Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Founik: Copak je to PGD? připomeň mi… ![]()
My taky zíráme na ty ceny…Ale moje dr. mi říkala, že Repromeda je z těch dražších, ale má velkou úspěšnost, tak snad
Jinak já dost doplácím za léky, za gonal, to jsou teda pálky. Navíc cesty, děs běs.
Jj, já vím, že 25 procent není úplně málo. Vlastně na jedno těhotenství ze čtyř jsou dvojčata, jestli se nepletu…
Kdy ty jdeš na odběr a transfer? Já se zítra dozvím, zda bude odběr v sobotu…
Mia77: PGD je preimplantační genetická diagnostika .. já mám určitý genetický problém, který potřebujeme vyloučit, proto nám i cifra za celý cyklus dost dramaticky vyhoupla nahoru ![]()
Já mám už po odběru a v sobotu mě čeká (teda doufám) transfer ![]()
Jeee, tak budu držet pěstičky!
Kdy a podle čeho se rozhodne, zda transfer v sobotu?
A prosím tě, jak přesně probíhá ten odběr? Popiš mi to trošku… Nemusela jsi mít žádná předoperační vyšetření před narkózou? Po mně vlastně chtěli jen vyplnit papír…
Mia77:
Díky moc, taky držím palce ![]()
Jj, taky jsem vyplňovala ten papír
Odběr byl naprosto v pohodě, čekala jsem že to pak bude horší. Přijdeš tam, vezmou tě do pokoje pro pacienty (tam jsou postele a skříňky na oblečení, fajn prostředí), partnera do jiné místnosti
Ty se převlečeš do noční košile, pak si dojdeš na WC, přijde pro tebe sestra a jdeš na sál.
Pak se mě ptali, jestli už jsem narkozu předtím měla, jak se cítím, jestli nemám na něco alergii, nebo jestli mě cokoli jiného netrápí. Změřili mi tlak, zavedli flexilku do druhé ruky a pak ti řeknou, že se jde na to, šoupnou ti narkozu a pak už nevíš ![]()
Vzbudila jsem se hnedle na pokoji a pak jsem tam asi hoďku a půl odpočívala, mezitím přišla 2× sestřička změřit tlak a nakonec tě pošle na WC. Jo taky dostaneš vodu a bagetu. Je dobrý si třeba vzít sebou knížku, i když pár časopisů tam je.
Potom ti sestřička řekne ať se oblečeš a jdeš do čekárny a pak je hovor s doktorem/doktorkou, kdy ti řekne, jak to vypadá a další postup.
Jinak my máme prodlouženou kultivaci, takže transfer je právě těch 5dní po odběru. Když není prodloužená, bývá to 2-3 den jestli se nepletu. Přesnou hodinu mi řekne embryoložka až v pátek, kdy budou výsledky PGD i rozpis na víkend.
Ahojte holky, nemáte někdo zkušenost s metodou IVM v Repromedě?
Founik: A noční košili ti dají, nebo jsi měla svou?:-)
Díky za tip, knížku si vezmu…
No super, voda, já mám trauma z toho, že nemůžu od půlnoci pít…
Po pohovoru tě pustí domů a jsou nějaká doporučení jako ten den ležet, nemít námahu apod.? A další den už v poho, můžeš všechno? Ne tedy skály lámat, ale tak normálně?
A krvácíš, nebo to je úplně v pohodě?
Tak dej vědět v pátek vědět, jak jsi na tom, kdy jdete na transfer.
Mia77: noční košili svou
a taky přezůvky, abys tam necapala bosky.
S tím nepitím to vydržíš, jde to poměrně rychle, takže si na to kolikrát člověk ani nevzpomene. Pravda, potom jsem tu lahvičku vyzunkla během pár vteřin
Ale jestli jsi zvyklá fakt hodně pít, vezmi si třeba ještě svoje pití.
Po pohovoru jdeš domů a máš mít ten den klidovější režim, žádná velká fyzická námaha apod. Já byla naštěstí poměrně brzy čilá jak rybička, i když odpolko se to břicho trochu „probralo“ a pobolívalo. A ten další už podle toho jak se cítíš. Mě už nic nebolelo, jen si pořád připadám taková nafouklá a trochu mě to tlačí pod žebry. Nene, bez krvácení, ale Mudr říkal, že je normální trochu špinit.
Díky, jsem zvědavá, jak to dopadne
A ty už víš, kdy jdeš na odběr?
Ahojky, právě jsem dorazila z CAR a jsem smutná, folikuly rostou pomaleji - jsem vážně specifický případ - takže v sobotu opět kontrola a odběru snad v pondělí, event. v úterý. Ach jo. A já se taaaaaak těšila, že už to píchání bude za mnou!
Moc díky za tipy, košili, bačkory, knížku a pití určitě beru ![]()
Který doktor ti dělal odběr?
Dnes jsem se ptala na ten režim, dr. říkal, že v den odběru klid na lůžku a že 90 procent žen si bere neschopenku…já ji kvůli práci neplánuju. Ale ty jsi asi ještě doma na mateřské (?)
Mia77: Jj, ještě na mateřské, o to jsem to měla jednodušší a manžel byl doma, takže pohoda. Tu neschopenku bych být tebou zvážila, není to sice nic extra hroznýho, ale přece jen je to nepřirozený zásah do těla, tak abys pak byla připravená na transfer a hlavně v pohodě.
Nic si z toho pomalejšího růstu nedělej, den dva tři už nehrajou roli
I když chápu, že už bys ty hormony chtěla mít z krku, já měla podobný pocity ![]()
Odběr mi dělal Mudr.Fišer.
Founik:
Já vím,že den dva tři nehrají roli, jen jsem to už chtěla mít za sebou a hlavně skončit s ranním a večerním píchancem, blbě to snáším
.
Dnes jsem se domluvila se šéfovou,že kdyby mi nebylo po narkóze dobře, budu doma dva dny a event.budu chvíli pracovat z domu.
Zítra písni, kdy jdete na transfer, ju?
Mia77: Tak transfer proběhl v sobotu a bez potíží a teď čekáme!
Držím palce na odběrech!
Founik:Tak to držím palečky aby byly //. ![]()
Mia77 - doufám že dnes odběr dopadne dobře. ![]()
Ahojky!
Founik: držím pěsti a čekám s vámi
…!!
Mirka: díky moc, odběr docela šel, jen to čekání a psychika ![]()
Transfer snad snad v sobotu.
Hezký den! ![]()
Founik: prosím, popiš mi ještě trošku, jak probíhá transfer…prý se také převléknu do košile a na sále to trvá pár minut, říkala sestřička. Je to nepříjemné? Mám z toho možná větší nervy než z odběru, při odběru spinkáš a nevíš, ale toto „zaživa“… ![]()
Už nějaké příznaky??
![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.