35 a odběr plodové vody

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6362
9.9.12 19:45

Mně je 36 a moje dr. mi řekla, že když by byl výsledek těch prvních testů ve 12 týdnů 1:100, tak by odběr plodovky byl na místě, ale jinak je to risk…já teda nešla, protože výsledky u obou synů byly dobré…ale je to na každém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
9.9.12 19:48

Jestli ti vyšly NT uz dobře, nač jít na plodovku?
Nějak nepojímám výroky tvého gynekologa.
Já byla na plodovce v osumatřiceti, bytˇ NT uz dopadl na výbornou, jedla jsem ale Warfarin, než jsem přišla na těhotenství, lékaři mi ji doporučili z těchto důvodů.
Kdyby nebyly, tak na plodovku nejdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4672
9.9.12 19:49

Nečetla jsem všechny názory, ale nešla bych. Rizika spojená s odběrem plodové vody jsou dost vysoká. Každopádně odběr krve v 16.týdnu je myslím docela pozdě, prý je lepší ten v 11.týdnu. Ostatní „prý“ vycházejí falešně špatně. Jinak, i kdyby test vyšel špatně, zašla bych nejdřív do nějaké dobré UZ ordinace, protože spousta toho lze potvrdit/vyvrátit UZ a nemusí se dělat takový zásah jako je odběr plodové vody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1046
9.9.12 19:58

Mě vyšlo vyšší riziko na Downa podle zmatlaných krevních testů, zadali mi tam špatně datumy. Na plodovku jsem od začátku jít nechtěla a tak mě posílali na různý speciální UZ, které jsou zatím všechny v pořádku. Stejně se mě pořád snažili přemluvit na tu plodovku, prý kvůli věku, je mi 38 let. Odmítla jsem, miminko je vymodlené po IVF a nechci o něj přijít. Každá se musí rozhodnout sama a není to jednoduché. Mě nejvíc přesvědčilo to, když se na poslední kontrole u mého gynekologa zavřel můj manžel s doktorem v ordinaci a zeptal se ho co by dělal on kdyby se jednalo o jeho ženu a dítě a doktor sám řekl, že by to neriskoval. Držím palečk, ať už se rozhodneš jakkoliv. :palec: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.12 20:05

Asi by sis prvně měla pložit otázku zda zvládneš vychovávat postižené dítě. Pokud ano, tak na amnio nechoď.
Známá na amnio taky nešla díky svému gynekologovi, který je proti plodovce a má dítě s DS. Podotýkám, že všechny výsledky měla naprosto v pořádku a dítě nemá ani žádnou spojenou vývojou vadu. Já jsem po této zkušenosti na amniu byla a půjdu vždycky. Taky mám všechny výsledky v pořádku, ale 100% (aspoň na DS) je jedině plodovka.
Genetička říkala, že teda moc nechápe, jak můžou být v dnešní době ještě takoví „pokrokoví“ doktoři, kteří nedoporučujou amnio :nevim:

• Citovat
  • Upravit
40270
9.9.12 20:12

Je mi 41, testy mi vyšly 1:4500 a dr. mi sám řekl, že plodovku nedoporučuje, protože nevidí důvod a že ze 4 potratů, způsobených odběrem, jsou 3 děti zdravé. Nic nepodepisuješ, on je jen ze zákona povinný tě na odběr objednat, ty si tam ale sama zavoláš a zrušíš to, toť vše.
A dneska, když ti udělají UZ vyšetření i na šíjové projasnění, zkontrolují nosní kůstku (podstatné ukazatele pro DS), bych na ni nešla ani omylem.

Příspěvek upraven 09.09.12 v 20:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
295
9.9.12 20:16

Nešla bych. Mně tripple vyšel 1:12 na Downa…a nešla jsem. V druhém těhotenství jsem odmítla celkově genetické testy. Obě děti OK. Na tripple nečekej, vychází často falešně pozitivně (jako v mm případě), v západní Evropě se už ani nedělá. Mám pocit že je to pro ty doktory tak trošku kšeft, hnát takto zbytečně na plodovku a dělat naprosto nevypovídající testy. Jen ať pojišťovny solí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1009
9.9.12 20:23

Jsem na tom zhruba stejně: je mi 37, čekám 3.mimi, mám za sebou 5 andílků :-( Plodovku mi sestřička doporučovala, ale doktor byl super. Taky jsem byla na genetickém UTZ, vyšel dobře. Zároveň mi brali krev na prvotrimestrál. Doktor sám říkal, že UTZ mají super a mimi vypadá to dobře. Že pokud krev nevyjde tragicky, taky by nešel. Krev dopadla dobře i přes přísnější pravidla pro „stáří“. Triple v 16.tt mi ani nedělali. Na plodovku nejdu. NEriskovala bych to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
9.9.12 20:26

Já jsem porodila před měsícem a půl zdravého chlapečka v mých 37 letech.
Odběr plodové vody jsem nakonec podstoupila, více méně na základě nátlaku
na genetice. Pak jsem se 14 dni strachovala, abych nepotratila a jen
lezela. VV se nepotvrdily.
Ale jak tady bylo zmíněno amniocentéza odhalí downa, edwardsův syndrom… ale nezaručí
100% zdravé dítě. Moje známá amnio podstoupila s negativním výsledkem
a narodilo se jí dítě s mozk. poškozením hydrocefallus.
Takže jistota to není žádná a vadí mi, jaký je z toho fakt
dnes business. Na vyjukané maminy se udělá ve slabé chvilce bububu a
genetiky vzkvétají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1046
9.9.12 20:37
A co je na plodovce pokrokovýho??? :nevim: Ta už se dělá dvacet let a je to jen tahák na prachy :) kde si vyděláš za pět minut 2000 Kč 8o 8o
@Anonymní píše:
Asi by sis prvně měla pložit otázku zda zvládneš vychovávat postižené dítě. Pokud ano, tak na amnio nechoď.
Známá na amnio taky nešla díky svému gynekologovi, který je proti plodovce a má dítě s DS. Podotýkám, že všechny výsledky měla naprosto v pořádku a dítě nemá ani žádnou spojenou vývojou vadu. Já jsem po této zkušenosti na amniu byla a půjdu vždycky. Taky mám všechny výsledky v pořádku, ale 100% (aspoň na DS) je jedině plodovka.
Genetička říkala, že teda moc nechápe, jak můžou být v dnešní době ještě takoví „pokrokoví“ doktoři, kteří nedoporučujou amnio :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
480
9.9.12 20:39

Ahoj, nečetla jsem ostatní reakce. Loni jsem byla ve velmi podobné situaci, věk 36, 1 zdravé ani ne 2 leté dítě a další na cestě. Podstoupila jsem screening v prvním trimestru, triple testy a UZ ve 20 týdnu. Vše bylo v naprostém pořádku, takže jsme nakonec ten revers na plodovku podepsala. Měla jsem strach, že toho v průběhu těhu začnu litovat a že budu plašit, ale nic takového se nekonalo. A mám
zdravou 4 měsíční holčičku. Také záleží jestli nemáte v rodině nějaké závažné dědičné choroby, pokud ne a testy budou OK, na plodovku bych nešla.

Držím pěsti ať je vše v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
9.9.12 20:48

@JankaF a podepsat reverz je nějaká výhrůžka? Je to jen běžný právní úkon, který vyjadřuje, že jsi se rozhodla nějak a dr to chce mít na papíře, aby to pak případně nebylo slovo proti slovu :nevim: Přijde mi, že v ČR je reverz pořád braný jako nějaký strašák, přitom je to jen vyjádření zodpovědnosti za svou osobu a osoby, které mi jsou svěřené do péče. Ale ta odpovědnost se tááák snadno hází na lékaře.
Jinak k otázce na plodovku - přijde mi nesmyslné na ni chodit, když prvotrimestrál dopadnul v pořádku. Upřímně, odmítla bych i triply, podstoupíš test, který má nějakou 90% úspěšnost a pak by ho měl „upřesnit“ test, který má nějakou 60-70% úspěšnost? To mi přijde na hlavu postavené.
Doktor má povinnost ti toto vyšetření od 35let nabídnout - ty ale nemáš povinnost ho přijmout. Zařídila bych se podle toho, jak by jsi naložila s potenciálním pozitivním výsledkem plodovky. Pokud je pro tebe postižené dítě nepřípustné, tak jdi. Ale připouštíš tím riziko potratu zdravého dítěte…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1046
9.9.12 20:53

Je to přesně tak jak píše Gladys, oni se tím jen pojistí proti případným žalobám. Já jsem se taky natrápila a nabrečela, ale teď už je to za mnou a užívám si těhotenství. :dance: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14367
9.9.12 21:13

@Mili74 tak takhle přesně to bylo i u mě. Dr. mi nemohl jen tak říct na plodovku jděte nebo nejděte, vždycky jen -je to na vás. A já nevěděla. Tak jsem mu položila přesně tuhle otázku-jestli by me na plodovku poslal, kdybych byla jeho žena. A on řekl NE.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5695
9.9.12 21:20

Řešila jsem to v 38 letech, nešla jsem, snažila jsem se řídit pocity ( a vyšlo to). Ale chtěla jsem napsat o mojí kamarádce - byla na odběru, výsledek - dítě bude mít Dow. syndrom, cítila se - víte jak - nechala si ho, a má zdravou holčičku, jak řípa!! není to stoprocentní.. Ale jinak - už to tu zaznělo, asi je důležitý tvůj postoj ke špatným výsledkům při odběru. Nenapíšu nic nového, ale rozhodni se tak, ať se cítíš dobře a spokojená :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí