2014 daňové přiznání, slevy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
4.2.15 15:51

@Hanula1212 mocinky děkuji za info a radu :kytka: :hug: Gedzit

• Citovat
  • Upravit
8518
4.2.15 15:56

Není zač.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1793
4.2.15 17:04

@Hanula1212 Haňul slyšela jsem, že podpora se do příjmů nepočítá :nevim: :nevim:, tak jak to je?

Edit : jsem totál mimo a to dělám daně otci :-))
Potřebuju poradit s výpočtem mým :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
4.2.15 18:18

Ahoj, jdu se zeptat - mám před sebou potvrzení kamarádky a prosí o radu. Má tam řádek 1 - úhrn zúčtovaných příjmů ze závislé činnosti - 21.603 Kč. Řádek 3 - zúčtováno v měsících - 5,6,7,8,9,10,11. Řádek 9 - skutečně sražená záloha na daň z příjmů - 315 Kč. Řádek 15 - základní sleva na poplatníka byla poskytnuta v měsících 6-11

A otázka - MUSÍ podávat daňové přiznání? Byl to její jediný příjem na DPP, jiný příjem neměla, ani podporu… Díky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.15 18:55

Ahoj, oživuji také toto téma a potřebovala bych radu ohledně daní za minulý rok:

od ledna do září jsem byla na rodičáku, k tomu jsem měla vedlejší živnost, na kterou jsem ale měla jen jeden příjem za celý rok…a to v srpnu 4000. Pak jsem si živnost pozastavila.
Dále jsem měla příjem na dohodu: cca 8 000 za rok.

V září mi skončil rodičák, nastoupila jsem do nového zaměstnání. Odtud beru normálně plat, uplaňuji si slevu na dani na dvě děti, mám to každý měsíc ve výplatě.

A ještě mám jednou ročně příjem z pronájmu pozemku…cca 5500, za ty pozemky ale platím daň z nemovitosti cca 3500 ročně.

A můj dotaz: budu si podávat daňové přiznání poprvé v životě sama, co všechno tam mám dát jako příjmy? Případně co musím k tomu přiznání doložit? A o co si třeba tu daň budu moct ponížit?…budu tam moct dát třeba i to, že přispíváme jako dobří andělé?

Vím, že je můj dotaz rozsáhlejší, ale opravdu v tom mám zmatek a potřebuji poradit. Díky :kytka:

• Citovat
  • Upravit
8518
4.2.15 20:35
@Prdolinka86 píše:
@Hanula1212 Haňul slyšela jsem, že podpora se do příjmů nepočítá :nevim: :nevim:, tak jak to je?Edit : jsem totál mimo a to dělám daně otci :-))
Potřebuju poradit s výpočtem mým :-(

Do jakých příjmů? Do příjmů zdanitelných, které uvádíš do daň. přiznání se podpora neuvádí. Pokud posuzuješ příjem pro slevu za vyživovanou manželku, tam se podpora započítává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
4.2.15 20:36

@Evka73 a podepsala prohlášení? Pokud ano, nemusí podávat přiznání, ale přijde o 315,– Kč. Pokud nepodepsala, pak přiznání podat musí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
4.2.15 20:40

@Hanula1212 - to jsou ty růžové papíry? :oops: Na potvrzení od zaměstnavatele má napsáno - Poplatník podepsal prohlášení za zdaň. období 2014 a pod tím jsou vypsané měsíce 5 - 12. To že přijde o 315 Kč jí prý nevadí :nevim:. Jde jí o to, aby tím že nepodá daňové přiznání, tak aby něco neporušila. Dík moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
4.2.15 20:45

anonymní jsi povinna podat přiznání, protože jsi kromě příjmů ze zaměstnání měla ostatní příjmy vyšší než 6000,–. Vyžádáš si potvrzení o příjmu ze zaměstnání, tyto příjmy uvedeš do přiznání. Stejně tak příjem ze živnosti a pronájmu. Výdaje k těmto příjmům uplatníš buď skutečné nebo procentem z příjmů. Co se týká dohody - podepsala jsi prohlášení? Pokud ano, vyžádáš si od zaměstnavatele potvrzení a tento příjem uvedeš do přiznání. Pokud ne, uvádět tento příjem nemusíš. Ale daň, kterou Ti srazili bys mohla dostat zpět. Ten dar jako andělé tam dát můžeš, ale s největší pravděpodobností pokryje celou daň sleva na poplatníka. Problém bude s uplatněním dětí. Pokud příjem ze zaměstnání, podniání, pronájmu byl vyšší než 51tis. je to v poho. Pokud by byl menší a byly ti vyplaceny bonusy na děti, budeš je muset vrátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
4.2.15 20:46

@Evka73 takže podepsáno bylo, není povinna nic podávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.2.15 13:54

@Hanula1212

díky, že to tu hlídáš, já nic nestíhám, je toho moc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
5.2.15 14:11

Není zač.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.2.15 16:08

@Hanula1212 Děkuji za radu. Prosím, ještě bych se chtěla zeptat. Z práce už ten papír mám, Pak mi dali ještě ve školce papír se sumou, kterou jsme zaplatili za školku.
Nájemné mi chodí na účet jednou ročně.
Ze živnosti jsem měla jen jednorázový příjem v srpnu 4 000,–, pak jsem živnost pozastavila.
A pak jsem měla ještě ty příjmy z dohody…když si nevybavuji, že sjem tam něco podepsala, tak mi nedají žádné potvrzení? Že bych si tam o to zažádala teď.
Minulý rok jsem byla až do toho září na rodičáku.

No a ještě se chci zeptat s těmi výdaji? Bylo by lepší, kdybych tam dala skutečné výdaje, nebo ty rpocenta? Ale nemusela bych pak vracet na ty děti?

No a ještě jen tak mmch. proč jsem musela mít příjmy nad těch 51 tisíc? To jako kdybych je neměla, tak bych musela vracet peníze? Podle selského rozumu je to na hlavu:(…můžu jen poprosit o bližší vysvětlení? Je mi jasné, že sis to nevymyslela.

A děkuji moc za čas, který jsi mi věnovala :kytka: :hug:

• Citovat
  • Upravit
8518
6.2.15 16:46

Co se týká dohody - vyžádej si potvrzení o příjmech a z něj poznáš, jestli bylo podepsaáno nebo ne. Pokud ano, musíš příjmy uvést do přiznání, pokud nebylo, pak se můžeš rozhodnout, zda je uvedeš nebo ne.
Co se týká výdajů - pokud uvedeš výdaje % a základ daně ze zaměstnání bude vyšší než základ daně z těch příjmů kde uplatňuješ procenta, pak není problém v uplatnění dětí.
A jen tak mmch podle zákona lze vyplatit bonus na děti, který vznikne z daňového přiznání, pokud příjmy překročí 51000,– Pokud jsou menší, pak na bonus není nárok. Takže i případný bonus, který byl vyplacen v průběhu roku ve výplatě, se musí vrátit. Mě to na hlavu nepřijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
6.2.15 17:33

Prosím zase o radu -

dcera pracovala na DPP a přišli jí dvě potvrzení. Jedno vypadá jako to co znám - potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, tam má napsáno že „poplatník nepodepsal prohlášení za zdaňovací období 2014“ - na tomto potvrzení má všude místo částek nuly. A pak tu mám z toho samého zaměstnání Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti plynoucích na základě dohod o provedení práce… a o sražené dani vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za období 1-9.2014 - tam má úhrn příjmů 34 334 Kč a úhrn skutečně sražené daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby 5 147 Kč. Tak nevím, až to budu psát do daňového přiznání - co tam mám psát - ty nuly, nebo z toho druhého? Měla ještě další příjem na DPČ a tam má podepsané ty růžové papíry :oops: - snad víte co, nevím jak se to jmenuje správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák