Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Připomíná mi to fakt hodně mojí dceru, ale ta je tedy mladší, má dva roky a tím pádem má na takové chování absolutní nárok. Jak ti někdo psal, že po náročném miminu je tohle pohoda, to můžu podepsat. Ale na druhou stranu nebudu předstírat, že mi někdy neujedou nervy a nezařvu přes míru, ale fakt to není každý den, ani každý týden ani měsíc.
Jednak od ní nemůžeš čekat věci jako v klidu sedět a nevrtět se, sedět v klidu je vrchol pohybového nadání ![]()
Jednak to dítě má z popisu situace ZOUFALE málo pohybu, volnosti a přirozených podnětů. Na hřiště s ní musíš, a to ideálně denně. Jak se má naučit zvládat frustraci z odchodu, když netrénujete? Jak se naučí socializovat? Že jí poneseš pryč řvoucí a kopající? Víš kolik nás takových je? ![]()
Dál by to chtělo les, louku, větší park, kde se může vyběhat, mlátit klackem do stromů, vykoupat se v blátě, bez instrukcí a nároků.
Musíš vytvářet aspoň tři pozitivní zážitky za každý negativní, váš vztah, jak jsi ho popsala, jde do háje! Čert vem, jestli se holka nají sama nebo s tebou, nebo nějaké arbitrární pravidlo, na kterém bazíruje učitelka, ale tvůj vztah s tvým dítětem je to nejvíc co máš. Blbnete, honíte se, děláte bunkry, hážeš jí do vzduchu a na peřinu, hrajete si na „pařát“ a na vlka, co honí karkulku? Nemůžeš od dítěte tvého typu čekat půlhodinu lepení nálepek v klidu, i tři nálepky jsou úspěch! Snaž se poznat své dítě takové, jaké je, ne jaké by podle okolí mělo být, a hledej jakoukoli blbost, která udělá na chvíli spokojené a rozesmáté vás obě.
A naposledy, musíš mít čas na oddech a to denně. Neexistuje, že tatínek je moc unavený atd, hodinu s vlastním dítětem musí fakt zvládnout každý, kdo si ho dělal. A tu hodinu ty budeš jen odpočívat. A půl den o víkendu. Nemůžeš být trpělivá a svatá bez oddechu.
Hodně štěstí, a školky se neboj, dítě se tam pravděpodobně naopak spíš srovná ![]()
@kocourGarfield píše: Více
Máme vesnické hřišťátko s pěti atrakcemi, a tři hodiny tam klidně být můžeme. Tyhle pohybové děti to berou jinak, moje dcera tam klidně dvacet minut běží s kolotočem dokola
A to je teď, potom co se vyklidnila
Moje nejmíň oblíbené období bylo, když chtěla neustále dovnitř a ven z hřiště, teď už se s ní díky bohu dá v tomhle trochu dohodnout a poslední cca dva měsíce si i sednu na lavičku ![]()
Každopádně s těmihle děti je požehnání žít na vesnici. Na sídlišti, kde není kam vypustit, bychom se asi už dávno zcvokli já, dítě, i sousedi ![]()
@Liberalissima ale jo, já to spíš myslela, že 4× týdně nemám čas sedět 4 hodiny na hřišti. Jinak samozřejmě pokud ten čas má, ať tam sedí. To nic proti. Syn raději bude kopr fotbal a jezdit na kole. ![]()
Jo takhle. Jo, s vícero dětmi to nejde, to je jasné. Ale s jedním by aspoň dvě hodiny dát mohla, navíc když to to dítě zcela evidentně potřebuje.
@Liberalissima No já bych předpokládala, že s 3 letým dítětem chodí do práce … Pokud ne, je to bonus, který zřejmě brzo ukončí a pak je fajn a přijde mi Škoda si to léto neužít ale přežít. Ale chápu, že to tak nemusí být, když to je náročné. ![]()
Píše, že dítě není ve školce, tak je asi ještě doma? Každopádně přece se snad dá jít s dítětem na hřiště i po práci.
Jinak to je jedno JAK si to technicky zorganizuje, to dítě prostě z popisu naprosto jasně potřebuje pohyb, a je její (a otce dítěte) práce jako rodiče mu tuhle základní potřebu naplnit…to je pro tak malé dítě stejná potřeba, jako třeba spánek. To přece zrovna tobě nemusím vykládat ![]()
@kocourGarfield no já jsem si na rodicaku taky musela plánovat co kdy budu dělat protože nemám na starost jen dítě, ale taky mám jine povinnosti a aktivity. I nějaky čas musím a chci věnovat i sobě. Takze já opravdu nemohu říct na co kam chvatat na rodicaku. Tento názor mě dost prekvapil. I to dítě potřebuje nějakou pravidelnost a návyky.
Ty jo, tak to u dcery nepoznam, za to ted v 7-letech je to obcas narocny. Nevzteka se, to vubec, ale bojujeme s jidlem, ze ji malo, je dost vybirava. Obcas neposlechne, je uminena, pridrzla. ![]()
Taky me rozciluje, ale to jsou oproti tve dceri prkotiny. ![]()
Bude lip. Jak holky radily, pokud je moznost hlidani, vyuzij.
@Liberalissima já tam reagovala na tu větu, že na rodičáku nemáš kam chvástá, tak můžeš dle vůle dítěte sedět na hřišti jak je libo. Tak jsem jen psala, že to ne každý řidič má takový prostor a možnosti. Samozřejmě že i pracující rodič může sedět na písku. Jen těžko bez omezení času a plně dle libosti dítěte, aby dítě únavou a vyhráním si bylo ochotné bez řevu jít domů ![]()
Jinak samozřejmě aktivitu dítě potřebuje, to je jasný.
Zakladatelko, aktuálně jsem na HO s nemocným dítětem ( nic dramatického ale na školku to není ). Navíc týden před dovolenou, kdy ty věci proste musím dotáhnout. Pokud nenabídnu program s aktivitou, bourá barák. Sám si hraje, chvíli. Chce to prostě podněty. Já si myslím, že takhle veliké dítě už potřebuje kontakty. Za mě ideálně nějaká má skupinka dětí a tam třeba 2,3 dny v týdnu. Protože pokud mu nenabídneš program plný aktivit, tak se prostě nudí. Dle mého po tom 3. roce to tam je zlomové. Pokud nemáš barák plný malých dětí. Takže kontakty a kamarády a kamarády. My to vyřešili malou skupinou dětí a je to znát a super. Je vidět, jak se ty děti baví a jak ten kontakt s nimi vyhledává. Co máma a pastelky. To že lepí všude je tedy normální. To bych neřešila. Na skříňce, stole je to hezčí - okem dětí. To chápu.
Příspěvek upraven 28.06.24 v 06:48
Tak já mám dítě jen jedno, a jinak jen domácí práce a trochu práce z domova, což obojí prizpusobuju dítěti
dělám to když spí. Nějakou svoji zábavu zatím moc ne, tak beru to že je ještě malý a prostě tu musím být pro něj, a pokud jo tak ho stejně nekdo musí hlídat. Hlídání nikoho dalšího nemáme, takže manžel. A ten si klidně přijde na to hřiště že jo…pravidelnost má, vstava každý den přibližně v šest, snídaně atd., pak ven, kolem 11 domů, oběd, spánek 1-2h, ven, kolem šesté domů, večeře, koupání, kolem osmé ukládat, v devět spí. Nevím co by to muselo být aby mi stalo za udalost to táhnout kvůli tomu rvouci dítě že hřiště.
@Anonymní píše: Více
U nás dítě přes den už nespí od 2 let V noci spí 22- 6.15hod ( je to nespavé dítě). Pro představu jsem já šla spát ve 23.30 h včera ( něco jsem dodělávala doma), pak ještě v 1.00 zkontrolovat příchozího syna z akce domů a ve 3.00 jsem vstávala pracovat. No pracovala jsem dneska 3.00-6.00 hodin a tedy pravidelně to opakovat nebudu ani omylem
To se mám ráda
A stačilo mi to bez soukromé školky. To už ani náhodou.
My tedy k tomu máme psy, tak raději než na hřiště razíme na kolech na “ výlet”. Ale syn kolo miluje a těch 7 km ujede OK denně. Ale to je jeho takové. K tomu denně 2 pračky prádla, obstarat domácnost, psy, atd… Zajet koupit něco velkým dětem, zítra jim jedeme stavět tábor, budeme tam spat do pondělí v kempu. Tak to nabalit. Mezi určitě někdo něco bude ještě chtít pracovně, takže tam musím kouknout a udělat.
Manžel je v práci.
Včera jsem dávala dokupy barák, odpoledne jsme měli jednu akci ( dítě s nudlí nevadilo ), do toho práce. Den před odpoledne akce velkého dítěte ke konci školního roku, tam hlídal manžel a dělali palačinky a koupali psy v řece ( bylo hnusný vedro ). Večer sekali spolu zadní zahradu a řešili nějaký “ problém” technického rázu ( stylem sám bych to měl za 5 minut s pomocníkem za 20 ![]()
A samozřejmě taky záleží jaký ten úvazek a podmínky máš:) Jestli 2 hodiny a v bytě bude to jiné než 6 s barákem. ![]()
Jasný, když je víc děti, tak se prostě přizpůsobit musí. S tím jedním je to jiný. Nejsem si jistá že pro mě jako člověka nenavidiciho stereotyp lepší
někdy si říkám že bych rádi lítala takhle jak hadr na holí kolem několika děti než tu „pohodu“ co mám s jedním, někdy už ty hřiště úplně nenávidím. Ale furt lepší než mít kulnicku na dříví z bytu, vztekat se já že je furt něco litá vzduchem, rozbíjí se, on litá vzduchem…stejně nic neudělám a jen spolu bojujeme
Úplně OT - můžete mi některá popsat hru,, krvavé koleno"? Včera jsem si na to vzpomněla, na název, a ne a ne si to vybavit. Děkuji
jo jako je pravda ze mam dochozi vzdalenosti nekolik krasnych velikych hrist. No ale i kdyz je hriste mensi, tak bych ho netahala pryc dokud nechce krome pripadu nejake nezbytne nutnosti nekam jit, coz teda ja nemivam casto, jsem spis rada kdyz je co delat, dite zabavene a nemusim vymyslet nic dalsiho. Kdyz holcicku male hriste uz nebude bavit, tak asi nebude rvat ze nechce pryc…