Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ale až jednou spustí ve 4 jazycích naráz, to bude
já doufám, že Kamka spustí alespoň v tom jednom ![]()
@terinka4444 synovec chodil od 10ti měsíců, pak prodělal zánět středního ucha a bylo na měsíc po chození
prý mu to narušilo rovnováhu ![]()
@terinka4444 Do té doby mi každý bude řikat, proč to moje dítě je tak opožděné a nemluví.
Ahoj, naší bude pomalu 16 měscíců a udělá jen pár krůčků. Teď jsem mluvila s maminkou na plaváčku a ti malou učily chodit tak, že ji dali kolem hrudníčku prostěradlo a pomalu zvětšovali vzdálenost. ZAčala chodit za pár dní, je jí už asi 20 měsíců a ta paní byla naštvaná, že ji to neporadily na rehabce dávno.
Moje kamarádka rozchodila svojí holčičku tak že jí dala do ruky dlouhou mašli a za tu jí vedla, když malá šla a měla tu jistotu že drží mašli a někdo jí vede tak šla v pohodě v prostoru. Její maminka tu mašli pustila, malá si toho nevšimla a šla dál s mašlí. Tak se pomalu naučila chodit v prostoru. Třeba to pomůže…
Naše malá je taky střízlík (v roce měla 74cm a necelých 8kg), stála v 9m, obcházet začala v 10m, a od té doby se mnoho nezměnilo ![]()
ne, to bych lhala, na gauči si bez přidržení stoupne a udělá 3 kroky, pak s radostí žuchne, asi 3 týdny nebojkotuje chůzi za ruce/ruku, na zemi (dlažba) si začíná taky z bobku stoupat, ale krok sama od sebe nic; když ji vyzvu, aby šla ke mně, tak max 3-5 kroků, ale pak vidina mé náruče ji vrhne k zemi/ke mně
; no, s židlí, vozíčkem, košem na prádlo, apod. hýbe o 106, krásně vyvažuje, zatáčí… ![]()
takže závěr: je taky moooc opatrná, aby nespadla na tvrdé, chtělo by to ještě trochu masíčka na nožičkách (ted má 77cm a 8,4kg), aby se unesla, no a trpělivou maminku, aby se nenervila neustálými dotazy z řad rodiny (jako všechny tady), „kdy už bude chodit“ ![]()
@terinka4444 Můj syn si v 10m sám stoupl a hned začal obcházet nábytek. Všichni mi říkali, že bude co nevidět chodit. Chyba lávky. On je váhavý a neměl tu potřebu vydat se do prostoru. Taky jsem byla nedočkavá, hlavně mě už celkem unavovalo ho pořád všude nosit (jsem těhotná). Nakonec se rozchodil v 15,5 měsících. Velmi rychle chůzi vypiloval, teď už ujde slušné cesty.
@terinka4444 Jinak řeči rodiny a kamarádů mě taky celkem štvaly.
Neboj, až začne chodit, začnou se ptát na něco jiného - u nás aktuálně vede mluvení a nočník ![]()
Dcera byla také drobounká (na roce 74cm, teď ve 3 letech a 3 měsících ma jen 90cm) a chodit začala skoro v 18 měsících, ale nemyslím si, že by to s chozením nějak souviselo. Obcházela nábytek od 10m a lézt začala v 11m. Ani prostěradlo ani kšíry kolem hrudníčku nepomáhaly, páč to fakt nechtěla. Jediné, co chtěla, bylo chodítko. Ale ne to, jak se do toho posadí, ale to, jak se tlačí před sebou. Chodila s tím i venku, aby mohla „běhat“ s ostatníma dětma. Pak jsem jí už objednala na RHB, řekla jsem jí to (spíš jsem jí pohrozila doktorem) a ona druhý den, vstala a štrádovala si to sama
Jednu negativní věc to ale mělo. Venku se strašně bála aut a hluku. Když projelo auto (naštěstí bydlíme v klidné čtvrti), vlezla mi mezi nohy, šípla mě rukama do vnitřní strany stehen (auuu) a ještě jsem se o ní málem zabila.
Synovi je 13 měsíců a zatím je úplně stejný (byl ale o 8týdnů nedonoš)..
@terinka4444 píše:
@annaei chodítko jí nedávám, ale ona je schopná v kuchyni před sebou tlačit klidně židli, ale sama nic. Ona tedy nechce pochopit ani jízdu na odrážedle, jsem jí nadšeně dala pukylino, motorku, auto, vůbec nic, sedí na tom už 3 měsíce a nechce pochopit odrážení, starší na tom drandila snad od devíti měsíců, jsou tak jiné.
souhlasím, starší dcera byla jako kulička co jen válela na zádech, lenivá byla, v 10m nelezla ani neseděla, pak se to zlomilo a přesně na první narozeniny už lítala po svých, naproti tomu syn, už na začátku šestého měsíce přešlapoval v postýlce, tak jsem si říkala že mám za chvilku nadobro po klidu, kdybych jen tušila jak těžce jsem se mýlila, začal chodit teprve před měsícem!! v 15 měsích, takže jak píšeš každé dítko je jiné a potřebuje svůj čas na získání jistoty, že ted už se tedy můžu pustit:-) navíc podle metříku je tvé dceři 13 měsíců, to si myslím že můžeš být naprosto v klidu, ale rozumím ti taky jsem byla netrpělivá
Já jem měla holky taky každou úplně jinou. První chodila v jedenácti měsících, druhá v tu dobu začala teprve lézt a chodit začala až v 16 měsících. Bylo to v září, takže prakticky celé léto jen lezla, což teda bylo na hřištích s tou starší brutálně nepraktické. Zase pak teda byla hodně stabilní, žádné velké pády se nekonaly. Tak vydrž. ![]()
Nečetla jsem vše, ale náš se postavil u opory asi v 11ti měsících, obcházel nábytek po roce a na samostatné krůčky jsme si počkali až do 16,5 měsíců.. nenutili jsme, nevodili jsme, jenom zkoušeli motivovat a stejně si jel svým tempem. Každé mimčo je jiné, ale byla jsem už taky netrpělivá.. teď ho s bříškem a nemocným psem venku nestíhám
![]()
Nám je 15,5 měs. a také nechodíme. Od 12.měs. chodíme za jednu ruku i venku, ale jakmile se má pustit, tak jde do kolen. Už jsme zkoušeli různé fígle a nic nezabralo. Už několikrát udělala 4 kroky sama, ale jakmile zjistí, že jí nikdo nedrží, tak jde k zemi. Já chodila v 11.měs. a přítel v roce. Malá od 8.měsíce stojí, tak jsme si říkali, že to brzy začne chodit a ono prd…
Ale každý nás uklidňuje, i doktorka, že až bude mít sama jistotu, tak se pustí. Doufám, že to bude brzy, protože s plnýma rukama nákupu a s ní na rukou to je děs. Jinak po mentální stránce je šikulka. umí spoustu slov, sama říká jak dělají některá zvířátka a hodně slova po nás opakuje. Sama si hraje a umí třeba postavit z kostek komín, maluje tužkou, kterou drží hezky v pravé ručičce, tancuje, telefonuje, no je s ní jinak prča… ![]()