Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, tak jsem byla v pátek na odběru a odebrali 21 vajíček, 19 bylo vhodných a dnes po 3 dnech přežilo 17. Máme dlouhý protokol takže mrazit budou až 5.den a pak ještě posílat na genetiku. A teď otázka na vás, v které části nás čeká oplozování vajíček? Taky ten 5.den nebo až později? V jaké fázi se to posílá na genetiku už oplodněné? Nevíte někdo? Případně co nas vlastně ještě čeká před vrácením embrijka do těla? Říkali mi, že musím 2× odkrvacet a pak na to půjdem. Díky za vaše zkušenosti, rady
@PiperW ahoj na nektere otazky nedokazu odpovedet, ale ceka nas taky genetika, odeberou se vajicka, zitra jdu na OPU- pokud tam nejake budu mit- ty se ten stejny den oplodni a po 5-6dnech (pokud se budou vyvijet) odeberou vzorek na genetiku a zamrazi je, nemuzou vkladat driv nez budou vysledky -cca 3 tydny. Tak mi to bylo vysvetlene
tak snad ti to trochu pomohlo ![]()
Ahoj děvčata, ja právě stimuluji gonalem, dneska sestym dnem, a snad uz jen do patku, mam desne nafouknute bricho a uz ani sedet poradne nemuzu, byly jste na tom taky tak?
@pajapapaja ahoj jdes zitra nebo pozitri na kontolni utz??
Ja jdu zitra na odber, dnes me to boli asi nejvic a to jsem dnes nic nepichala, jinak jsem 7. den mela nejvesti pocit tlaku, pak jsem si zacala pichat Cetrotide a bolest zmizela, s tim i folikuly 😥 a mam na kazde strane jeden dominantni…davky Gonalu 400 jednotek ![]()
@Ditu566 ahoj, ja jsem byla na kontrole dneska, protoze uz jsem s injekcemi zacinala celkem pozde - 3.den menses, dalsi kontrolu mam ve stredu, ode dneska mam taky ten cetrotid. Davka gonalu byla 250jednotek, dnes mi rekli, ze to vypada na 25folikulu a z toho 20vajicek.
@pajapapaja gonal sám o sobě na mne takový účinek neměl, později až jsem přidala další injekce tak už jsem byla nafouklá a bolavá, hlavně na prsa a v den odběru jsem už nebyla schopna ani vydržet a na sál jsem měla problém dojit
@pajapapaja tak to je krásně, u mne to vypadalo na 30, nakonec vytáhli 21 a 19 bylo zdravých.
tak ať se podari
@pajapapaja tak to je parada
to bude urcite velike procento zdravych embryi
drzim palce
@PiperW Vajíčka už jsou oplodněná, dělá se to hned po odběru a kultivují se do pátého dne do stádia blastocysty, před mražením se odebere vzorek a ten jde na genetiku. Ta trvá cca tři týdny a i proto se musí mrazit ![]()
@Ditu566 No kéž by…u nás to není tak jednoduché…přišli jsme do repromedy, ptz. asi dva roky zpátky po manželově akutní operaci - nádor v tl. střevě se zjistilo, že má genetickou mutaci BRCA2 (či tak nějak) a je to dědičné…no a v repromede navíc zjistili, že má nějakou mikrodeleci a má kryptozoosperie…je v podstatě neplodný a pokud bychom měli chlapečka, tak bude taky neplodný…čili ideálně hledáme embryo zdravou holcicku, pokud nebude, tak neplodného chlapečka…no ale hlavně bez rakoviny…ale mám obavy, že s takovou genetikou je šance malá… ![]()
@Ditu566 ahoj, vcera jsem nejak prehlidla, ze jsi psala, ze folikuly zmizely… Jak to myslis? Ja jsem myslela, ze ten pocet k odberu uz je jisty, ze min jich uz byt nemuze?
@pajapapaja píše:
@Ditu566 No kéž by…u nás to není tak jednoduché…přišli jsme do repromedy, ptz. asi dva roky zpátky po manželově akutní operaci - nádor v tl. střevě se zjistilo, že má genetickou mutaci BRCA2 (či tak nějak) a je to dědičné…no a v repromede navíc zjistili, že má nějakou mikrodeleci a má kryptozoosperie…je v podstatě neplodný a pokud bychom měli chlapečka, tak bude taky neplodný…čili ideálně hledáme embryo zdravou holcicku, pokud nebude, tak neplodného chlapečka…no ale hlavně bez rakoviny…ale mám obavy, že s takovou genetikou je šance malá…
My jsme byli taky kvůli BRCA2 na genetice, pokud si dobře pamatuju tak z 20 vajíček se podařilo oplodnit 13, 10 jich přežilo do 5.dne, a potom jsme měli 5 úplně zdravých embryí a 2 “přenašeče” té mutace. Takže bych byla optimistická
a kluky/ holky jsme měli taky namixované ![]()
@Anonymní píše:
My jsme byli taky kvůli BRCA2 na genetice, pokud si dobře pamatuju tak z 20 vajíček se podařilo oplodnit 13, 10 jich přežilo do 5.dne, a potom jsme měli 5 úplně zdravých embryí a 2 “přenašeče” té mutace. Takže bych byla optimistickáa kluky/ holky jsme měli taky namixované
To by ale neměli prozradit, pokud nemáte problém zdravotní ne? Myslím pohlaví těch embrii
@Anonymní píše:je tak to je parada
My jsme byli taky kvůli BRCA2 na genetice, pokud si dobře pamatuju tak z 20 vajíček se podařilo oplodnit 13, 10 jich přežilo do 5.dne, a potom jsme měli 5 úplně zdravých embryí a 2 “přenašeče” té mutace. Takže bych byla optimistickáa kluky/ holky jsme měli taky namixované
@PiperW píše:
To by ale neměli prozradit, pokud nemáte problém zdravotní ne? Myslím pohlaví těch embrii
Pokud neni zdravotni problem tak by to prozrazovat nemeli, pochopila jsem ale, ze geneticky je lepsi mit holcicku, stejne tak i u nas - syndrom fragilniho X - je lepsi vybrat divci embryo ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.