Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A co říka pediatr na její vývoj? Jinak věřím, že je to vyčerpávající, ale určitě zase bude lépe.
Lépe opravdu bude, až půjde do školky a ty do práce. Alespoň já to tak s dvojčaty měla. Na školkové období vzpomínám jako zatím nejlepší, co jsem s nimi zažila
do práce jsem si chodila vyloženě odpočinout,
Teď je léto, tak hodně vyrážejte ven do přírody. Jí to zabaví a unaví a tebe zrelaxuje ![]()
Ps: na nákupy a uřady jsem s dětmi nejezdila. Na to jsem neměla nervy. Chodila jsem, když byl doma manžel nebo si nákupy nechávala dovézt.
Měli jsme něco podobnýho u prostředního syna. Na nočník se naučil ve 3,5 letech. Předtím totální řev a bojkot. Na velkou je to boj do teď. V únoru měl 4. Kolem těch narozenin se konečně rozmluvil.
Já být na Vašem místě, určitě bych s dítětem někam zašla na vyšetření. Sousedka má takového syna, hodně špatně mluví a nikam se jakoby jeho dovednosti neposouvaji. Začal chodit do kolektivu do dětské skupinky a žádné zlepšení, nakonec na popud učitelek šli na vyšetření a je z toho mentální opoždění. Tím neříkám že je to vas případ, nemusí být, třeba jen potřebuje vaše dítě více času a je to v pořádku! Nechtěla jsem strašit…
Pediatr na 3 lete lrohl napsal zdrava, bystra holcicka
(Je sice starsi, ale ma 40 let praxe, tak by si to asi nevymyslel)
Ono je asi narocny to piskavy a obtizny mluveni, kdy nepouziva jeste prislovce a nedokáže souvisle odpovědět na otázky, taky se s ní dá hůř vyžadovat, protože občas jí nedojde, že třeba řeknu tak ok, já ti to koupím, dej mi to, tak mi to nedá a furt se bojí, že ji to vezmu, apod. Nebo když si uklidíš lego, potom pustíme xy. (To už teda chápe- někdy dělá, že nechápe, a jak moc nemluví, tak nevím zda to jen předstírá nebo ne..).
Myslela jsem si, že školkové období opláču, že bude oryč, v instituci, ale zacínám se safra těšit.
Jo a teda za ten nočník jsem fakt ráda. Že jde. Někdy i na velkou. Jako pocurá se, když to nehlídám, to jo, ale už to umí zaplaťpámbu zadržet a zbytek docůrá na wc. A mám obrovskou radost, že dokonce začala preferovat velké wc s redukcí ![]()
No, je to záhul. On by asi ani nebyl, ale ten den je tak dlouhý…já jsem ráno svěží, trpělivá, nadšená, hrající si, aktivní…
Ale jak je toho moc, tak druhá půlka dne je peklo pak už a večery nedávám, no manžel chodí domů v šest.
Tak ona nám ta školka asi fakt prospěje… ![]()
@xxprincesscz píše: Více
Asi není, dr cajk a pak chodíme 2× tydne do detske skupiny a rikala jedna pani teta co tam je ze je tam stejne stara holcicka, asi o tyden od nasi a ze nase je neskutecne napred (To teda moc nechapu v cem)
Ze je to pry neskutecny rozdil…
Ze pry rada stavi puzzle, ruzne logicke skladacky… ale kterej triletak nepostavi puzzle, ze.
V rodine mame starsiho chlapecka, a ten je ale oproti nasi malinko vic napred - o hodne lepe mluvi, a uz je odplenkovany. Ale zase si pry nevydrzi v klidu hrat, a vsechno nici a se vsim hazi.
Tak si myslim, ze jsme asi prumer, jen ta rec je zrovna vec, ktera je hodne videt, resp. slyset.
ale zase ve vezach mluvi, takze nas nikdo na zadna vysetreni neposila…jen ma fakt strasne pomaly nastup, u vseho. Nic v jejim vyvoji nebylo skokovy, jakoze wow, spis slo vsechno tak plynule, ze anicnevim kdy zacla chodit, kdy rekla prvni slovo, porad cekam na milniky a zadne nemame ![]()
Ona dela vsechno vlastne szejne jako driv, jen se ve vsem mirne kontinualne zlepsuje. Treba spani, taky spala celou noc uz od niminka, uz od miminka nikdy bespala pres den…takze ani takove milniky jako spi poprve celou noc, nebo Odbourali jsme denni spanek, neni, nikdy pres den neusnula ![]()
Ty slova taky ne, muzu mit milnik kdy pridala jaky slovo max…
Jist sama taky zacala dost brzo, takze to uz taky jen piluje…
Vlastne porad dela to same. Dle dr dokonce ani nemusi umet ve 3 pojmenovat barvy, coz me prekvapilo. (To teda umi)
@JancaS84 píše: Více
A jak mu to slo potom dál? Ve skolce, skole? Bojkotoval treba uceni, nebo tak?
A co se objednat k logopedovi? Rozumí k věku? Oni jsou hodně plno, takže brzo termín nebude.
Mně to jako klasický tříleťák nezní tedy. To nemyslím špatně.
Dočítám s tedy nevím jestli mluví nebo nemluví. Jestli ji je rozumět nebo ne.
V té skupince se můžeš optat jak na tom dcera je dle jejich pohledu - musí dělat 2× za rok hodnocení dítěte- tak ať Ti to dají.
Příspěvek upraven 05.06.24 v 21:42
@kocourGarfield píše: Více
Souhlasím, úplně jako “standard” mi to nezní ![]()
@ivašot. Já jsem asi divná a mám doma několik dětí se smíšenou vývojovou dysfazii. Čili na děti, které se zázrakem z 0 rozmlouví přes noc mám svůj názor. Stejně jako jsem slyšela od pediatra, že kluci mluví později ( lékař s praxí), ať počkám …. Ten poslední doktor viděl dítě tak řvát, normálně s nim ( dítě) komunikovat odmítá.
No syn staví, hraje, napodobuje, jezdí na odrážeďle, je velmi akční. I tak má VD.
Tím chci jen “říct”, že na nějaké závěry po internetu bych byla opatrná a asi bych se ptala hlavně logopeda jestli dle nej je to OK. ( logoped neřeší pouze mluvení ). A raději budu termín blokovat zbytečně, protože dneska najít dobrého klinického logopeda není sranda. A ty termíny jsou v řádech měsíců.
@Anonymní píše: Více
Tak já mám dceru, v lednu ji byli 3 roky a v klidu stíhá i starší děti, mluvou, bystrosti, fyzicky i mentálně. No prostě být na Vašem miste, tak to nenechavam osudu. Ten sousedky chlapeček je normálně bez plen od 2 let, normálně si s ním člověk rukama nohama domluví (rika vety, ale nejde mu moc rozumět, hraje si (ale sam a spis styl rozbijet atd), fyzicky je dopředu. Hodně jsem se divila když mi řekla diagnózu, protože jsem si myslela, že má problém jen s mluvením. Ale tím mluvenim a hraním se to nejspíše nejvíc projevovalo.
Mám kolem sebe tříleté děti a některé mluví hůř, jiné líp. Dcera je tedy květnová a je oproti tvojí úplně jinde. Nočník zvládla během 3 dnů asi před rokem a to jsem dopředu neposazovala. Mluví skvěle, všechno chápe, dá se s ní 100% domluvit. Umí asi milion písniček, takže si kreslí a u toho zpívá. S duplem si sama staví domečky a hraje situace s panáčkama..Nechci chválit tu naší, sama vím, že je chytrá, ale zaráží mě, že máš pocit, že není u vás žádný posun. Já vidím na dceři, jak se posouvá neuvěřitelně rychle v tomhle období..
@kocourGarfield píše: Více
Ty hodnoceni mame, jsou ok. Zvlada prej i wc (ale u nich, doma moc ne). K mluveni se nevyjadrujou, zeptam se…
Ahoj, posledni dobou uz nemuzu z dcerky… vi., je jedte cas, ale uz mi dochazi sily…myslela jsem, jak bude super az ji budou tri, tri a pul, ctyri, ze se lepe domluvime, ale ted ji byly 3 v breznu, je cerven… a furt to same dokolecka, zlepseni jsou, ale jsou tak mikroskopicka a mala, ze mam pocit, ze snad nikdy nevyroste…
Nocnik porad nic, mikroskopicke zlepseni je v tom, ze kdyz se pocura do kalhotek, tak pote co ji hned posadime na wc, tak dočůrá zbytek. Dřív to pustila do kalhotek vše. To je velký posun, ale ostatní věci moc ani ne… Řeč taky pořád stejné, noc se s ní nedomluvím a čím víc mluví, o to víc ná požadavků. A stejně ji pořád vubec nerozumím. Teta zlobí - a já nepochopím, jestli teta zlobí ji, nebo se zlobí na ni, umí jen ano ne, a návodné otázky, to je k ničemu, ale ještě nezvládá odpovídat ba otázku typu Pročpak…? Takže komunikace stále na úrovni maminko, jogurt, bily ne, maminka coko, a bily ja…
Jasny.
Tesila jsem se, ze dojde konecne uplatneni treba lego duplo…a ne jen hazeni kostkama, staveni veze 4×4 a její shazování…ne. stavím stále jen já. Ona boří nebo jen staví vez aby to mohla zborit.
Prijde mi ze jsme uplne vyvojovr nejak zabrzdeni (nemyslim to ve zlym nebo zdravktnim)…ale ze se to niksm nehybe.
Porad vse stejne, zadny posun, jen mam pocot ze se uci cim dal vic vytacet a zlobit. (
Kdyz se ji jen chvili nevenuju, zacne vyzadovat youtube ale to pustim a pak je hysterak. i kdyby to jelo cely den, vzdy bude u vypinani hysterak. Proste vsechno nejak spatne. Uz jsem na to mama mama alergicka…
Takove divne obdobi to je… uz se snad tesim.az pujde do skolky. A to jsem.si rikala ze ted si tech par poslednich par mesicu nez pujde ve 3,5 do skolky uziju… a strasne si to uzivat chci i uzivam, ale ten den je tak dlouhy…a proste porad je to mimino, podle chovani…:( komunikace, hry - spis niceni, lezeni mi do veci a hazeni hrackama no..
Abyxh nebyla jen negativni tak asi vic pochopila kdy fakt zlobi a nektere veci ji staci rict durazne uz jen jednou nebo dvakrat…
Od 2 let navic nespi prss den, je akcni a kdyz se dlouho nic nedeje, je na zabiti…:/ na nakupy nebo kdyz potrebuju na urad, porad ji musim vozit v golfkach jak mimino, jinak se nikam nedostabeme a skoncime nekde v centru mesta s hysterakem. Kdyz s kocarkemnzastavim, tak na mne fnuka… mame pravidla jak v internatnim tabore, a stejne to funguje s vicemene mirnymi uspechy, stejne knuci, vynucuje, piska, rve, kdyz se ji neco nelibi. Jen tedy tohle jedine je nastesti snad o kousek lepsi…ze dokaze obcas i poslechnout. Driv to bylo marny uplne, to byla nerizena strela.