Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Přeji hezký den ![]()
Potřebovala bych vědět, kolik si může manžel odečíst ze základu daně, pokud jsem já(manželka) na MD. Mám příjem na dohodu o provedení práce, která měsíčně děla cca 1300,– Děkuji za rady Michala S ![]()
No jestli jsem spravne pochopila, s cim prisel manzel v patek z prace, tak musis byt „vyzivovana manzelka s prijmem do 36.000 Kc rocne“, takze si musis vypocitat, kolik za rok beres dohromady (MD, RD atd.) a pokud mas mene, tak si muze odecist tu urcenou castku ze zakona, ted nevim, kolik to dela…
Ale prijde mi to hrozne nizke, to mas 3.000 Kc mesicne a to snad uz nebere nikdo, kazdy ma vic.. ![]()
No ale ja jsem treba mela loni nemocenskou, MD a pak RD, a rozhodne jsem presahla tento prijem, takze si na me neodecte nic ![]()
Zelvo to mas asi spatne info.
Ta castka cini 68800 KC hrubeho rocne. Pocita se do toho i PPM, Dovolena od zamestnavatele,
RP a nemocenska ne.
kolik odestou to netusim
Aha, tak tu castku jsem pomotala ja, to jo
No a nevedela jsem, ze se nepocita do toho RD a nemocenska, takze jestli jen materska, tak je to ok
Jenze problem je, ze ja mela tu nejvyssi materskou a to potom stejne nic neodecte ![]()
Tak Miso, uz vim jak to je
Teda doufam ![]()
Na vyzivovanou manzelku, ktera v roce nemela vlastni prijem presahujici castku 68.000 Kc (do prijmu patri i nemocenske davky, penezita pomoc v materstvi, duchod apod., nepatri rodicovsky prispevek) si muze poplatnik uplatnit odpocet ve vysi 24.840 Kc.
Takze tam patri i ta nemocenska. No a ty si sectes za rok 2008 co vse jsi brala + ten tvuj prijem a bud se vejdes do castky nebo ne ![]()
Ještě dotaz,
takže v DP bude na ř.64 za manžela odečet Kč24840,– a hned pod tím na ř.65a) za manželku(pokud splňuje všechny podmínky) Kč 24840,–. Je to tak? Protože mi vyšla docela velká vratka. Přibliženě stejně velká, jako loni ve společném zdanění manželů. Děkuji ![]()
Holky já jsem strašná trubka na tyhle věci a koukám, že vy tomu rozumíte, tak mi určitě poradíte. Jsem na rodičovský (loni jsem brala mateřskou mám pocit jen v lednu, pak už rodičák) takže jsem pochopila dobře, že si na mě manžel neodečte nic? A jak já mám podávat přiznání? Přes svého zaměstnavatele nebo jak? Vůbec netušim totiž. A jak zjistíme zda vůbec manžel uplatňoval odečty za dítě? To asi bude nejlepší zajet za jejich firemní účetní, že? Pokud já vím, tak manžel nikdy žádné daň.přiznání domů nenosil (k vyplnění), takže mu to asi dělala v práci účetní a on to jen podepisoval.
Ja jsem teda normalni ucetni, ne mzdova, o tomhle taky vim prdlajs, vzdycky to u nas v praci delaly holky ![]()
Neco napisu, snad to bude dobre, ale radsi se jeste ujistete ![]()
Miso , ty radky nevim, proste odpocet ma na sebe jako na poplatnika a pak na manzelku, pokud splnujes kriteria. ![]()
Vratku myslis vraceno na danich manzelovi? Nebo tobe??
Me loni delal dane zamestnavatel a protoze jsem v roce 2007 byla zamestnana, pak na dovce nezamestnana, chvili na pracaku, pak zamestnana a pak nemocenska, tak mi vysla hoodne velka vratka dani.
Veru , do 15.2. (pokud je manzel zamestnanec a ne OSVC), tak dela priznani jeho mzdovka, pokud by nedodal podklady a oni by to nestihli, tak si ho do 31.3. muze podat na Fin.urade sam manzel.
Prave, ze kdyz jsi brala MD 1 mesic a pak uz jen RD, tak si na tebe odecte vsechno, protoze jsi nedosahla vydelku za rok tech 68.000 Kc (teda pokud jsi mesicne nevydelavala 20 tis Kc nejakou cinnosti
) Ty nepodavas nic, nemas z ceho (teda zase, jestli nemas zivnostak a nedelas neco doma). Zamestnavatel za tebe ted uz nic nepodava si myslim, nemas prijmy od nej (nemocenska, dovolena, mzda..).
Pokud chcete odpocet na dite, tvuj muz musi na mzdovku do 15.2. dodat kopii rodneho listu ditete a potom prohlaseni od manzelky, ze si slevu na dani na dite neuplatnuje (to staci papir od tebe, kde pises, ze prohlasujes, ze si neuplatnujes slevu na dite a podepises, pak ti to orazitkuje nebo podepise tvuj zamestnavatel, teda ja to tak mela). Je to 890 Kc mesicne na to dite.
Ale jejich ucetni mu urcite poradi, mzdova ![]()
Jeee, děkuji moc za radu. Já se v tomhle opravdu vůůůbec nevyznám, protože před tím jsem pracovala to za mě dělala moje účetní v práci, loni jsme dělali společný zdanění a letos právě vůbec nevim, co a jak. Tak já se s mužem dohodnu a zajedeme za jeho mzdovou. Díky moc za radu!!
Tady je příslušný odstavec paragrafu 35ba Zákona o dani z příjmu:
„b) 24 840 /4 200 Kč/ (Částka 24840 nabývá účinnosti od 1.1.2008 a od 1.1.2009 nabývá účinnosti částka 16560.) na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjem přesahující za zdaňovací období 38 040 Kč; je-li manželka (manžel) držitelkou průkazu mimořádných výhod III. stupně (zvlášť těžké postižení s potřebou průvodce) - průkaz ZTP/P (dále jen "průkaz ZTP/P), zvyšuje se částka /4 200/ Kč na dvojnásobek. Do vlastního příjmu manželky (manžela) se nezahrnují dávky státní sociální podpory, dávky sociální péče, příspěvek na péči, sociální služby, dávky pomoci v hmotné nouzi, státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem9a), státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebního spoření4a) a stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání. U manželů, kteří mají majetek ve společném jmění manželů, se do vlastního příjmu manželky (manžela) nezahrnuje příjem, který plyne druhému z manželů nebo se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů,“
Takže odečet na manželku v r. 2007 byl 4200,–, v r, 2008 24840,–, v r. 2009 je 16 560,.
Hranice příjmů, kterou manželka nesmí překročit, je podle toho stále 38 040,– Kč, ale těch 68 800,– je mi povědomých - nevíte někdo, jestli to není změna platící od letoška? (to je ostuda, měla bych to vědět).
Pozor!!! - míněno veškerých příjmů, mimo těch v paragrafu taxativně vyjmenovaných - takže i třeba dědictví, doplatky z práce, nemocenská, PPM, přivýdělky na dohody daněné srážkou, dary, úroky, dividendy… takže třeba státní příspěvek na stavební spoření ne, ale úroky z něho ano.
Je to pěkná daňová past.
Eva
Evi , tak to je fakt divny, protoze manzel dostal z prace primo ze mzdovky, ze odecet na manzelku muze uplatnit, pokud jeji vlastni prijem nepresahl 68.800 Kc
![]()
Ja jsem prave na zacatku tohoto fora napsala, ze je to 36.000 Kc, protoze jsem si myslela, ze je to nejak kolem teto castky, ale pak manzel pritahl ten papir z prace a tam bylo tech 68 tis.. Tak fakt nevim ![]()
Neni treba tech 68 tis. z lonska a 38 tis. letos??? Hmm, neni, ted koukam do zakona pro 2008 a 2009, tak nevim…
Jeste, ze to presahnu v obou pripadech a nemusim to resit
![]()
Ahoj holky,
to je prima, že už někdo založil tuhle diskusi, jinak bych to dělala sama
.
Ještě by mě zajímalo, jestli já musím dokládat např. přílohou u manželova přiznání, že jsem nedosáhla příjmů v té částce (ať už je to jedna nebo druhá), nebo jak si to finančák ověří? Sama daňové přiznání podávat musím, měla jsem příjem za domácí práci asi 30000 hrubého za rok (nepočítám autorský honorář v řádu stokorun, to se nezdaňuje, ani RD), bohužel jsem to dostala nadvakrát, ne rozděleně - doufám, že daně dostanu pěkně zpátky. Funguje ten odečet stejně, jako když se podávalo společné zdanění? Tedy že si na finančáku ta dvě přiznání nějak srovnají a jako doklad to bude stačit? Nebo vám prostě „věří“, že příjem nebyl vyšší, jako když si člověk odečítá na dítě?
Omlouvám se za hloupý dotaz, ale daně jsou pro mě španělská vesnice.
Jestli je tvůj manžel zaměstnaný, musí dodat mzdovce tvoje čestné prohlášení, že jsi nepřekročila limit. Pokud podává sám DP, nemá povinnost apriori něco dokládat (k odpočtu na manželku není povinná příloha), ale finančák ho může vyzvat k doplnění podkladů. Praxe jednotlivých FÚ je v tomhle různá, ale nemusíte se tím zatěžovat předem. Vaše DP se neporovnávají, pokud to neudělá úřednice z vlastní iniciativy. Pozor na to, co všechno se zahrnuje do příjmu manželky (viz můj příspěvek výše).
Autorské honoráře - pokud jsou zdaněny srážkou, neuvádějí se v DP, ale podléhají ZP a od letoška i při nahodilé činnosti i SP (tj. podání Přehledu, případně placení).
Hranice příjmu 38 040,– platila, co pamatuju - tedy už možná nějakých 10 let? Ta částka 68 800 by mně zajímala - nenašel jste to někdo? V aktuálních zněních zákona na internetu je pořád ještě částka původní. Je fakt, že mně to zatím nemusí tížit, páč dělám přiznání zatím rok 2008 a mzdy nedělám.
Jinak doporučení - v rubrice „zaměstnání“ je diskuse „účetnictví a daně“, kam chodí dost účetních a daňařek, je tam slušná šance na kvalifikované odpovědi.
Eva
Tak dorazil aktuální ZDP v tištěné podobě - hranice pro uplatnění odpočtu za manželku je její příjem do 68000,– , a to zpětně i pro rok 2008. Z příjmu jsou navíc proti dřívějšku vyloučeny příjmy za péči o blízkou osobu, je tam odkaz, dle kterého až na vyjímky i úvěry a půjčky.
Eva