Zvýšení rodičovského příspěvku a porod
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ja si tedy myslim ,ze by ti na dceru zanikl.vim,ze takhle se modlila kamoska aby neporodila driv ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můžeš pobírat RP jen na jedno dítě a to vždy na to mladší. Takže teď ti přijde RP na dceru ale pokud opravdu porodíš do konce měsíce, budeš ho muset vrátit a zažádáš si o RP na mladší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rodičák se vyplácí zpětně, tzn. dávka za prosinec se vyplácí v lednu. Takže pokud ti má přijít teď v lednu dávka za prosinec, tak na to narození dítěte v lednu nemá vliv.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Miasofi a když mi přijde třeba už zítra jako chodí normálně a tím pádem budu mít RP na starší dceru vybraný, a porodím třeba hned pozítří, tak ho taky musím vracet? ![]()
- Citovat
- Upravit
@Lendeš ano teď by mi měla přijít poslední dávka zvýšená na úplné maximum abych dočerpala celou možnou částku
takže dle Tvých slov mi to vlastně může být jedno, protože o ty peníze nepřijdu, když se jedná o RD za prosinec ![]()
- Citovat
- Upravit
Ja mam na uctu poznamku, ze RP, co prisel ted v lednu je za 12/18, takze by to asi mohlo vyjit. Chapu to tak, ze pokud porodis do konce ledna, tak v unoru dostanes uz na druhe dite a pokud bys prenasela a porodila 1.2., dostanes RP az v breznu (unor nic). Chapu to spravne? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@Miasofi a když mi přijde třeba už zítra jako chodí normálně a tím pádem budu mít RP na starší dceru vybraný, a porodím třeba hned pozítří, tak ho taky musím vracet?
Omlouvám se za mylné info, pochopila jsem to úplně jinak
Nebudeš nic vracet, protože je to za prosinec.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AlenaPi tobě už RD přišel jo? Tak to jsi rychlík
no já to taky tak chápu, stejně jako ty, ale v těhlech úředních věcech se pes význam
![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Miasofi omluva není potřeba, ale vystrašila jsi mě to joo![]()
To jsem nechtěla!
byla jsem myšlenkama jinde a pak tak blbě radím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Miasofi Nic se nestalo
I tak moc děkuji za odpověď
Teď už v tom snad mám jasno a nemusím se nervovat, jestli se mimčo narodí nebo nenarodí ještě v lednu…uff! ![]()
- Citovat
- Upravit
Já teda řešila podobnou situaci - původně jsem si ukončila rp k poslednímu únoru, tp mám v první polovině března. První dítě se narodilo o 14 dní dříve, tak jsem se vycukala a byla se zeptat na úřadě. Údajně, pokud bych porodila už v únoru, o poslední dávku bych přišla. Pro jistotu jsem si rp ukončila k poslednímu lednu a za únor se přihlásím na zdravotce jako osoba pečující o dítě do 7 let.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím maminky
Obracím se s dotazem na zkušenější, snad mi tu někdo poradí

Minulý měsíc jsem si byla zvýšit rodičák. Teď v lednu by mi měli vyplatit zbytek RD na dceru. Zároveň mám na konci měsíce termín porodu.
Moje otázka zní: kdybych teď v nejbližších dnech porodila, vyplatí mi zbytek RD na první dceru? Nebo dnem porodu nárok na RD zaniká, i když se jedná o poslední částku?
Někde jsem četla, že po zvýšení rodičovského příspěvku mají na vyplacení čas až do konce následujícího měsíce, nikoli okolo toho 10tého kdy chodí RD normálně 
Moc děkuji za odpověď