Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nezakazovat, niceho nedosahnes, holka ti zacne lhat a ztrati k tobe duveru. Na policii samozrejme nehlasit, to bys ji ztratila uplne. Jak nekdo psal, zduraznila bych, ze sex pod 15 let je trestny cin. Snazila bych se je mit pod kontrolou, i kdyz to uplne nejde. Chtela bych kluka i poznat, co to je zac. Kdyby to byla nejaka smazka nebo ja nevim co, tak bych byla i ochotna zakazat a pak kontrolovat, ale jeste je brzy. Rekla bych ji, at bam ho predstavi. A nakonec bych ja nebo manzel si s nim chtela vyjasnit pravidla o samote. Nic lepsiho me nenapada.
Představila jsem si svou třináctiletou dcerku, jak má vztah s dospělým mužem a jde na mne mdloba.
Já bych takový vztah zcela určitě nepodporovala, ve třinácti letech je ještě dítě.
19 let se mi nezdá jako dospělý muž tedy… Taky máme s manželem 6 let rozdíl
tak asi víš jestli je dcera rozumná. A když budeš dělat problémy nemusí ti příště důvěřovat. Mě se to tak hrozný nezdá pokud není dcera ještě holčička co si hraje s panenkou ale vyspělejší slečna
@Leviatan Tak když je rozdíl 6 let mezi partnery, když je jim např. 20 a 26, tak je to ok, ale v případě, když je to 13 a 19, tak to ok není. Ale to je z mého pohledu. Každý to vidí jinak…
No když s ní chodíš na gyndu tak snad by doktor mohl zjistit jestli je ještě panna.
@Leviatan píše:
19 let se mi nezdá jako dospělý muž tedy… Taky máme s manželem 6 let rozdíltak asi víš jestli je dcera rozumná. A když budeš dělat problémy nemusí ti příště důvěřovat. Mě se to tak hrozný nezdá pokud není dcera ještě holčička co si hraje s panenkou ale vyspělejší slečna
Opravdu srovnáváš šestiletý rozdíl mezi dospělými lidmi a dětmi/mladými, kde je znát každý rok? Někdy mám pocit, že by neškodilo zavést zde s registrací i psychotesty
Příspěvek upraven 13.09.20 v 21:05
@beruska9 píše:
Uz jsem se bala, ze jsem jedina, ktere to prijde divne
Nejsi.
@mamule42 přesně.
13 a 19 mi prostě přijde divný… Jako dva ruky se s ní asi vodit za ruku nebude ![]()
Zákazy nepomůžou, o tom bych mohl vyprávět, přesně opačný efekt. Moje dcera (v zimě 13), prožívá první lásku s 15ti letým spolužákům ze školy. Neskáču z toho do stropu, ale určitě z toho nedělám kovbojku. Spoléhám na to, že mají rozum a projevili jsme jim důvěru, myslím, že to je ta nejlepší cesta. Když jsem ho u nás poprvé po příchodu z práce viděl, jak se spolu učí, nejradši bych ho hnal ať mojí holčičku nechá být a jí dal na hraní panenky. Místo toho jsem zachoval klid, s úsměvem, ale vážně jsem jim řekl, že pokud zůstanou do jejích 15 u učení a vodění za ruce, že jim nikdo bránit nebude, ať se ale vyhnou praktické části biologie, tlemili se a slíbili to. Párkrát jsme ho vzali sebou na kolo a v pohodě, konečně tak po třech letech neremcala, ale slapala jak o závod, až jsem se musel smát
. Být mu 19, je to horší, ale zachoval bych se stejně, co jiného dělat. Zakazovat vidění za ruce? Myslím, že čím větší se z toho dělá dramo, tím více by je lákalo zkusit něco, co ještě nemůžou. Myslím, že stačí přátelský pokec a pak se i ty děcka snaží, nechtějí zklamat a nikam nespěchají. Samozřejmě, že jsou trošku postra#ení, že jakmile by dohodu nedodrželi bude tóčo a s mladým se sejdeme na policajtech a víc se dělat nedá. Ono je taky obrovský rozdíl v dětech, některá je v tomhle věku holčička, jiná slečna. Ta naše vypadá minimálně na 16.Zase chápu jí, že kdyby začala randit se stejně starým klukem, tak to vypadá fakt divné. Když to srovnám se synem (jsou dvojčata), on je rozumově jinde, tam stále naštěstí vede nerfka, fotbal, kámoši a lego. I vzhledově vypadá dcera o několik let starší. Tomu dát holka pusu, tak uteče domu a dlouho ho nedostaneme ven, takže ono ne vždy to jde brát obecně.
@Tomáš916 píše:
Zákazy nepomůžou, o tom bych mohl vyprávět, přesně opačný efekt. Moje dcera (v zimě 13), prožívá první lásku s 15ti letým spolužákům ze školy. Neskáču z toho do stropu, ale určitě z toho nedělám kovbojku. Spoléhám na to, že mají rozum a projevili jsme jim důvěru, myslím, že to je ta nejlepší cesta. Když jsem ho u nás poprvé po příchodu z práce viděl, jak se spolu učí, nejradši bych ho hnal ať mojí holčičku nechá být a jí dal na hraní panenky. Místo toho jsem zachoval klid, s úsměvem, ale vážně jsem jim řekl, že pokud zůstanou do jejích 15 u učení a vodění za ruce, že jim nikdo bránit nebude, ať se ale vyhnou praktické části biologie, tlemili se a slíbili to. Párkrát jsme ho vzali sebou na kolo a v pohodě, konečně tak po třech letech neremcala, ale slapala jak o závod, až jsem se musel smát. Být mu 19, je to horší, ale zachoval bych se stejně, co jiného dělat. Zakazovat vidění za ruce? Myslím, že čím větší se z toho dělá dramo, tím více by je lákalo zkusit něco, co ještě nemůžou. Myslím, že stačí přátelský pokec a pak se i ty děcka snaží, nechtějí zklamat a nikam nespěchají. Samozřejmě, že jsou trošku postra#ení, že jakmile by dohodu nedodrželi bude tóčo a s mladým se sejdeme na policajtech a víc se dělat nedá. Ono je taky obrovský rozdíl v dětech, některá je v tomhle věku holčička, jiná slečna. Ta naše vypadá minimálně na 16.Zase chápu jí, že kdyby začala randit se stejně starým klukem, tak to vypadá fakt divné. Když to srovnám se synem (jsou dvojčata), on je rozumově jinde, tam stále naštěstí vede nerfka, fotbal, kámoši a lego. I vzhledově vypadá dcera o několik let starší. Tomu dát holka pusu, tak uteče domu a dlouho ho nedostaneme ven, takže ono ne vždy to jde brát obecně.
Jenže ono je rozdíl 15 letej kluk a 19 letej… Přece jen se dá předpokládat, že v 15 ještě vydrží ale v 19? Těžko…
@ArumLily0 píše:
Jenže ono je rozdíl 15 letej kluk a 19 letej… Přece jen se dá předpokládat, že v 15 ještě vydrží ale v 19? Těžko…
Taky tam vnímám rozdíl.
@ArumLily0 píše:
@mamule42 přesně.13 a 19 mi prostě přijde divný… Jako dva ruky se s ní asi vodit za ruku nebude
Nedovedu si představit že by moje dcera za 3 roky přišla s tím že má 19 kluka, tak s ním vyrazím dveře a holku proplesknu.
Kámoška začala ve 14 chodit s 21letým, vydrželo jim to, už jsou manželé. Ale také nebudilo důvěru na začátku. Já ve 13 navázala vztah s 34letým, no v pořádku to tedy zdaleka nebylo a to jsme spolu také jakoby nic neměli.
Poznamenalo mě to na celý život, kdyby tehdy někdo zasáhl, byla bych možná ráda, ale dodnes to téměř nikdo neví. Anonym nebo smazat prosím
.
@ArumLily0 píše:
Je to rozdíl, ale nepotkat tohohle, který vypadá z celého ročníku nejstarší, tak věřím, že uloví minimálně kluka ze třeťáku a co bych mohl dělat? Na druhou stranu se to dá brát tak, že ten devatenáctiletý má víc rozumu a nelajzne si to. Osobně si nedovedu představit v devatenácti mít 13ti letou holku, byl jsem jinde, ale možná to bylo tím, že už jsem měl v té době dávno děti. V rodině máme ale případ, přesně tenhle věk, kdy spolu začali, je to deset let zpátky, sestřenice studuje vysokou školu, plánují miminko a jsou spolu šťastní. Ve 12 s ní byly problémy, nástup puberty byl výživný a to je z normální slušné rodiny, potkala 18ti letyho kluka a srovnala se, sekala a seká latinu, bůh ví, jak by dopadla, kdyby ho nepotkala
.