Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mně je 36 a moje dr. mi řekla, že když by byl výsledek těch prvních testů ve 12 týdnů 1:100, tak by odběr plodovky byl na místě, ale jinak je to risk…já teda nešla, protože výsledky u obou synů byly dobré…ale je to na každém
Jestli ti vyšly NT uz dobře, nač jít na plodovku?
Nějak nepojímám výroky tvého gynekologa.
Já byla na plodovce v osumatřiceti, bytˇ NT uz dopadl na výbornou, jedla jsem ale Warfarin, než jsem přišla na těhotenství, lékaři mi ji doporučili z těchto důvodů.
Kdyby nebyly, tak na plodovku nejdu.
Nečetla jsem všechny názory, ale nešla bych. Rizika spojená s odběrem plodové vody jsou dost vysoká. Každopádně odběr krve v 16.týdnu je myslím docela pozdě, prý je lepší ten v 11.týdnu. Ostatní „prý“ vycházejí falešně špatně. Jinak, i kdyby test vyšel špatně, zašla bych nejdřív do nějaké dobré UZ ordinace, protože spousta toho lze potvrdit/vyvrátit UZ a nemusí se dělat takový zásah jako je odběr plodové vody.
Mě vyšlo vyšší riziko na Downa podle zmatlaných krevních testů, zadali mi tam špatně datumy. Na plodovku jsem od začátku jít nechtěla a tak mě posílali na různý speciální UZ, které jsou zatím všechny v pořádku. Stejně se mě pořád snažili přemluvit na tu plodovku, prý kvůli věku, je mi 38 let. Odmítla jsem, miminko je vymodlené po IVF a nechci o něj přijít. Každá se musí rozhodnout sama a není to jednoduché. Mě nejvíc přesvědčilo to, když se na poslední kontrole u mého gynekologa zavřel můj manžel s doktorem v ordinaci a zeptal se ho co by dělal on kdyby se jednalo o jeho ženu a dítě a doktor sám řekl, že by to neriskoval. Držím palečk, ať už se rozhodneš jakkoliv.
![]()
Asi by sis prvně měla pložit otázku zda zvládneš vychovávat postižené dítě. Pokud ano, tak na amnio nechoď.
Známá na amnio taky nešla díky svému gynekologovi, který je proti plodovce a má dítě s DS. Podotýkám, že všechny výsledky měla naprosto v pořádku a dítě nemá ani žádnou spojenou vývojou vadu. Já jsem po této zkušenosti na amniu byla a půjdu vždycky. Taky mám všechny výsledky v pořádku, ale 100% (aspoň na DS) je jedině plodovka.
Genetička říkala, že teda moc nechápe, jak můžou být v dnešní době ještě takoví „pokrokoví“ doktoři, kteří nedoporučujou amnio ![]()
Je mi 41, testy mi vyšly 1:4500 a dr. mi sám řekl, že plodovku nedoporučuje, protože nevidí důvod a že ze 4 potratů, způsobených odběrem, jsou 3 děti zdravé. Nic nepodepisuješ, on je jen ze zákona povinný tě na odběr objednat, ty si tam ale sama zavoláš a zrušíš to, toť vše.
A dneska, když ti udělají UZ vyšetření i na šíjové projasnění, zkontrolují nosní kůstku (podstatné ukazatele pro DS), bych na ni nešla ani omylem.
Příspěvek upraven 09.09.12 v 20:21
Nešla bych. Mně tripple vyšel 1:12 na Downa…a nešla jsem. V druhém těhotenství jsem odmítla celkově genetické testy. Obě děti OK. Na tripple nečekej, vychází často falešně pozitivně (jako v mm případě), v západní Evropě se už ani nedělá. Mám pocit že je to pro ty doktory tak trošku kšeft, hnát takto zbytečně na plodovku a dělat naprosto nevypovídající testy. Jen ať pojišťovny solí…
Jsem na tom zhruba stejně: je mi 37, čekám 3.mimi, mám za sebou 5 andílků
Plodovku mi sestřička doporučovala, ale doktor byl super. Taky jsem byla na genetickém UTZ, vyšel dobře. Zároveň mi brali krev na prvotrimestrál. Doktor sám říkal, že UTZ mají super a mimi vypadá to dobře. Že pokud krev nevyjde tragicky, taky by nešel. Krev dopadla dobře i přes přísnější pravidla pro „stáří“. Triple v 16.tt mi ani nedělali. Na plodovku nejdu. NEriskovala bych to…
Já jsem porodila před měsícem a půl zdravého chlapečka v mých 37 letech.
Odběr plodové vody jsem nakonec podstoupila, více méně na základě nátlaku
na genetice. Pak jsem se 14 dni strachovala, abych nepotratila a jen
lezela. VV se nepotvrdily.
Ale jak tady bylo zmíněno amniocentéza odhalí downa, edwardsův syndrom… ale nezaručí
100% zdravé dítě. Moje známá amnio podstoupila s negativním výsledkem
a narodilo se jí dítě s mozk. poškozením hydrocefallus.
Takže jistota to není žádná a vadí mi, jaký je z toho fakt
dnes business. Na vyjukané maminy se udělá ve slabé chvilce bububu a
genetiky vzkvétají.
@Anonymní píše:
Asi by sis prvně měla pložit otázku zda zvládneš vychovávat postižené dítě. Pokud ano, tak na amnio nechoď.
Známá na amnio taky nešla díky svému gynekologovi, který je proti plodovce a má dítě s DS. Podotýkám, že všechny výsledky měla naprosto v pořádku a dítě nemá ani žádnou spojenou vývojou vadu. Já jsem po této zkušenosti na amniu byla a půjdu vždycky. Taky mám všechny výsledky v pořádku, ale 100% (aspoň na DS) je jedině plodovka.
Genetička říkala, že teda moc nechápe, jak můžou být v dnešní době ještě takoví „pokrokoví“ doktoři, kteří nedoporučujou amnio
Ahoj, nečetla jsem ostatní reakce. Loni jsem byla ve velmi podobné situaci, věk 36, 1 zdravé ani ne 2 leté dítě a další na cestě. Podstoupila jsem screening v prvním trimestru, triple testy a UZ ve 20 týdnu. Vše bylo v naprostém pořádku, takže jsme nakonec ten revers na plodovku podepsala. Měla jsem strach, že toho v průběhu těhu začnu litovat a že budu plašit, ale nic takového se nekonalo. A mám
zdravou 4 měsíční holčičku. Také záleží jestli nemáte v rodině nějaké závažné dědičné choroby, pokud ne a testy budou OK, na plodovku bych nešla.
Držím pěsti ať je vše v pohodě.
@JankaF a podepsat reverz je nějaká výhrůžka? Je to jen běžný právní úkon, který vyjadřuje, že jsi se rozhodla nějak a dr to chce mít na papíře, aby to pak případně nebylo slovo proti slovu
Přijde mi, že v ČR je reverz pořád braný jako nějaký strašák, přitom je to jen vyjádření zodpovědnosti za svou osobu a osoby, které mi jsou svěřené do péče. Ale ta odpovědnost se tááák snadno hází na lékaře.
Jinak k otázce na plodovku - přijde mi nesmyslné na ni chodit, když prvotrimestrál dopadnul v pořádku. Upřímně, odmítla bych i triply, podstoupíš test, který má nějakou 90% úspěšnost a pak by ho měl „upřesnit“ test, který má nějakou 60-70% úspěšnost? To mi přijde na hlavu postavené.
Doktor má povinnost ti toto vyšetření od 35let nabídnout - ty ale nemáš povinnost ho přijmout. Zařídila bych se podle toho, jak by jsi naložila s potenciálním pozitivním výsledkem plodovky. Pokud je pro tebe postižené dítě nepřípustné, tak jdi. Ale připouštíš tím riziko potratu zdravého dítěte…
Je to přesně tak jak píše Gladys, oni se tím jen pojistí proti případným žalobám. Já jsem se taky natrápila a nabrečela, ale teď už je to za mnou a užívám si těhotenství.
![]()
@Mili74 tak takhle přesně to bylo i u mě. Dr. mi nemohl jen tak říct na plodovku jděte nebo nejděte, vždycky jen -je to na vás. A já nevěděla. Tak jsem mu položila přesně tuhle otázku-jestli by me na plodovku poslal, kdybych byla jeho žena. A on řekl NE.
Řešila jsem to v 38 letech, nešla jsem, snažila jsem se řídit pocity ( a vyšlo to). Ale chtěla jsem napsat o mojí kamarádce - byla na odběru, výsledek - dítě bude mít Dow. syndrom, cítila se - víte jak - nechala si ho, a má zdravou holčičku, jak řípa!! není to stoprocentní.. Ale jinak - už to tu zaznělo, asi je důležitý tvůj postoj ke špatným výsledkům při odběru. Nenapíšu nic nového, ale rozhodni se tak, ať se cítíš dobře a spokojená ![]()