Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Terand7593 me vyprší druhé očko koncem ledna tak pak půjdu. Možná počkám do 32tt kdyby to něco uspisilo, ale spis půjdu v tom lednu/ únoru. Další vlnu čekám březen/ duben tak bych to měla rada pokryté. Dopad ockovani na těhotenství není prokázány, ale dopad nemoci na mimco ano. i když to ockovani se blbě soudí když ockovane teprve budou rodit..
@Terand7593 já covid prodělávám zrovna teď a očkovaná nejsem, ani nepůjdu
. Můj gynekolog se také přiklání spíše k tomu nechodit. Furt je to poměrně neprozloumaná vakcina, nemůžete si v těhotenství dat ani ibalgin, ale narvat do sebe dávky v podobě očkování nechci
kdybych nebyla těhotná, šla bych. Takhle ne
… jinak průběh covidu naprosto bez problému, menší kašel a na dva dny ztráta chuti a čichu
teď už jsem úplně v pohodě a musim říct že klasická chřipka s horečkama je pro mě daleko horší
… měla jsem chřipku na začátku těhotenství asi v 7tt kdy jswm měla 39horečky, bolesti hlavy a krku a oproti tomu je covid fakt slabej odvar
ale samozřejmě každej na kazdou nemoc reaguje jinak … já proste skoro vždy trpím na hrozny horečky, docela se divím že jsem covid měla tak bezproblémový
![]()
Já nad tím taky přemýšlela, otěhotněla jsem do měsíce od očkování, takže mi to taky „vyprší“ někdy z kraje roku. Moje doktorky i na gynde i praktická jsou velmi pro očkování, ale já sama nevím. Nejsem člověk co v tom vidí spásu, spíše mám přístup, že s „moderním“ stylem života je jedno, jestli do sebe dostanu o trochu svinstva méně nebo více. Ale to šlo jen o mě, teď po pravdě váhám. Říkám si, jak se mám rozhodnout správně, když ani lékaři nejsou za jedno…
Dekuji holky no taky porad vaham, cela moje rodina vcetne manzela je ockovana ja bych byla taky kdybych nebyla tehu. Manzel je zasadne proti abych se nechala ockovat kvuli komplikacim co ted mam - zakrvaceni a do toho beru leky na redeni krve, clovek uz fakt nevi 😁 ja jsem covid dvakrat mela a zadny extrem jen fakt dlouha ztrata cichu a chuti, horecky no - coz si myslim ze jsou nejhorsi v tehotenstvi. Tak uvidime ale ja teda doufam ze tahle covid vlna prave na jare prejde a dalsi max prijde v zari kdy uz bychom vsechny mely mit po porodu.
@Ballow píše: … Nejsem člověk co v tom vidí spásu, spíše mám přístup, že s „moderním“ stylem života je jedno, jestli do sebe dostanu o trochu svinstva méně nebo více. Ale to šlo jen o mě, teď po pravdě váhám. Říkám si, jak se mám rozhodnout správně, když ani lékaři nejsou za jedno…
Ja treba jsem spis na vazkach kvuli tomu, ze si rikam, ze plodnost chlapa se obnovuje, ale ty vajicka zensky proste ne. Dostanes do vinku co mas a nejak se s tim poper. Cekam dle vseho holcicku a hodne nerada bych si pak vycitala, ze treba muzu za jeji neplodnost. Ale zase toho ockovani do sebe naperou hned prvni rok zivota tolik, ze jen predane protilatky jsou prd oproti zbytecnemu predcasnemu porodu. Jsem rozhodnuta na 95 % ze na ocko pujdu, ale myslenky stale litaji.
@hospodki ano tenhle červík v hlavě, že to nemusí ovlivnit tebe, ale dál je asi nejhorší… Já se většinou snažím si vždy uvědomit, že v danou chvíli byly důvody, proč jsem se rozhodla tak a tak a i když třeba časem by to bylo jinak. Ten strach abychom něco nezpůsobily je pochopitelný, ale taky asi námi nevyřešitelný. Jediné co můžeme, je se rozhodovat na základě nynějších informací. Já to zatím vidím tak, že ještě počkám a nebudu se do ničeho hrnout hned a třeba budou do té doby zase další informace… ![]()
@Terand7593 no ja se byla ockovat v lete. Ne ze bych nejak urgentne chtela nebo musela, ale rekla sem si ze to proste udelam tak sem do toho sla. S otehotnenim sem zadne problemy nemela. vysli to na prvni pokus. Covida sem taky zadneho nemela. A navic ted jak povolili bazeny jen pro ockovane to aspon melo nejakou vyhodu, protoze s deckama na bazen radi chodime a manzel s nima jezdi i lyzovat…takze aspon k necemu to bylo. Neumim si predstavit ze v tolika deckama sedime cele vikendy a prazdniny doma na zadku. Bohate mi stacilo to jak meli zavrene skoly…to snad uz nebude. Ja svoje deska miluju, ale ucit se maji ve skole a ne doma ![]()
@berunecka6 jo, to je pro me dalsi duvod, abych mohla taky s klukem na bazen, nebo do cukrarny, nekam na jare vypadnout atp.
@Terand7593 jsem rozhodnuta, ze se zacatkem ledna dam zaockovat (3. davka), pred rokem jsem prodelala covid, 2. davka koncem dubna..jsem zdravotnik, takze se v tom porad pohybuju, odbornici jednoznacne doporucuji ockovat i v tehotenstvi, kdykoliv, prinos prevazuje riziko a to riziko pro plod je vetsi u poslednych variant jako je delta a obdobne to nejspis bude i u omikronu, kde se predpoklada zhorseni epidemie leden/unor, puvodni virus nebyl zdaleka tak rizikovej, jako tyto nove mutovane varianty, rapidne se celosvetove zvysili potraty, nitrodelozni umrti plodu a dalsi komplikace..a vy nemusite mit tezky prubeh a pritom na mimco to ma spatny vlyv..mutovanim viru se vsechno meni..taky mam strach, ale pujdu do toho…jeste se zeptam na nazor gynekologa na nejblizsi kontrole, ale spise mam uz jasno
@Kassandra18 dekuju ja jsem porad na vazkach ale spis pro ockovani nez ne v tehotenstvi, jen nevim kdy je vhodna doba na prvni davku. Jestli pockat az treba po 20tt.
@Kassandra18 já vůbec nechci zpochybňovat to že jste rozhodnutá pro 3 dávku, ale víte co třeba nikdy nepochopím? Ano jsou studie kde se tl tehotnym doporučuje, ale … když člověk hledá dál a dál, zjistí že jelikož ta vakcina je na trhu stále krátkou dobu, furt se řadí do skupiny experimentu/nebo jako neprozkoumana
… můj gynekolog mi třeba řekl že mi to ani nedoporučuje jít se v těhu ockovat a to nebyl jediný s kým jsem o tom mluvila … samozřejmě je to každého svobodný rozhodnutí, ale mě hrozně zaráží když někdo řekne, že očkováni je vlastně spíš benefit než ne, když je to vlastně stále experiment … nebude to až ve chvíli co tu ta vakcina bude pár let
@Lucyyyyyyy já se akorát bojim, ze tam dlouho uvnitř mrne neudrzim ![]()
@Lucyyyyyyy experiment mozna z casti, ale jinak z teto situace nejde ven…ockovani jako takove tady mame jiz x let, tyto ockovaci latky delaji firmy, ktere vyrabi i jine a tedy i overene ockovaci latky, princip je porad stejny…samozrejme, je to na kazdem z nas, ja neodsuzuji vubec nazor proti ockovani, kazdy at dela tak, jak sam uzna za vhodne, vse ma urcite pro i proti, u me prevysuje nazor pro ockovani @Terand7593 dobu, kdy ockovat v tehotenstvi ti asi nikdo nerekne, puvidne se rikalo, ze ne v prvnim trimestru, ted uz se muze ockovat kdykoliv, spise, kdy se na to ty budes citit 🙂
Já jsem byla na očkování v druhým týdnu těhotenství. Nebyla jsem si jistá.. test vycházel negativní a já měla pocit, že jsem těhotná. Měla jsem termín tak jsem to riskla, že to nějak dopadne. Zpětně mi gynekolog řekl, že takhle na začátku je to vždycky buď a nebo těhotenství a očkování podle něj na to nemá vliv..
Add brisko - ja uz ho mam jak v patem, ale nepribrala jsem ani kilo, naopak mam 1kg dole.
Add ockovani v tehotenstvi - me straší to, ze vlastně poradna studie na dopad ockovani v tehotenstvi neni. A to jednoduse proto, ze to cilene pro studii do tehotnych nikdo nepral a vychazeli pouze z pripadu, kdy se nechaly zeny naockovat a netusily, ze jsou uz tehotne. Mluvim o dobe, kdy to zacinalo a studie se delaly, ted je uz tehuli asi vice.
Pro me je to jednoznacne moc malo prozkoumane a moje intuice mi radi do toho v tehotenstvi nejít. Ale naprosto priznavam, ze o tom vlastne vim prd. Jen citim, ze to nechci.
Navic mam kamaradku, ktera se nechala v tehotenstvi naockovat, jeji partner mi to hrozne doporucoval, ze bude mit dite protilatky apod a ve tretim trimestru zacala mit problemy, ze je jeji chlapeček mensi, nez by mel a nakonec ji porod ted 11.12. vyvolavali o par tydnu driv, protoze nemeli jistotu, jestli to placenta zvládá, kdyz je tak malej. Podotýkám, ze mela k tomu vsemu tehotenskou cukrovku, coz bývají deti nsopak vetsi. Cert vi, co za to mohlo, ale uplne mi to na klidu nepridalo a od ockovani jeste vice odradilo.