Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj dnes mi má dr. po zdělila že mam o něco malinko zvýšený prolaktin, já tedy nemám problém s otěhotněním, ale s opakovanými potraty, může to potraty způsobovat?
ahojky nech si též zkontrolovat hormony štítné žlázy, špatná hladina hormonů vždy dělá nějakou neplechu ![]()
no nasli mi 3 x zvysenou hladinu prolaktinu, nikdy zadna HA, nikdy tehotenstvi, jenn oligomenoree, bez galaktorey,, takze doktor jen zvedl oboci a ted cekam MR hypofyzy… vubec se mi ale nechce brat to snozovadlo, mam strach ze mo to hormony rozhodi jeste vic /Dostinex 1× tyden/
Unavena, padam, deprese.. mam nedlo podobne zkusenosti ?
Ahoj M50, já se léčím se zvedlým prolaktinem už po třetí.
Poprvé se mi zvedl po mimoděl. těhotenství, podruhé po revizi po KET.
Taky jsem užívala 1× týdně dostinex.
Teďka se chystáme na 2.IVF a mám ho opět zvedlý, ale jen maličko. Doktorka mi řekla, že je to asi stresem, tak mi dala i pididávku dostinexu - 1/4 tablety za týden (strašně blbě se to porcuje na čtvrtiny teda
)
Ale zároveň mě už poslali i na vyšetření RTG hypofízi, perimetrie očí a echokardiografie srdce. Vše O.K.
Dostinex mi hormony zatím nikdy nerozhodil. Tak bych se tolik nebála. A nezapomínej, že je to stresový hormon, může to být třeba přetažením v práci.
Ahojky vsichni.my se snazime o mimi uz pres dva roky v prosinci mi doktor delal odbery krve na hormony a zjistil ze mam zviseny prolaktyn.tak jsem navstivila endokrinologa a ta my nasadila prasky medocriptime.brala jsem je mesic a po msici jsem sla na krev a prolaktin se snizil do normalu tak jsem rada.take me poslaly na vysetreni do prahy na magntickou rezonanci vubec nevim proc.visledky by meli byt tenhle tyden tak jsem na to zvedava.kdyby tu neketra z vas byla budu radca kdyz odepise.jste se chci zeptat za jak dlouho se vam podarilo otehotnet po srovnani prolaktynu do normalu. ![]()
Ahoj Prcku ![]()
když jsem měla poprvé zvedlý prolaktin po tom mimoděložním (z bradavek mi teklo i kolostrum), tak mi ho snížili asi za 4 týdny. Pak bylo IVF, to nevyšlo. Další měsíc následoval KET - ten vyšel. Takže jsem po léčbě otěhotněla do dvou měsíců. Ale prý se otěhotnění hned, jak to klesne.
No, nakonec jsem musela na revizi kvůli ZT, ale ty se ptáš, za jak dlouho lze otěhotnět. Takže asi hned, jak to klesne.
Momentálně budu tu 1/4 dostinexu užívat až do dalšího IVF, které bude v květnu.
Aby se náhodou stresem nezvedl zas. Brání totiž těhotenství.
A na mag. resonanci jsem nebyla poslaná, ale na RTG mozku
Jako té hypofýzi. A taky ten perimetr - to souvisí taky s hypofýzou. A pak ještě ECHO srdíčka..taky nevím, co to s tím má společného. Asi jestli můžou nasadit léky, aby to srdce zvládlo
![]()
ahojky jsem rada ze tu muzu s tebou o tom mluvit.me se krasne snizil hned po mesici .jen musim pockat co prijde za visledky z ty prahy to bych se mela dozvdet ted do konce tydne.dneska jsem 11 den cyklu takze tenhle tyden se budem s pritelem snazit a uvidime jestli se neco bude dit a povede se to nebo ne.jinak zatim beru na prolakyt porad dva prasky dene. az prijdou visledky z prahy tak mi doktorka zavola a podle toho se to potom snizi to se jeste domluvime.a jak dlouho se snazite vy o mimco.
Já už ten prolaktin snížený nemám. Ale beru to preventivně, aby se do IVF zas nezvedl. Beru jen pididávečku 1× za týden. Ty máš asi jiné léky, že bereš 2 denně, asi jsi to měla zvedlé moc, né? ![]()
Jako ono by to vysvětlovalo, proč jsi nemohla celou dobu otěhotnět.
Ale můžou to být i jiné faktory. Byli jste na nějakém jiném vyšetření? Třeba LSPK nebo spermiogram? Aby jste věděli víc?
Ono může být problém klidně i v partnerovi ![]()
Já mám akorát neprůchodný vejcovod (ale to se neví jistě)
Jinak jsme oba v pořádku. Jo a ještě přelučuju BI, kvůli tomu se asi nevyvíjelo mimčo a musela jsme na revizi. Ve čtvrtek jedem zas na testy do Práglu, tak snad to bude O.K. ![]()
O mimčo se snažíme přesně rok ![]()
tak uz jsme byly na testech tedy pritel byl na spermiogramu a ten ma v poradku doktor rikal ze mi mohl klidne darovat ze ma dost ten mrsek.jinak ja byla jen na tech testech z krve co mi potom na gynde doktor zjistil ze mam zviseny prolaktyn.asi jsem to mela zviseny dost ale ted to j v poradku po mesici.uvidime jestli se nam zadari.a kdyby ne tak mam prijit na gyndu a doktor me posle na inseminaci o ktery sjme uz mluvily kdyby se porad ndarilo.vy jezdite do prahy na vysetreni a kam a jak si tam se vsim spokojena a kolik za vsechno platis.asi moc otazek najednou co.predem se omlouvam ale chtela bych o tom vedet vic
Prcku, klidně se ptej a když na něco zapomenu, tak se zeptej znova ![]()
My jsme první IVF absolvovali ve Zlíně, ale nebyli jsme spokojení, tak na druhé jezdíme do Olomouce.
Když jsem čekala mimčo po KETu, tak se nevyvíjelo a musela jsem na revizi. Vyžádala jsem si pak žádanku do Prahy do Imunologického centra v Podolí. Tam mi zjistili zvedlou buněčnou imunitu na sperma. Tak ještě jím 1× denně prednison. Ten budu pojídat až do 12tt těhu, aby moje tělo popř. nelikvidovalo embryo.
Jinak jsem byla na LSPK - tam mi zjistili, že mám oba vejcovody neprůchodné. Ale přesto jsme otěhotěněla přirozeně, ovšem se to zadrhlo v tom vejcovodu ![]()
Zbyl mi už jen pravý, ale jestli se zprůchodnil, to nevím. Jedině další oparace, ale do toho se mi nechce ![]()
Otázka k penězům:
V Praze neplatíme nic. V Olomouci za IVF asi 13500,– Což je slušná suma. Ve Zlíně po nás chtěli za IVF 28 000,–
IUI - inseminace stojí okolo 1500,– pokud jdeš do soukromého CAR. Ve státním to bude určitě levnější. Já právě v tom Olomouci chodím do státní nemocnice, proto neplatíme už tolik.
no koukam ze jste prosli uz mnoha vysetrenim je to uz asi zdlouhavi.na laparoskopii jsem nebyla zatim me tam neposlaly ale je mozny ze na ni taky pujdu.co od toho mam cekat a co ti vsechno na tom delaj jak postupujou docela se toho bojim kdybych na ni mela jit.
Tak já jsem první šla taky na IUI. Ale nevyšlo. Tak mě poslali na laparku. Aby jsme to dál nezkoušeli třeba zbytečně. A tam se na to došlo. Oba neprůchodné r. 2009. Ale i tak tam po 2 letech v R. 2011 jedna mrška zabloudila a oplodnila vajíčko
Já už toho mám za sebou tolik, že se do toho občas aj sama zamotám ![]()
A co myslíš co od toho máš čekat? Jako od laparky?
Tak tam ti zjistí tu průchodnost vejcovodů, srůsty, endometriozu a mě zároveň dělali i HSK (hysteroskopii), kde berou vzorek tkáně z dělohy. To je všechno v jedné operaci.
Už su prokleplá všemožně. Základní věci jsou naštěstí cajk ![]()
(hormony, vajíčka) I můj je na jedničku. Teď mě trápí jen ta BI, ale už jedem na kontrolní testy, pak budou za 4 týdny výsledky a v květnu začnu píchat injekce ![]()
Ahoj Kleofášku
.Jak tak pročítám tvé příspěvky, tak jsem narazila že jsi měla také alergii na sperma.Můžu vědět jakou jsi měla hodnotu? Já jsem totiž měla nad 260 a víc a po 3 měsíčním braní Prednisonu jsem se dostala na 160, takž stále vyšší hladina.
No a aby toho nebylo málo, tak jsem také k tomu měla vysoký prolactin,který se mi po práškách snížila prý až moc a to také není dobré.Na RTG mozku jsem také byla a na hypofýzi také, vše je v pořádku
.Přítel byl na vyšetření spermiogram v Liberci v Gennetu a také vše ready
. Doktorka mě chce poslat posléze na laparoskopii ze které mám strach, jelikož se bojim uspávačky.Nazvala bych to až hrůzou panickou
¨ Co myslíš nebylo by třeba lepší zkusit IVI jako první a pak laparku?
Děkuju za odpověd. Monča
Ahoj Mončo, tak vidím, že máme skoro podobný příběh (až na pár mých nechtěných revizí
)
Já se v tych hodnotách nevyznám, klidně ti sem napíšu, co je v tom papíru:
BI idukována antigeny: spermatu partnera 39 % (65-120)
Ale mě to nic neříká, já jsem po 4 týdnech volala dr. Bočkové, ať mi k tomu řekně víc a řekla mi jen, že můj jediný problém je alergie na sperma. Takže beru ten prednison. Teď tam jedem ve čtvrtek, tak se poptám víc. Mám na ně hodně otázek
A ty jsi byla na imuno taky v Podolí??? ![]()
My právě řešíme výsledky telefonicky, páč jsme ze Zlína a do Prahy je to z ruky ![]()
Laparoskopie se neboj. Já když jsem na ni šla, taky to byla moje první operace. A měla jsem příšerný strach. To jsem ještě netušila, že si za pár měsíců projdu dalšíma dvěma podobnýma
Teď už se nebojím, není to nic strašného. Je pravda, že po narkóze není člověku zrovna echt
, ale to do večera přejde a jizvičky jsou z toho jen malinkaté a brzy se to hojí.
Buď tebou, klidně jedno či dvě IUI vyzkouším. Myslím, že pokud se nezadaří, tak sám lékař ti doporučí LSPK ![]()