35 a odběr plodové vody

269
9.9.12 18:38

35 a odběr plodové vody

Ahoj holky! Vím, že tohle stejně budu muset rozhodnout sama, ale zajímaly by mě vaše názory, popřípadě zkušenosti - jak vy jste se rozhodly. Končím 3. měsíc a minulý týden mi bylo 35 :roll: Tento týden jsem byla na ultrazvuku na ty genetické vady a vyšetření vyšlo dobře. Dr. říkal, že riziko nemocného dítěte je 1 z 5500. Že sice dow. syndrom najisto vyloučí jen plodovka, ale zároveň že je tam 20× vyšší riziko potratu než toho, že se DS opravdu najde…a můj dr. říká, že by ještě počkal na krevní test v 16. týdnu a pak že se uvidí, ale když to bude OK, tak že by ten odběr podle něj nutný nebyl…tak nevím. Taky se mi do toho nechce, ale od 35 se prý musí podepsat revers, že to člověk nechce…na druhou stranu bych nerada něco podcenila. Už máme chlapečka (15 měsíců), tam to bylo taky bez odběu, všechny testy OK a je - klepu! - v pořádku!! :D Řešily jste někdo tohle taky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1186
9.9.12 18:41

Já bych na tvým místě nešla, a gratuluju k osvícenému gynekologovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
9.9.12 18:43

Ano řešila, na plodovku bych nešla. Není 100% a kvalitní UTZ dokáže odhalit hodně. Je to zbytečný risk a ohrožení dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
9.9.12 18:43

Pokud ti vyšly testy v pořádku, nešla bych :nevim: proč si všechno zbytečně komplikovat, když nic nenasvědčuje tomu, že by bylo něco špatně

• Citovat
  • Upravit
13119
9.9.12 18:47

Já bych být tebou nešla. Nějak nechápu, proč když testy vyjdou dobře, tak jen kvůli věku hnát matku na rizikový zákrok. Jaký je rozdíl, když takové ženy doktoři ženou na amnio a tím, když mladou ženu starého muže nikam neženou - vždyť je to stejné - polovina genetického materiálu pochází od stašího člověka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
9.9.12 18:47

Nešla bych, ale já bych už nešla ani na triply, teď se dělá NT ve 12. týdnu a to by pro mě bylo směrodatné. Mě tenkrát vyšly špatně triply a šla jsem na plodovku, v 16. tt je to tedy už mnohem horší, ještěže jsem nemusela jet mimo město a čekat na výsledky :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35481
9.9.12 18:55

Byla jsem na tom podobne, melo mi byt 35 dva tydny pred terminem. Nesla jsem, dite se narodilo o 4 tydny driv, v mych jeste 34, je normalni. Na tvem miste bych necekala ani na triply v 16. tzdku a klidne podepsala. Riziko potratu po AMC je rzhodne vyssi nez pravdepodobnost, ze bude mit dite DS( nebo jinou vadu, na ktere by testovali)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.12 18:55

Ve 38 letech jsem nešla, tvářili se na mě blbě, ale příjde mi, že z toho dělaj už až moc velký business. Spolehla jsem se na UTZ a tripple, vše ok.

• Citovat
  • Upravit
31672
9.9.12 18:56

Rozhodně bych nešla ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
959
9.9.12 18:57
@JankaF píše:
Ahoj holky! Vím, že tohle stejně budu muset rozhodnout sama, ale zajímaly by mě vaše názory, popřípadě zkušenosti - jak vy jste se rozhodly. Končím 3. měsíc a minulý týden mi bylo 35 :roll: Tento týden jsem byla na ultrazvuku na ty genetické vady a vyšetření vyšlo dobře. Dr. říkal, že riziko nemocného dítěte je 1 z 5500. Že sice dow. syndrom najisto vyloučí jen plodovka, ale zároveň že je tam 20× vyšší riziko potratu než toho, že se DS opravdu najde…a můj dr. říká, že by ještě počkal na krevní test v 16. týdnu a pak že se uvidí, ale když to bude OK, tak že by ten odběr podle něj nutný nebyl…tak nevím. Taky se mi do toho nechce, ale od 35 se prý musí podepsat revers, že to člověk nechce…na druhou stranu bych nerada něco podcenila. Už máme chlapečka (15 měsíců), tam to bylo taky bez odběu, všechny testy OK a je - klepu! - v pořádku!! :D Řešily jste někdo tohle taky?

je mi 40 a po 2 klukách (20a17let)jsme čekali holčičku. Veškerá testy i vyšetření byla v pořádku, přesto jsem byla hnána na plodovku-ODMÍTLA JSEM. Podepsala jsem revers, nechtěla jsem jen kvůli svému věku riskovat život své dcery. Při scriningu v 1trimestru mi řekl dr že celkově se vady potvrzují spíše u mladých matek, né u nás starších, co se na těhotenství připravujeme a žijeme zdravěji. Přesto jak říkáš-rozhodnutí je jen na tobě :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
9.9.12 19:00

Ahojzrovna jsem prošla naprosto tím samým, určitě pokud už jsi nebyla jdi na CERTIFIKOVANÝ NT screening (já jela z Brna k Apolináři. Odběr krve(11tt) a pak UZ (14tt). Pokud tyto testy jsou v pohodě pak nemají testy v 16tt žádný smysl, jsou o hodně méně spolehlivé.

Já měla riziko 1:7040, šla jsem pak ne genentickou konzultaci a tam mi řekli, že plodovka má jistotu cca 96% a NT screening cca 90% a testuje se to stejné! A riziko potatu o odběru je 1:100. Je mi taky 35. Žádný reverz se nepodepisuje. Já jsem nakonec na odběr nešla. Ještě mě čeká UZ ve 20tt(genetický) a kardio vyšetření miminka.
Jasný, že je to na každým. Ale bohužel 100% zdravé dítě nazajistí nic…pořád bude nějaké riziko. Genetik mi říkal, že je to cca 3% rizika, že i když na UZ a všech testech není problém, tak dítě bude nemocné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6391
9.9.12 19:05

:potlesk: Ahojky …Ja na odberu plodove vody byla…Gynda mi to doporucila a to mi bylo 22 let…Testy krevni mi vyslo v norme, mela jsem HCG vyssi..Ale downus s. negativni a velka procenta…Vse ok …Ale radsi jsem na doporuceni sla, lezela jsem jak jsem mela, odpocivala jsem…A vse bylo v poradku, a mam krasnyho zdrvayho syna ktery ma 17 mes…Rozhodnuti je na tobe, ja se bala potratu ale kdyz me to gyna doporucila sla jsem…A kamoska, moje sla i kdyz mela vse ok, ale chtela jistotu…A mimi ma krasne zdrave ma holku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14367
9.9.12 19:07

Když jsem čekala své zatím poslední dítě bylo mi 38.Všechny testy mi vyšly v pořádku, odběr plodovky jsem odmítla, nechtěla jsem riskovat, že bych o miminko mohla přijít. A žádný revers jsem podepisovat nemusela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
9.9.12 19:11

Já ještě doplním, že jsem odmítla odběr i přes atyp v genetických testech a žádný reverz jsem taky nepodepisovala.. tak z toho bych obavy neměla..

Jinak ten samotný odběr ti vyloučí pouze ty tři syndromy/rozštěpy - teď nevím, jestli ještě něco víc, ale každopádně 100%to není. Neplatí rovnice negativní výsledek odběru = zdravé dítě. Dítě může mít spoustu dalších „vad“, které toto vyšetření neukáže. Takže radovat se z toho, že nosím zdravé dítě, když mám v ruce negativní výsledky plodovky, je poněkud krátkozraké :?

• Citovat
  • Upravit
932
9.9.12 19:32

Mě ve 37 dělali jen to NT a pak triply, vyšlo to ok tak jsem ani o plodovce neuvažovala, ale zřejmě bych nešla. Ano dr o tom vůbec nemluvil a to jsem myslela, Že tam posílaj po 35 automaticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí