se do jejich příjmů také ten příjem nové manželky? Protože jestli ne, tak on má jen tu minimálku. Nemáte s tím nějakou zkušenost?

Melo by se to jen zohlednit ale nepočítat to z jejího příjmu nemá s jejich dítětem nic společného ako když si jeho otce vzala. TAkže jen zohlednit na jejich spolešnou domácnost tím pádem on platí mín než jen kdyby byl sám.
A bere se i majetek pokud by byl naněj napsán.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3542
18.4.13 13:25
@Anonymní píše:

určitě at si zažádá o zvýšení, šance tam je. K platu manželky se někdy přihlíží, někdy ne, ale i když máminimální mzdu, tak potřeby dítěte se vždy s věkem zvětšují a 1500 je opravdu málo. je tu plno holek které i když chlap neměl manželku a na papíře jen minimální mzdu, stejně jim výživné soud zvedl ;) takže šance tam je a to docela veliká, at se nebojí a šup na soud s žádostí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.10.14 10:28

Hezký den, prosím Vás mám takovou otázku. Mohu si nechat zažádat o zvýšení alimentu, když má můj ex manžel na sebe vyhlášený bankrot? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
1201
23.10.14 10:38
@Anonymní píše:
Hezký den, prosím Vás mám takovou otázku. Mohu si nechat zažádat o zvýšení alimentu, když má můj ex manžel na sebe vyhlášený bankrot? Děkuji

Tak zkusit to můžeš, ale myslím, že nepochodíš..těžko říct jaké máš důvody..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2325
23.10.14 10:44
@Anonymní píše:
Hezký den, prosím Vás mám takovou otázku. Mohu si nechat zažádat o zvýšení alimentu, když má můj ex manžel na sebe vyhlášený bankrot? Děkuji

To podle mě půjde asi dost těžko, mám za to že po dobu 5ti let mu nezbyde víc než životní minimum, tak bych se bála aby ti to ještě nesnížili. Kolik ti dává ted, jestli to není tajemství?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.10.14 11:06

Teď dává 2 tisíce. Dítě je školák a má již větší potřeby, než když byl mladší. Tehda při rozvodu u soudu mi soudkyně řekla, jestli nechci víc, ale já jsem jí řekla, že ne, že jsme s ex domluvení na tom, že bude přispívat na oblečení do školky a podobně. Řekla mi, že až nastoupí do školy, abych neváhala a šla si navýšit alimenty, že vše je pak víc nákladnější. Slíbil, že i tak se bude na všem podílet. Bohužel cokoliv pro něj potřebuji, tak se o to prosím opravdu jako nějaký chudák a je mi to již hloupé. Teď v Září jsme z aněj jak z aškolní potřeby i oblečení dali minimálně 3000 korun a to nekupuji nic extra předraženého. Poprosila jsem ex, jestli by mi na to přispěl poloviční částkou, že by to byla pomoc a mohla bych mu dokoupit ještě i nějaké oblečení, protože přez prázdniny ze všeho hrozně vyrostl a chtělo to opravdu projet celý šatník. No slíbené mi peníze byli, ale do dneška jsem je neviděla. Alimenty posílá bez problémů. Připadám si vážně jako debil, když chci pro své dítě jen dostatek oblečení a všeho ostatního. To bych raději nakoupila postupně a raději mu s těch alimentů na to odkládala bokem alespoň tisícovku a pak mu koupila vše potřebné. Jak na oblečení, tak do dětského pokoje a do školy. Žiji již s jiným manželem. Ale to, že se o nás stará beru spíše jako dar z nebes, než jeho povinnost. Přece syna mám s jiným otcem a ten by se měl více podílet. Smutné je, že kdykoliv má nějakou přítelkyni s dětmi, tak ty děti nepostrádají nic a dává tam přesně to co by si zasloužilo i naše dítě. JÁ jim to neberu, ať jim to klidně dopřává, ale svému dítěti taky :-(. A je to kamionář o peníze opravdu nemá nouzi. To, že si nasekal dluhy na nesmyslech a že je pak ani neplatil, tak to má schytat dítě? Naše dítě je hodně skromné. Nikd ynevyžaduje nic drahého. Prost ěřeknu nezlob se nejsou na to teď peníze, ale našetříme na to. Má pokladničku do které si dává korunky a prý si šetří na počítač, protože ví, že je drahý. Má radost i z nové bundy, nebo bot. Není to žádnej rozmazlený fakan. Rozmazlujem eho jenom láskou a učíme ho šetřit a nuetrácet za blbiny. Moc mě to mrzí. Taky si myslím, že po dobu těch 5 let se nechytám. A ex toho prost ěasi využil. Jestli si nějak myslí, že ty peníze utrácím pro sebe? To by ho snad nenapadlo. To by muselo jít někde přece poznat. Né to opravdu né. Mezi tyhle holky nepatřím co zneužívají alimenty. Čekám hlavně druhé dítě. A vše co kupujeme je z druhé ruky. Kočárek, sedačku, postýlku. Prostě vše nakupujem ejiž od doby co jsme zjistili, že čekám s mužem miminko, protože víme, že je dnes vše drahé a nechceme, aby nás to nějak finančně omezovalo.

• Citovat
  • Upravit
72725
23.10.14 12:54
@Anonymní píše:

můžeš, ale šance není - pokud už to má odsouhlasené, tak se do toho nedá vrtat po těch 5 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
841
23.10.14 13:03

Já bych to tak jako tak zkusila za to člověk nic nedá, a aspoň je vidět že ty finance jsou potřeba a až by mu to skončilo po těch 5 letech tak by jste zažádala znova a i 3 roky zpětně. bude to opodstatněné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
23.10.14 13:09
@martina.se píše:
můžeš, ale šance není - pokud už to má odsouhlasené, tak se do toho nedá vrtat po těch 5 let.

tak podle téhle odpovědi ze zdejší poradny to vyloučeno není a vrtat se do toho dá :nevim:

https://www.emimino.cz/…ri-bankrotu/

a to samé píše v téhle poradně jakési oddlužovací společnosti:
 http://www.harriet.cz/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
23.10.14 13:11
@sagina píše:
tak podle téhle odpovědi ze zdejší poradny to vyloučeno není a vrtat se do toho dá :nevim:

https://www.emimino.cz/…ri-bankrotu/

a to samé píše v téhle poradně jakési oddlužovací společnosti:
http://www.harriet.cz/?…

to možná jo, ovšem mi soudkyně přímo řekla, ať to nedělám, že je to zbytečné :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna