Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ixule Promiň, tvůj příspěvek jsem prve nezaregistrovala… Jinak už jsem to psala níž. Někdy se na dítě potřebuje delší doba, než se najde účinná výchovná metoda. Mimochodem, dítě si v dospělosti nepamatuje prakticky nic od porodu do cca 4 let. Plus mínus něco málo. Ale rozumí tomu, co smí nebo nesmí mnohem dřív, než když jsou mu již 2 a půl roku… Teda pokud není autista apod. Jen s některými to jde opravdu jednodušeji a s některými hůř…
@kajale já neříkám, že neví, že to nesmí, ale nechápe proč, takhle mu přijde, že mu zakazuji prakticky vše co chce dělat. Hlasové pokárání bylo vždy bez jakékoliv odezvy a plácnutí pak taky. Tedy plácnutí jednu odezvu mělo, vzteklostní řev", ale pak to udělal okamžitě znovu a než něco přestane dělat, tak to opravdu trvá týdny, kdy denně za tu samou věc dostane několikrát. Já prostě vím, že je to malej parajtek a když není po jeho, tak ho to štve a já můžu být jen trpělivá a doufat, že druhý bude klidnější, ale to byla jen reakce na tvoje „3× a dost, pak tělesný trest“, to je hezké, ale co pak? U některých dětí to absolutně nic nevyřeší ![]()
Naše malá má 2,5 roku a taky už někdy rezignuju
Snažím se být přísná, zároveň ale milující máma…Je hrozně živá, akční, chvíli neposedí, uhlídat jí, aby se jí nic nestalo, je opravdu oříšek…Je pravda, že nejdu pro ránu daleko, nemlátím jí, to ne, ale výchovnou přes zadek dostala už nesčetněkrát. Teď má zrovna negativní období, kdy na všechno říká ne, nechci, nebudu, nepůjdu atd…
Samozřejmě jsem se snažila nejdřív po dobrém, domlouvat, ale míjelo se to účinkem, nebylo to k ničemu, párkrát dostala za věci, za kterými si opravdu stojím a teď už kolikrát stačí, že zvýším hlas, zvednu se a to už ví, že je zle, většinou to zabere, ale ne vždy. Scény na ulici před lidmi, nebo v obchodě, už máme taky za sebou. Jinak je úžasná, mazlivá, přítulná
Ale kolikrát jsem večer už úplně psychicky vyšťavená
Když je hezky a jsme celý den venku, tak to celkem jde, ale pokud musíme být doma, tak nastane očistec, neumí se chvíli zabavit sama, s hračkama si vůbec nehraje, pokud si s ní hraju já, taky to nevydrží dlouho, v podstatě nejraději kramaří, skáče po gauči a vymýšlí kde by co by ![]()
Každopádně miluje děti, s těmi je nejšťastnější, od září jde do školky, takže tam bude podle mě naprosto spokojená ![]()
Ahoj, tak moje rada by byla nemít doma moc věcí, co je opravdu cenné a hodnotné - dát do sklepa, nahoru, pryč.. Mít kočárek z druhé ruky apod, za pár stovek.. Jsou to jen věci, my si věcí moc nevážíme, vážíme si lidí. Ohledně navrhovaných trestů - doma TV nemáme, sladké doma nemáme, na zadek zatím nedostal, ani nenapomínám x krát za den. Nechápu moc smysl trestů, podle mě nejsou potřeba, ale třeba změním názor ![]()
U cesty hlídám, to je jasné, ale doma to máme udělané tak, že nemusím moc hlídat.. (mobil, foťák, doklady, peníze, chemikálie jsou nedostupné). Nemyslím si, že je potřeba nějak VYCHOVÁVAT a trápit se tím, spíš se snažit užívat si dny, být v pohodě, dítě je taky pak víc v klidu. A když já i manžel uklízíme, dítě bude taky uklízet, s manželem se k sobě chováme pěkně, on bude taky. Prostě jít příkladem, ČASEM to odkouká.
Nechápu pokyny (u tak malých dětí) neotvírej to, nezavírej to, nechej to, pusť to, polož to, to pálí… atd - tak pokud to nesmí - musím tam jít a vzít mu to a je to „MOJE VINA“, že se k té věci dostal - např SAVO, rozpálená trouba, iphone apod.. A navíc, pokud po někom něco chci, je nezdvořilé mu říct - polož to!!! Já jsem byla naučena poprosit ![]()
@AdaAda píše:
Ahoj, tak moje rada by byla nemít doma moc věcí, co je opravdu cenné a hodnotné - dát do sklepa, nahoru, pryč.. Mít kočárek z druhé ruky apod, za pár stovek.. Jsou to jen věci, my si věcí moc nevážíme, vážíme si lidí. Ohledně navrhovaných trestů - doma TV nemáme, sladké doma nemáme, na zadek zatím nedostal, ani nenapomínám x krát za den. Nechápu moc smysl trestů, podle mě nejsou potřeba, ale třeba změním názor
U cesty hlídám, to je jasné, ale doma to máme udělané tak, že nemusím moc hlídat.. (mobil, foťák, doklady, peníze, chemikálie jsou nedostupné). Nemyslím si, že je potřeba nějak VYCHOVÁVAT a trápit se tím, spíš se snažit užívat si dny, být v pohodě, dítě je taky pak víc v klidu. A když já i manžel uklízíme, dítě bude taky uklízet, s manželem se k sobě chováme pěkně, on bude taky. Prostě jít příkladem, ČASEM to odkouká.
Nechápu pokyny (u tak malých dětí) neotvírej to, nezavírej to, nechej to, pusť to, polož to, to pálí… atd - tak pokud to nesmí - musím tam jít a vzít mu to a je to „MOJE VINA“, že se k té věci dostal - např SAVO, rozpálená trouba, iphone apod.. A navíc, pokud po někom něco chci, je nezdvořilé mu říct - polož to!!! Já jsem byla naučena poprosit
To je hezká rada. My třeba máme doma věcí minimum, ale i tak je moje dcera natolik vynalézavá, že nic jiného než napomínání mi nezbývá, i když se to mnohdy míjí účinkem, přiznám se, že fakt nevím jak reagovat. To bych musela žít ve sterilní krychli, kde by fakt nic nebylo. A je natolik akční, že někdy ani nestíham sledovat. Ono je rozdíl vychovávat dítě, které sedí jako pecka a občas vykramaří pár věcí z linky a dítě, které si přisune židli, otevře lednici a klidně se obslouží, zatím co si odběhnu na WC, mezitím stačí strčit do trouby plastový míč, přičemž vzápětí troubu zapnu ve sladkém nevědění, a vzápětí vyperu prádlo i s malým plastovým míčkem, než stihnu zlikvidovat škody, sedí na gauči s otevřeným lakem na nehty a lakuje si nehty a vše kolem a tak to jde do nekonečna a denně vymýšlí nové a nové aktivity, v podstatě je vždy o krok napřed než já…
Je to období prvního dětského vzdoru - plus mínus kolem dvou let.
Chce to důslednost a hlavně vydržet…a pomalu se připravovat na další ![]()
Pár rad máš zde: http://www.zbynekmlcoch.cz/…jak-ho-resit
@beeerush
jo, to taky strká věci do pračky - boty, hračky, PETky, mně to nevadí, než dám prát, kouknu dovnitř. Náš zas otevírá mrazák, projede šuplíky, ale pak ho zas zavře, asi mu je zima
Tak třeba lak, léky apod bych dala někam pryč.. ale joo, děti toho vymyslí, to je normální, snad
@ixule Jo, to vím, že tak bude u mého muže, jak jsem psala. Toho nepředělám, žel
Raději bych ho ale trochu předělávala v jiných věcech, kdybych mohla ![]()
@beeerush mám to stejně ![]()
@AdaAda „někam pryč“ je fajn, ale jako kam pryč? kam mám dát léky, prášky na praní, chemikálie na mytí, nože, skleničky, naše telefony, brýle, papíry z banky, peníze, šampony atd. atd.
všechno nejde narvat až ke stropu a dětské zámky se malý naučil během pár týdnů otevírat, koupelna je zamčená celá, záchod taky, ložnice tak, ale občas taky zapomenu, nebo když jde se mnou, než si stihnu umýt ruce, tak mi přepne běžící pračku, nebo jí zapne, popř. vyleje šampon, než zlikviduju škody, tak vyhází kus linky, je to pořád dokola. Je hezké, pokud si dítě mrazák otevře, prohlídne a zavře, malej co otevře, tak všechno vyhází (mrazák jde naštěstí fest, tak na to nemá sílu). V kuchyňské lince se dostane až do poloviny horních skříněk a do trouby taky háže věci, jasně že jí vždy před zapnutím kontroluji, ale zapíná jí i sám, stejně jako pračku
takže i když je obývák s kuchyní maximálně zajištěný, stejně musím dávat neustále pozor a prakticky nic doma neudělám ![]()
@kajale píše:
@ixule Jo, to vím, že tak bude u mého muže, jak jsem psala. Toho nepředělám, želRaději bych ho ale trochu předělávala v jiných věcech, kdybych mohla
předělávat ho nemusíš
dítko ho naučí samo
pokud nebudete mít hodné dítko ![]()
@Jannnča píše:
Je to období prvního dětského vzdoru - plus mínus kolem dvou let.
Chce to důslednost a hlavně vydržet…a pomalu se připravovat na dalšíPár rad máš zde: http://www.zbynekmlcoch.cz/…jak-ho-resit
nám tohle trvá už od půl roku ![]()
Ahoj, nečetla jsem celou diskuzi, tak už to třeba padlo, ale můj syn byl taky takový éro a strašně na něj zabralo následující: nechceš si čistit zuby? ok, pojd se podívat - a vygůglovala jsem mu fotky těch nejhnusnějších zkažených zubů a brečících dětí u zubaře a zoubky už si čistí…a takhle se vších, pěkně mu názorně ukážu, co ho čeká, i jaká z něj bude placka, když ho to auto přejede a dojde to i malému
Je to možná trochu drsné, ale vysoce účinné. Pochopitelně mu neukazuju nějaký mrtvý lidi od krve, aby mě někdo špatně nepochopil!!!
@PHS007 To neni asi vůbec špatný nápad, až to příjde i naší malou, takto zkusím také
@smutnalucy Jj, rozumím ti. Jinak určitě to tak není. Důležitý je, že se snažíš. Dítě má vědět, kde jsou mantinely a když neví, musíme nové vytvářet, i když to někdy nejde lehce, hm