Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No, já bych řekla tak kolem třetího roku, ve čtyřech stačilo upozornit, že jede auto a sám šel na trávu, i když byl kousek přede mnou. Ale musíš být stejně stále ve střehu a za včasu upozornit, protože někdy může být dítě myšlenkami mimo a nezareaguje hned, tak potom zakřičet nebo prostě odtáhnout sama. Dvouletému jsem byla věčně za zadkem, popobíhala kolem něj a když jelo auto, tak přidržela nebo odtáhla na kraj, ať se mu to líbí nebo ne. Když není chodník, třeba na vesnicích, tak proč dítěti nedopřát kolo/odrážedlo. Když projede dědinou jedno auto za 10min a míň, je to jiné, než na frekventované silnici, kolem které se táhne chodník. Tam je samozřejmostí ho využít.
@Russet píše:
Ale tvé dítě bude na placku
To se vyplatí.
Nebude protože ho držím. Ve městě problém nemám, chodník chápe. Zkus si bydlet na vesnici, kde chodník není. Ne projíždět vesnicí, ale žít tam. Nejde to dítě držet jenom na dvorečku. Ale kdo to nepozná, nepochopí. Až uvidíš cestu, kde lidi musí chodit, protože nemají kama jinama, aby se někam dostali, tak si představ sama sebe v jejich situaci, že se nedostaneš bez šmatlání po silnici ani do obchodu, ani na autobusovou zastávku. Taky budeš od těch řidičů vyžadovat opatrnost. Mimochodem je to cesta kde se stěží vyhnou 2 osobní auta a jet rychle tam nejde. Dítě mi nikdo nezajede, protože ho držím když jede auto. Já neřeším że by se motal po cestě. Ale že má tendence se motat než se to naučí. Ale nepustím ho pod auto. Tak to nezveličuj a nepřekrucuj do dítěte uprostřed silnice.
@Asterea píše:
Ahoj, prosím o zkušenosti. Kdy a hlavně jak se vám povedlo vysvětlit dítěti, že se jezdí na odrážedle po kraji? U nás nemáme chodníky, všude jenom cesty. Sice provoz minimální, ale úplně bez aut to není. Dítě kličkuje na odrážedle jak zajíc, kraj nevnímá, běhám za ním a cpu ho na kraj, s každým autem je řev že mu do ježdění kecám, chce sám. Na nejbližší bezautový plac to máme 15 km a to při dnešních cenách cestování není reálné jezdit často. Už jsem z toho na prášky. Dítě jezdit chce, ale ty auta jsou prostě všude a nikde není bezpečno. Kdy vám děti pochopily, že auta jsou nebezpečná a začaly je respektovat? A pochopily, že se uhýbá na kraj?
ty jo, v odrážedlovém věku asi ne
na kole jsme začli tak ve čtyřech a to už bylo lepší, ale v naší slepé ulici stejně jezdí prostředkem furt…
pitomý to máš teda
nemáte nějakýho schopnýho starostu, že by tam třeba alespoň vyznačil pruh pro pěší nebo do vedlejších ulic třicítky a retardéry? to pak zase sousedi řvou, chtějí jezdit 8× denně na poštu sedmdesátkou, to je taky kolorit.
@Asterea píše:
Nebude protože ho držím. Ve městě problém nemám, chodník chápe. Zkus si bydlet na vesnici, kde chodník není. Ne projíždět vesnicí, ale žít tam. Nejde to dítě držet jenom na dvorečku. Ale kdo to nepozná, nepochopí. Až uvidíš cestu, kde lidi musí chodit, protože nemají kama jinama, aby se někam dostali, tak si představ sama sebe v jejich situaci, že se nedostaneš bez šmatlání po silnici ani do obchodu, ani na autobusovou zastávku. Taky budeš od těch řidičů vyžadovat opatrnost. Mimochodem je to cesta kde se stěží vyhnou 2 osobní auta a jet rychle tam nejde. Dítě mi nikdo nezajede, protože ho držím když jede auto. Já neřeším że by se motal po cestě. Ale že má tendence se motat než se to naučí. Ale nepustím ho pod auto. Tak to nezveličuj a nepřekrucuj do dítěte uprostřed silnice.
já ti úplně rozumím a myslím, že bezpečnost dětí je záležitostí celé společnosti, řidič má jet pomalu a ostražitě, když vidí dítě i u kraje cesty, zejména na vesnici.
naopak vnímám velkou aroganci řidičů, kteří se cítí být pány silnic a špatně snášejí, když se mají kvůli jiným účastníkům nějak omezit.
samozřejmě nemůžeš mít dítě zavřené na dvorku a občas ho vyvézt na dopravní hřiště, to je blbost, co by z něj pak bylo za lemru. Posadit ho na gauč a dat mu do ruky mobil, nic se mu nestane. V dospělosti bude jezdit autem i na poštu a bude nadávat na ty šílené cyklisty, co ho omezují a vůbec na ty nenormální lidi, co se hýbou. A v 50 bude nadávat na nespravedlnost života, že se cítí jako osmdesátník.
@BohunkaP píše:
Ale nebude - vždyť píše, že ho hlídá nebo drží.Musím přiznat, že jsem úplně nepobrala, proč se zrovna tahle diskuse odvíjí v docela agresivním tónu, zakladatelka se ptala celkem normálně
Taky to nechápu, asi si léčí nějaké mindráky ![]()
Záleží na dítěti, pokud se teď vzteká, tak bych odrážedlo nebrala, zkusila bych ho třeba za 14 dní, a vysvětlovala bych, že řídit nesmí, pokud se vzteká.
Jinak mně to děti zvládly vcelku brzy, asi kolem dvou let se daly ovládat pokyny. Jedno dítě umělo i doleva a doprava. Ale my jezdili po chodnících. Nexistovalo, že by to třeba nedojely, prostě máš odrážedlo, jeď, máma to neponese.
Jako problém vidím, že ta plastová motorka dělá hrozný hluk, on že nemusí vůbec slyšet, pořiď třeba píšťalku. Kolem těch dvou přešli na odrážedlo s pneumatikami. Tam už slyšeli dobře.
Období vzdoru u některých může trvat déle, jedno dite má teď záseky i v šesti.
@Zuzaja píše:
Záleží na dítěti, pokud se teď vzteká, tak bych odrážedlo nebrala, zkusila bych ho třeba za 14 dní, a vysvětlovala bych, že řídit nesmí, pokud se vzteká.Jinak mně to děti zvládly vcelku brzy, asi kolem dvou let se daly ovládat pokyny. Jedno dítě umělo i doleva a doprava. Ale my jezdili po chodnících. Nexistovalo, že by to třeba nedojely, prostě máš odrážedlo, jeď, máma to neponese.
Jako problém vidím, že ta plastová motorka dělá hrozný hluk, on že nemusí vůbec slyšet, pořiď třeba píšťalku. Kolem těch dvou přešli na odrážedlo s pneumatikami. Tam už slyšeli dobře.
Období vzdoru u některých může trvat déle, jedno dite má teď záseky i v šesti.
Má funny whels, to rachot nedělá. Dneska jsme byli ve městě, na chodníku je to s ním na pohodu. Zvýšený obrubník respektuje bez problému. Na povel i zastaví. T Ready u nás jsou i bytovky, takové menší sídliště a ani tam chodníky nejsou. Jsou jenom okolo hlavní cesty a tam bych dítě nepustila, jezdí tam kolony aut, kamiony, je to hlavní tah. Mně nedělá problém si ho pohlídat aby byl na kraji. On s tím má problém, má teď období já sám, nechce chodit ani za ruku, zhadrovatí a buď ho vleču jak pytel nebo ho musím odnést
udělaly mi čáru přes rozpočet ty ceny nafty plus vykloubené rameno, takže jsem bez brigády, jenom s rodičákem a nemůžu si dovolit trajdat často.
Tak to budeš muset vydržet
Děti prostě období vzdoru mají a zkoušejí, co máma vydrží. Buď důsledná a trpělivá. Kdyby to s ním nešlo, tak prostě choďte ven jen bez odrážedla, na silnici je to nebezpečné. Náhoda je blbec. Dítě ti může milionkrát říct, slibovat, že poslechne, ale pak se to prostě zvrtne.
@Asterea píše:
Taky to nechápu, asi si léčí nějaké mindráky
protože tady se tak odvíjí skoro každá diskuse. je to taková soutěž. přečteš dotaz a zkusíš vymyslet, co bys mohla zakladatelce omlátit o hlavu.
zkus to taky, zlepší se ti pak sebevědomí ![]()
@BohunkaP píše:
Ale nebude - vždyť píše, že ho hlídá nebo drží.Musím přiznat, že jsem úplně nepobrala, proč se zrovna tahle diskuse odvíjí v docela agresivním tónu, zakladatelka se ptala celkem normálně
To netuším, nicméně motorkářům se říkává „dobrovolní dárci orgánů“, má to své opodstatnění, nejsou chráněni, jakékoli zranění pro ně může být zcela fatální, leckdy z té kombinézy doslova vytečou, a to vím z praxe.
Dítě na odrážedle mi evokuje něco podobného. V podstatě je to čekatel na smrt podle mého názoru. Je to vteřina a je z něj palačinka. Doslova, taky z praxe.
A předpokládat, že nějaký řidič přepokládá, to si o ten průšvih skoro říkáš. U nás v domácnosti tohle prostě nemá místo, v životě bych odrážedlo nevzala do města, popř. na jakýkoli kraj silnice. Dítě nemusí na odrážedle drandit 10× do týdne, stačí 1× a to si klidně můžou někam zajet cestou z nebo na nákup např. Jinak z pozice řidiče tohle absolutně nesnáším a je jedno jestli to dítě jede po chodníku nebo po silnici, a protože vím, jaké to je, tuhle „hračku“ prostě nepoužíváme.
Jak tady někdo napsal, i když jedeš 20, nemáš šanci zastavit, prostě nemáš. To, že se mnoha lidem nic nestalo je jenom a pouze štěstí, nic jiného.
@hopsalka, chápu, byť osobně zrovna tento psychický blok nemám - asi proto, že žiji na pražském sídlišti, z pozice aktivního řidiče jsem naučená mít za volantem tykadla v neustálé pohotovosti a stejně tak moje děti se od prvních krůčků musely učit existovat v běžném provozu velkého města.
Naopak, právě s odrážedlem jsem žádný problém nikdy neměla, protože takto malé dítě si bez problémů uhlídám, stačí prostě zrychlit krok nebo popoběhnout. S takovým postojem bych své děti musela mít na vodítku x let, to bych je nemohla pustit nikdy na nic - na koloběžku, skateboard, brusle… ![]()
@Pudloslava píše:
protože tady se tak odvíjí skoro každá diskuse. je to taková soutěž. přečteš dotaz a zkusíš vymyslet, co bys mohla zakladatelce omlátit o hlavu.
Díky, nechci. Jako zvyšovat si sebevědomí tím, že někoho jiného snížím? Tak hluboko fakt klesnout nehodlám. Myslím, že na tom nejsem tam zle, abych si sebevědomí zvyšovala tímto způsobem. Nehledě na to, že 99% těch rádoby seběvědomých kopretinek si při osobním rozhovoru z očí do očí absolutně není schopno obhájit svůj názor.
@Asterea Jo, tohle je taky dobrá soutěž. Když tu někdo napíše názor, který se ti nelíbí, tak je honem honem nutný ho ponížit a ze sebe udělat hrdinu. Cítíš se teď líp, viď, kopretinko? Přesně podle svýho modelu sis teď zvedla sebevědomí, protože se můžeš cítit lepší než ostatní. Klesla jsi stejně hluboko, o to hůř, že používáš dvojí metr.
@Janli píše:
@Asterea Jo, tohle je taky dobrá soutěž. Když tu někdo napíše názor, který se ti nelíbí, tak je honem honem nutný ho ponížit a ze sebe udělat hrdinu. Cítíš se teď líp, viď, kopretinko? Přesně podle svýho modelu sis teď zvedla sebevědomí, protože se můžeš cítit lepší než ostatní. Klesla jsi stejně hluboko, o to hůř, že používáš dvojí metr.
A ještě to oflákat o hlavu chudákovi Pudle, která se jen snažila povzbudit
![]()