Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky..tak som tu pred rokom aj pol písala, či sa dajú zvládnuť dve deti po sebe,a teraz sa idem spýtať na tri. Mám dve deti, 2aj pol roka a 11m, zvládnuť sa to dá krásne(a to som sa tak bála), navyše popritom stále študujem (5.ročník Ing štúdia, deti mám už ale vlastne od druhého ročníka čo študujem),mám 23 rokov. Nelutujem, že ich mám, dospeli do veku, ked sa spolu krásne zahrajú(kluk a holka), absolutne ma k hre nepotrebujú, syn je už hodne samostatný, dcerka tiež šikulka.starostlivosť o ne teda zvládame ok, trošku zaostáva chod domácnosti, ale to nejsú s manželom naše priority, aby sme to tu mali vyleštené..problém sú ešte peniaze, bývame v prenájme, žijeme tak nejak „z ruky do huby“,od výplaty k výplate..do pol roka sa máme ale sťahovať na hájenku do lesa, kde bude veľa miesta a hlavne sa nám finančne veľmi uľaví..a teraz k podstate..čo by za to niektoré snažilky možno dali, jedinkrát sme mali nehodu, kondom sme dali neskoro a ja dnes 2 týždne po tom, vidím dve čiarky na TT. Som tak trochu bezradná, neviem čo ďalej, manžel povedal že bude pri mne stáť nech je ako chce..podvedome cítim, že na potrat nemám, aj keď som sa stou myšlienkou pohrávala, pretože máme obaja strach či to pojde..tri malé deti,financií(zatiaľ) málo, navyše by som na Ing štátnicovala asi 3 týždne pred porodom (aj ked ja z tej školy taký strach nemám, ked to išlo doteraz).chceli sme 3-4 roky, ale povedali sme si, že si teraz dáme pauzičku..a ono to nejak nevišlo :-/ PROSÍM všetkých, čo takto tri deti majú, napíšte mi, že to ide, že je to krásne, že nelutujete..lebo sa zbláznim..chce sa mi plakať, lebo neviem čo ďalej..a viem, že keby sme si to tretie nechali, tak ma okolie(ale hlavne rodina)odsúdia…ale zase je to náš život..akurát si sním teraz neviem trochu rady,lebo netuším, čo to obnáša, ak by len to, čo doteraz s dvomi deťmi tak neváham…je to naša chyba, mali sme byť opatrnejší, ale už sa stalo.tak mi prosím nepíšte, že sme nezodpovedný (my to totiž vieme)..na druhú stranu, cítim, že sme rodina, ktorej je súdené mať viac krásnych detí, ako dve..
Sama píšeš, že jste rodina, které je souzeno mít více dětí. Víš je to dávno, už 21 let, kdy jsem měla kluky necelé tři roky a 1,5 roku a taky „se stalo“ a já byla „v tom“. Tak a co teď, chtěla jsem vždy třetí, ale ne tak brzy, jak dál, co dělat. Tak jsem si mimi nechali, v únoru měl nejstarší 3. roky, druhý v dubnu 2. roky a v červnu se nejml. narodil, byl rok 1990, plíny se praly, skleničky nebyly, obchody jen od pondělí do soboty, nákupy se tahaly pod kočárkem ze vzdáleného obchodu a zvládli jsme to. Taky nám po fin. stránce nebylo nejlíp, ale při skromnosti se to dalo, vždy nějak udělat, kluci nosili věci po sobě, navíc, to byla doba, kdy žádné „sekáče“, bazárky apod. nebyly. U toho všeho jsem ještě stíhala na kluky šít od kalhot po zimní bundy, oteplováky (kdysi se tímto dost ušetřilo). Jak píšeš problém byl se zvládáním domácnosti, neměla jsem vše tak vypiglované, jako mamky s jedním dítětem nebo dvěma třeba 4-5.let od sebe, bylo to v tomto náročnější.
Drž se a rozhodni se správně, zvládnou se děti dají, ale stojí to hodně sil.
Ahoj,
sama dobře víš,co NECHCEŠ… ![]()
A ten zbytek už se poddá-zvládnete dvě,zvládneš i tři(akorát nevím,jak Tě ovlivní to stěhování na samotu do hájenky,to bych viděla jako největší dilema).
Hodně štěstíčka přeju ![]()
Ahoj, já jsem zatím snažilka, ale napíšu ti, jak bych to cítila já.
píšež, že dvě děti zvládáš. tak proč ne tři? Dobře, prvních pár měsíců bude náročných, ale už jsi zkušená matka, takže to prostě zvládneš. A peníze? Výbavičku máš po prckách, něco málo dokoupíte, v tom bych neviděla problém.
Máte se stěhovat do hájenky. Tu jste museli vyhrát v loterii, ne? Nejlepší možné místo pro děti. A finančně se vám také uleví, jak píšeš. To je další plus. Školu zvládneš, jak tvrdíš, takže také žádný problém. Přinejhorším si zkoušky posuneš.
A že vás odsoudí rodina? Panebože, je to váš život, vaše dítě. A myslím si, že jen co se narodí, tak veškerá zášť od nich zmizí.
Já být tebou - jdu do toho!!! Když si vyeliminuješ všechno špatný, co je teď (hlavně nedostatek peněz), tak ti zbývá jen to pozitivní. Tak MATKO, hlavu vzhůru, pohladit bříško a těš se. Bude líp!!!! ![]()
ahoj věz že hodně maminek to má podobně ((-: nejlíp jsou na tom ty, které začali s manželem pracovat na druhém brzy po prvním a byli z toho dvojčata ((-: je to i můj případ a dá se to, mít tři děti prcky. Takže na potrat bys nešla, ani já ne i kdybych teď zjistila, že jsem těhotná.
Takže gratuluju a za pár měsíců budeš mít krásné tři prcky ((-:
Ahoj Kelisko,
píšeš moc hezky!Myslím si a u nás to tak bylo, že větší skok byl z jednoho dítěte na druhé, z druhého na třetího to bylo úplně v klidu a čtvrté tak nějak splynulo s davem
!
Určitě vše zvládneš!Vždycky je to o prvotním šoku.
Já byla vyděšená ze čtvrtého, ale jak jsem dnes šťastná, že se malý narodil
!
V manželovi máš oporu a to je zásadní.Já si myslela jak to budou naše rodiny těžce rozdýchávat a nikdo neřekl ani nenaznačil nic negativního.
Měj se moc hezky a užívej si těhulkování
!
A.
Ďakujem vám, moc.. verila som, že ma trošku povzbudíte a nebudem pre vás len nezodpovedná mladá matka ktorá je v srač.ách..ale je s najväčšou pravdepodobnosťou tehotná..
Anulko - si teda príkladom, že to ide..s tím vekovým rozdielom by som to mala veľmi podobne..teraz je síce iná doba, ale základom je spokojná rodinka, nech má čo na seba a nech nie je hladná..(ukľudňujem sa a povzbudzujem sa…)a ako si zvládla ich pubertu ?držia ako súrodenci pri sebe aj teraz?
lemaz - mala som rozmýšlať hneď takto, plusy a mínusy..človek síce nikdy nevie, ale máš pravdu, čo nás asi trápi najviac sú korunky..máme ich málo, ja ale napríklad nepociťujem veľký rozdiel(finančný)medzi jedným a dvomi deťmi.sú to plienky naviac a sem tam nejaké oblečenie, nech naša princezna nevyzerá uplne jak chlapeček
.jedlo - to skoro tiež nepoznám, že kúpim o tri rožky viac?to nás nezabije..hračky nekupujeme vobec, po synkovi ich je habadej…(ukľudňujem sa a povzbudzujem sa..)
farska - vidíš do mňa, asi je to z mojich viet cítiť, z potratu mám strach, moc ho neuznávam a bojím sa , že keď by sme to 3. dieťa potom chceli, tak už sa nemusíme dočkať..Hájenka je práveže naša záchrana..je na samote, áno, ale lesom je to 4 km od Brna a 3 km od dediny
..je veľká,podľa mňa krásna a za minimum peňazí, máme dve autá (a do nich ide veľa peňazí, ale vďaka Bohu že ich máme), muž by pracoval takmer z domu (ako hájnik samozrejme
..(ukľudňujem sa a povzbudzujem..)
Zrejme na to podmienky skutočne máme, tie tri detičky mať, mňa len sprevádza neskutočný STRACH aby sa to fakt zvládlo aspoň z polovice tak dobre, ako sme si tu napísali..Veľmi ďakujem za názory (presne také, aké som si chcela prečítať
..ak by ešte niekto mal skúsenosť či pripomienku, uvítam..
Aty, Alice ďakujem aj vám..ďalší príklad že to de, to ma teší
..asi to dám prečítať aj manželovi, nech sa trošku nakopne a usmeje..tak ako ja teraz..som rada, že som sa odvážila a napísala sem..
s tou rodinou to také jednoduché asi nebude, manželovi rodičia sa už pri druhóm tvárili tak, že sme si pekne zavarili teda..teraz sú šťastný to ano, ale celý čas nám nenápadne hovoria, ako dve deti už NAOZAJ stačia..Ale toto mi je fuk, skorej mám výčitky, že asi občas ešte budeme potrebovať ich pomoc (keď mám školu, napriek tomu že sami pracujú,zoberú si dovolenku,ktorú by možno chceli aj tráviť inak, a sú s našimi ďeťmi)a nechcem aby to brali, že je to od nás sebecké (tak dedeček s babičkou sa starajú tak proč im nenadelit ešte jedno malé vnúča). naši budú v šoku, ale stále si zo mňa robili doteraz srandu, že kedy bude tretie,naše deti milujú, tam sa nebojím vobec..aj oni chcú pomáhať, ale bývajú na Slovensku, tak je to komplikovanejšie..a naši známy..od niektorých cítim trochu negatívnej závisti, že som nakoniec tie dve deti po sebe aj so školou zvládla..čo to bude po troch..(a reči typu " to si myslíš že to zmáknete? ste sa zbláznili tri deti ,ne?)..toto ale zrejme nie su vôbec veci, na základe ktorých sa mama rozhoduje o existencii jej ďalšieho dieťatka..ja si len všetko dosť berem…ale začínam byť pevne rozhodnutá
![]()
Ahoj, ja ti odpovim ne za matky, ale za deti. Jsem ze trech deti. Mam dve sestry a nikdy bych nevymenila ani jednu za vetsi pohodli, vice hracek, drazsi dovolenou nebo cokoli jineho, co meli jine deti, co si nasi dovolit nemohli. Starsi segra s mladsi jsou od sebe o tri roky, ja se starsi o necely rok. Vzdycky jsme si suprove vyhraly, pak spolu chodily na diskoteky, na rande, ted meme zas spolecne starosti kolem bydleni a deti. Takze pro deti je urcite lepsi, kdyz k sobe maji vekove blizko.
A tebe teda obdivuju, zvladat vysokou pri dvou detech, klobouk dolu. Urcite zvladnete i to treti. drzim palce ![]()
Jeste k prarodicum, taky byli proti, kdyz se mela narodit mala segra, ze je to brzo, nasi maji pujcku a kdesi cosi. Nakonec to byl vsech milacek.
radkapospi píše:
Ahoj, ja ti odpovim ne za matky, ale za deti. Jsem ze trech deti. Mam dve sestry a nikdy bych nevymenila ani jednu za vetsi pohodli, vice hracek, drazsi dovolenou nebo cokoli jineho, co meli jine deti, co si nasi dovolit nemohli. Starsi segra s mladsi jsou od sebe o tri roky, ja se starsi o necely rok. Vzdycky jsme si suprove vyhraly, pak spolu chodily na diskoteky, na rande, ted meme zas spolecne starosti kolem bydleni a deti. Takze pro deti je urcite lepsi, kdyz k sobe maji vekove blizko.
A tebe teda obdivuju, zvladat vysokou pri dvou detech, klobouk dolu. Urcite zvladnete i to treti. drzim palce
krasny ![]()
Verim,ze tohle si jednou budou rikat i ty nase ČTYŘI HOLKY
![]()
radko, to je krásný ((-: já mám bratra o 5 1/2 roku mladšího a bohužel věkový rozdíl už byl tak velký, že jsme nikdy společnou řeč nenašly.
jsem ráda, že děcka budou mít k sobě věkově blízko, myslím si, že hlavně pro ně to bude ve finále výhra ((-:
radkapospi - krásne..
farska, tak 4 holky!!?a já si jako sťažujem,že čekáme tretie
..klobúk dolu !!musí to byt nádherné, mať doma 4 princezny..to už mňe nehrozí, vždy tam bude jeden rošťák ![]()
Jo jo, puberta, to je těžké období a Nobelovku dostane te, kdo na ni vynalezne prášky. Ale jo, kluci drží při sobě, ikdyž někdy žabomiší vojny byly. Navíc nejstarší a prostřední byli opačné povahy a moc se nemuseli, on prostřední byl takový samotář-samorost, vystačil si sám, nejstarší si více rozuměl s nejml (vlastně i teď mají k sobě blíž). Ještě jeden problém bývá u třech dětí, kolikrát se stane, že se dva „spiknou“ proti jednomu, ale dá se to řešit. Jo a máme ještě holčinu, která má nyní 8.let a její hláška byla, když se asi před 14. dny vrátila ze školy:" mami Hugin (spolužák se jmenuje HUGO)má domeček 8+1 a nemá žádného sourozence, my máme jen 4+1, ale mám tři bráchy a to je víc. Tak co, na to dodat? Jo a jinak tchánovci nápomocní nikdy nebyli, mám s nima takový všelijaký nedobrý vztah, vždy brali a preferovali jen děti manželových sourozenců, naši se divili, že tak brzo za sebou a pak u Elišky, že do dnešní doby apodobné kecy. No a na sousedy a okolí jsem kašlala, já se o ně nestarám, tak ať se starají o sebe. Když jsem čekala Eli, tak se dokonce dovedlo okolí neomaleně zeptat, jestli jsme chtěli nebo se „stalo“, což už byl vrchol. Hlavu vzhůru, nejdůležitější je, že jsou děti zdravé a vy taky.
Anulko, dakujem ze si mi objasnila predstavu, dnes teda idem ku gynekologovi, na potvrdenie tehotenstva, velmi sme s manzelom premyslali, ako to vsetko pojde a nepojde, nakoniec teda ideme na plno do toho s tim, ze sa chceme pred okolim obrnit tim, ze povieme ze aj tretie dieta je planovane a odprezentujeme to s nadsenim…aj ked je mi jasne co si kazdy pomysli..velke díky maminky…
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.