Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Jamuna bratrancův kluk do 3 let jen hučel, nemluvil vůbec. Přišel, vzal za ruku, ukázal, ani necekl.. zkoušeli všechno - vyšetření sluchu, nereagovat na něj, dokud nepromluví a pod. Všechno negat. Pak začal ze dne na den a rovnou věty a všechno. prostě neměl potřebu mluvit. A nemá ji doteď, prostě radši mlčí a poslouhá, jinak je to šikula, paměť má neskutečnou.. Netlačit na pilu, ona se rozmluví ![]()
Moc děkuji za uklidnění snad to bude také tak, mě nalomila kamarádka co má o rok starší holčičku ta mluvila vždy hodně, ona ji furt vychvaluje jak ta její je chytrá a do mě rýpe a naznačuje že moc chytrosti nepobrala, jenže tohle si já připouštět nechci reaguje na mě dobře rozumí mi mě opravdu nepřijde hloupá, kolikrát udělá něco čím překvapí že mi přijde chytrá, jenže mi dala brouka do hlavy tím že do mě rejpe že nemluví ![]()
To je volovina. Pokud víš, že slyší, což jsi psala, že ano, tak bych to tak neřešila. Jsou děti, které začnou v roce a pusu nezavřou (mám to doma, někdy bych si fakt přála mít nemluvu
), jsou děti, které si radši zalezou do kouta a tam si tiše hrajou. Jak jsem psala, klučík je intelektuálně velmi na výši, psychicky s ním nic v nepořádku není, jen je prostě radši sám a nemluví
dej jí čas ![]()
Nektere deti nemluvi do tri let. Zda se mi ze mluvi docela pekne ![]()
Taky mám nemluvícího 2,5 leťáka. Zatím to neřeším. Používá pár slov: máma, táta (teď většinou jenom tá), babí, eš (ještě), hue (vlak), tutuí (slon), mňauí (kočka), haf, hop (žába). A pak Co to je? Nejlepší je jeho označení zmrliny - olízne se a přitom mlaská ![]()
Ale zase je celkem dost šikovný na malování a motorický činnosti. Beru to tak, že ten mozeček nemůže zvládat být stejně dobrý ve všech činnostech. Ale jinak mi teda rozumí až moc dobře ( i když občas dělá, že neví co po něm chci ![]()
Od známých chlapeček skoro nemluvil až dokud nezačal chodit do školky, tam tu komunikaci víc potřeboval a do dvou měsíců se rozmluvil… jiank dětí, co ve třech letech neřeknou víc než vaše malá, znám několik
a jsou úplně v pořádku ![]()
@Jamuna dcera do 3 let mluvila sporadicky, sice uměla pojmenovat spoustu zvířátek, části těla, některé barvy (jinými slovy věci, které ji baví a zajímají), ale jinak bída… 2 slova začala spojovat ve 2,5 letech…
ve 3 začala chodit do školky a teď (po 3 měsících) nezavře pusu, mluví ve větách, zpívá písničky atd. ![]()
@Jamuna Ahoj mam kamaradku a ta ma 3letou dceru a tanemluvi ani s poloviny co tva holcicka, rika jen ty uplne zakladni slovicka vubec nespojuje slova do vet opravdu jen slvicka jako mama tata baba deda pojd dej ruku atd…
je to asi dost individualni u kazdeho dtete jine. moje mala ma taky 3 roky a rika uz skoro vsechno pocita do deseti ve trch jazycich ale ziju v cizine takze je bilingni..opravdu je to individualni, byt tebou pockam do tech 3let apak bych to resila ![]()
Promiň ale souhlasim s @martina.se pokud se projevuje, tak jak píšeš, tak mi přijde jako každé druhé děcko v jejím věku - prosím neporovnávat…náš malej taky povídá podobně, když chce tak si řekne a když ne, tak s nim nikdo nehne..a kdybych chtěla, aby po mě opakoval tak mě pošle někam - prostě má svojí hlavu ![]()
ano chápu, že seš nervní, jestli třeba neni opožděná, zvlášt´když třeba potkáváš kamarádky co maj děti v jejím věku a mluví jinak…ale myslim, že zbytečně…on i každej doktor ti řekne, že nejdřív se tohle řeší ve 3.letech..do tý doby maj dětičky čas se rozmluvit…já kdybych srovnávala, tak už taky plašim, jelikož první syn ve věku druhýho už mluvil krásně, znal všechny barvy a čísla, ve školce už počítal a luštril sudoka…Tobísek ne, on je šikovnější zas na jiný věci na co je ten starší dřevo ![]()
Mám chlapečka, v září 3 roky, a taky nám nemluví. Ale vaše holčička oproti nám toho namluví víc. Vůbec bych se tím neznervozňovala. Nám teda byla stanovena dysfázie. Tak skuste zajít na log.tam poznaj případnej problém.
Holky mám 2,5 letou holčičku, mluvila vždy málo, ve dvou letech zvládala jednoduché věty a pár slůvek, ale pul roku uběhlo a neni vubec žádný posun, umí stále jen to co uměla v těch 2 letech
jinak rozumí mi všechno i docela poslouchá, přijde mi i chytrá, ale to mluvení nevim nedokážu to posoudit jestli je opožděná nebo něco takového. Ona měla zájem i opakovat předtím slova ale ted vubec nemá, i když ji to opakuju x krát tak ona to neřekne ani za odměnu. Když něco potřebuje řekne si stylem, máma dá bů…to je pití, nebo mnam mnam že chce jíst, mimi hajá, nebo tady já, co to je, máma dá ham, tohle, boty, katata, když chce na záchod tak řekne slovo kaká, nebo ne hají když nechce jít spát…ale prostě jen takhle pár slov používá stále dokola
já nevim, mám už to nějak začít řešit? Nebo mám zas čekat dál a doufat že se rozmluví sama? Z jakých důvodů některé děti nemluví jsou opožděné nebo se jim jen nechce? Máte s tím někdo prosím zkušenost?