Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@boruvkay
Na tlak v těhotenství je jenom dopegyt, alle pozor na něj. Ten mi udělal ten vyšší prolaktin, prý se má brát až tak měsíc před otehotnenim nebo nejlépe přejít na něj v den, kdy se přijde na těhotenství
@Mazlucha to vím. Ale je toho víc co se může v těhotenství, Bisoprolol a i Lomir, když tě doktoři sledují. Mně doktorka dává jen to co nevadí, protože kdyby mi pak honem měnila léky, mohlo by to být spíš k horšímu než lepšímu. Každá změna léků se u mne totiž projeví zvýšením tlaku a trvá skoro měsíc, než se to vždy srovná. ![]()
Pokud je zvýšený prolaktin a přesto k ovulaci a menstruaci dochází, tak se to asi nemusí řešit, ne?? prolaktin je vlastně hormon, který se o mnohonásobně výše vyskytuje hlavně při kojení, proto kojící ženy nemají menstruaci a nemohou otěhotnět. já tedy nevím, ale já kojila dvakrát a menstruaci jsem měla takovou, že jsem jednou skončila na pohotovosti a tam mi řekli, že na mě prolaktin působí úplně naopak…:-)
@ivodička no asi musí, netuším proč, ale nakonec mi na snížení dal doktor léky, ikdyž ovulace byla, Ms taky. A prolaktin se po 3 týdnech braní léků vrátil do normálu.
@ivodička
Musí se řešit, před otehotnenim vysoký být nesmí, protože se vůbec nemusí otěhotnět a nebo hned dojde k potratu
@boruvkay @ivodička @Mazlucha Tak mi to holky nedalo a ptala jsem se kamarádky doktorky, která to ještě prostuduje v jejích chytrých knihách, ale říkala, že prolaktin je takovej hajzlík hormon, kterej je závislej na denní době, to znamená, že krev by se měla brát minimálně 3 hodiny po probuzení, nejlépe v dopoledních hodinách, protože ve spánku se jeho hladina zvyšuje a nejvyšší bývá po probuzení, než se to zase srovná. Pokud se opravdu nejedná o ovlivnění léky - na tlak atp., popřípadě není zjištěn prolaktinom, žena nekojí a přesto jsou hodnoty lehce zvýšený, může to být způsobený stresovou situací, i zvýšenou fyzickou aktivitou, po sexu se hodnoty mohou zvyšovat a stimulací bradavek taky. Dál mi říkala, že každá laboratoř má trochu jiné tabulky, což znamená, že tam kde řekli, že je zvýšený může dle jiných tabulek být v normě a obráceně. Čert aby se v tom vyznal, že?
V každým případě určitě hodnoty hodně nad limit by se měly řešit medikací.
Přesně tak
S tím souhlasím. Já si kvůli tomu hajzlikovi uzivala svých nejhorších 14 dnů mého zivota, plného strachu
@Mazlucha Přesněěěě, problém dnešní doby je, že když nám je sdělen nějaký výsledek mimo tabulku (např. ta krev), tak vletíme na net a první co na nás vyskočí je nějaká šíleně tragická informace s nějakou obludnou nemocí a to s tou psychikou dokáže udělat divy.
Nicméně, když si to logicky zkusím vysvětlit, tak ženy které kojí mají taky vysokou hladinu prolaktinu, to znamená, že by taky otěhotnět nemohly a ejhle, kolik je holek, co do toho vlítnou i v šestinedělí.
To jo, ale mě doktorka postrašila nadorem na mozku, i to může prolaktin zpusobit, takže bych to nepodceňovala, 14 dní čekání na výsledek, nikomu bych to nepřála
@Mazlucha Jo to měla, možná ještě má jedna moje kamarádka - prolaktinom se to jmenuje - zjištěno z CT, je bez menstruace, hodně přibrala a všechny ty příznaky k tomu, nedařilo se jí otěhotnět, ale bohužel to neřešila, teď už jí je lehce přes 40 a asi to už přestala řešit úplně, protože když se jí zeptám jestli s tím už někde byla, tak řekne, že ne, že teprve se chystá. A to se chystá už asi třetím rokem. Takže už to asi vzdala.
Takže když mi řekli, že ho mám lehce zvýšenej hned jsem si vzpomněla na ní a úplně mě to vystresovalo. Chci tím říct, že někdy můžou být výsledky ovlivněný celkovou situací, nedaří se, stres, krev další stres a pak je z toho akorát začarovanej kruh. Navíc v dnešní době se tyhle neduhy daj dobře zvládat medikací, pokud tam není nádor přes půl hlavy, pak to dokážou lékama ovlivnit tak, že se to natolik zmenší, že kolikrát není potřeba ani operace.
Holky, přispěju taky trošku, protože se zvýšeným prolaktinem mám zkušenosti. Je to přesně jak píše Anonymní. Chodím do CARu, kde mi na něj přišli při HP, nasadili léky (Medoctriptine), po nichž se mi snížil, tak mi snížili dávku, zase se trochu zvýšil. Měla jsem to vždycky na hranici. Pak jsem šla na kontrolu ŠŽ ke své endokrinoložce, která mě poslala na magnetickou rezonanci, jestli právě tam není nějaký nádor, který to může zvyšovat. Nádor nebyl, ovulaci mám prokázanou, že pravidelně probíhá, tak si s tím pořád lámala hlavu, proč ho mám zvýšený. No a potom se mě zeptala, jestli jsem nebyla na odběrech hned ráno, a to já samo byla, abych stihla hned do práce, takže co nejdřív. Tak mi vysvětlila, jak je ten hormon hodně citlivej, po ránu, že ho má zvýšený skoro každý, hodně hraje roli stres, atd. No šla jsem znovu na odběry v deset, a prolaktin v normě. Takže asi tak…
@Rozarkaa1
přesně, to si myslím i já: Jet tam ráno, aby to člověk stihl bez absence v práci, nevím jak u ostatních, ale já nechci, aby to v práci někdo věděl, takže to stihnout bez razítka od doktrora, vybrat volnou hodinku, možná dvě, člověk tak úplně neví, co ho čeká, přestože má něco načteno, pak stačí jedna zpruzená sestra na odběru, doktor, co nic pořádně nevysvětlí, u mě ještě sednout za volant a prolaktin stoupá do výšek ![]()
@boruvkay A tvůj doktor by ti neudělal hormonální profil? nebo jako samoplátce?