Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A nerikam.to rada, ale zkuste si muj prispevek precist pozorneji
@samadoma666 píše: Více
Ona si myslí, že adekvátně, což si podle mě myslí každý, kdo fyzické tresty používá. Nemyslím, že jsem extremista, protože je nepoužívám. S dětmi problémy nemám, jsou ještě malé - ve věku, o kterém se bavíme.
@Eva2610
Ja vim, ale co kdyz nejake dite na prolezacce do toho vaseho za zahlavec strci?
@Leontodon píše: Více
Je tedy lepší, když ho dítě ve školce plácne, on se vymezí slovně (klidně opakovaně), a dítě ho plácá dál?
@Eva2610
Dekuji za reakci a ted i chapu vase stanovisko. Nicmene stale trvam na tom, ze ve vychove deti je treba nalezt miru, a ze je treba je pripravit na to, ze pokud jednaji nepekne, muze jim byt nepeknym jednanim oplaceno
Souhlasím. Znám osobně dva příklady, kdy přestalo dítě bouchat, až když mu to nějaké další oplatilo ![]()
Moje děti nebiji ostatní. Dcera v určitém období zkoušela plácat nás, to už je za nás. Ale kdyby moje dítě tedy někoho placlo a to druhé ho strcilo, tak si myslím, že bych to řešila dle situace, pravděpodobně bych si to svoje odnesla, protože nemá nikoho bit.
@Eva2610
No dle situace jak? Jak byste to resila? Jak byste dite pripravila na skutecnost, ze branit se je legitimni? Ja si myslim, ze vy snad ani nechcete cist ostatni prispevky.
@Ounou píše: Více
A od čeho tam jsou učitelky? ![]()
U nás se pár takových situací řešilo a vždy se to řešilo ve spolupráci rodiče - učitelky a nikdy se to neřešilo fyzickým násilím. Že se ale nenajdou děti, které budou agresivní i po intervenci, si iluze nedělám. Akorát takové to řešení situací, když se agrese zastaví jenom agresí, funguje akorát do doby, než ten druhý vytáhne nějakou pálku nebo nůž - a pak už je i patřičně natlakovaný. Jasně, tohle není u batolat, ale násilí plodí další násilí. Agresora to nenaučí nebýt agresivní, akorát si nejspíš vyhlídne jinou oběť.
@Ounou a další rovina. I kdybychom řekli, že je přijatelné pro děti se v extrémní situaci bránit násilím, proč by to mělo opravňovat nejmilujícejší a nejbližší bytosti, aby jim přímo ubližovali? Vždyť to je na hlavu. Můžu mu vysvětlit, že se může bránit, ale nebudu přeci vědomě ubližovat vlastnému dítěti. A už vůbec ne batoleti, které v zásadě je ještě úplně nezralé a musí se vše naučit. Taky biješ štěňátka, aby pak věděli, že můžou potkat agresivního psa a mají se bránit? To je absurdní.
Ještě absurdnější je, že jsem teď koukla na statistiku k hlasování k novému zákonu proti fyzickým trestům. 88% lidí bylo v Čechách za. To je šílený.
Ke zvířatům se lidi chovají laskavěji než k vlastní krvi…
Příspěvek upraven 26.09.24 v 17:22
Kdyby moje dítě teda teoreticky někoho bouchlo, ten ho strčil, tak by se to teda dozvědělo tímto způsobem. A svoje dítě, tedy původce konfliktu, bych odnesla domů, aby jednak nikoho nenapadlo, jednak aby vědělo, že když mydli děti, nemůže bejt na hřišti. Nevidim důvod to nějak nacvicovat nebo co.
@Leontodon To jsem si neporozuměly. Já jsem proti fyzických trestům, své dítě fyzicky netrestám.
Jen píšu, že pokud je dítě agresivní vůči jiným dětem, je potřeba ho připravit na situaci, že jednou ostatním dětem dojdou nervy a vymezí se též fyzicky (nebo se tomu nelze divit, když k tomu dojde).
@Ounou píše: Více
Presne tak. To se tu snazim pani rict od zacatku, ale marne. Neustale jede svou teorii, ze dite mlatime. Nemlatime, nicmene je pripravujeme na to, ze pokud se nasili dopusti, muze ji byt oplaceno.
Zajímavé je, že většinou jsou agresivní a bijící děti ty, jejichž rodiče jedou nevýchovu, nebo je nikdy neuhodili a všechno jim sáhodlouze vysvětlují. Pokud nepočítám děti ADHD, Asperger, či jiné psych. onemocnění, nebo tzv.,,děti ulice", či děti z vyloučených lokalit.
@Leontodon píše: Více
Ne každá školka je dobrá, ne v každé to řeší (včas) učitelky. Rozumím, jak to myslíš. Akorát do kdy vlastnímu dítěti vysvětluješ, že ho ostatní mlátí, když se to nedělá?