Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@bertoldina píše:
@Staworowski Schválně jsem se teď koukala - naše malá ve 37tt měla odhad 2400g. Dr. v porodnici zvažovala hospitalizaci, ale pak mě pustila domů, protože monitor, placenta i průtoky byly ok (na 4D utz). Hlavička byla velikostně v pořádku, jen byla malá hubená přes hrudník - jo a je to holčička, ty jsou menší. Pokud je hlavička navíc sestouplá, ty odhady váhy nejsou přesné - mimino už prostě není dobře měřitelné. Taky vycházela z toho, že já i muž jsme hodně hubení, takže má i genetické předpoklady pro to být drobná. Nakonec se spontánně narodila 39+0 s váhou přes 2600g. Měla pak potíže s glykémií pár dní, ale to až když byla venku, v břiše jí bylo dobře. Na kontrole v 6t už měla o kilo navíc:)
My jsme s přítelem oba hodně vysocí a máme naopak předpoklad na velké dítě. Doktorka mi řekla že ta váha určitě u nás není v pořádku. Navíc měl ve 33tt 2250g, takže fakt skoro nepribira… Do té doby byli přírůstky na váze v pořádku
@Staworowski
Když čtu svoje staré zprávy, tak tam mám napsané:
Normální množství plodové vody
Průtokové parametry v arteria umbilicalis v normě
Průtokové parametry v arteria cerebri média v normě
Celebro-placental v normě
Průtokové parametry v pravé arteria uterina v normě, naznačen notch
Průtokové parametry v levé arteria uterina v normě, bez notche
Podle toho předpokládám, že i kontrolovali placentu
Co máš ve zprávě napsané ty?
@Staworowski píše:
My jsme s přítelem oba hodně vysocí a máme naopak předpoklad na velké dítě. Doktorka mi řekla že ta váha určitě u nás není v pořádku. Navíc měl ve 33tt 2250g, takže fakt skoro nepribira… Do té doby byli přírůstky na váze v pořádku
Nevím, co je hodně, ale já jsem taky docela vysoká a muž je vyšší než já:) Dcera za prvních 6 týdnů vyrostla „venku“ o 7cm, jinak po porodu byla celkem krátká - 48cm. Já z té první kontroly v porodnici jela domů taky dost vyděšená, ale zase jsem věděla, že všechno zkontrolovali a je to v pořádku - na Tvém místě bych trvala na kontrole té placenty, případně jela někam, kde to umí. Jo a ještě - měli jsme pokyn jet okamžitě, jakmile se začne něco dít, nečekat na nějaké intervaly kontrakcí po x minutách. Naštěstí mi praskla voda, takže moje starosti, že to nepoznám, byly zbytečné, ale je dobré jet fakt okamžitě.
@Staworowski Zkusila bych Podolí, pokud jste z Prahy. Pokud ne, tak tam aspoň zavolat (Centrum fetální medicíny).
@rozand píše:
@Staworowski Zkusila bych Podolí, pokud jste z Prahy. Pokud ne, tak tam aspoň zavolat (Centrum fetální medicíny).
Jsem z Brna a chodím tady do fakulty. Člověk by si řekl velká porodnice, tam to bude určitě ok (z odborného pohledu). Původně jsem chtěla malou porodnici kde je osobní přístup, ale vzhledem k situaci jsem se rozhodla jít do fakulty jde mají nejlepší vybavení a hlavně zkušenosti… Ale přístup mě teda zklamal
@bertoldina píše:
Nevím, co je hodně, ale já jsem taky docela vysoká a muž je vyšší než já:) Dcera za prvních 6 týdnů vyrostla „venku“ o 7cm, jinak po porodu byla celkem krátká - 48cm. Já z té první kontroly v porodnici jela domů taky dost vyděšená, ale zase jsem věděla, že všechno zkontrolovali a je to v pořádku - na Tvém místě bych trvala na kontrole té placenty, případně jela někam, kde to umí. Jo a ještě - měli jsme pokyn jet okamžitě, jakmile se začne něco dít, nečekat na nějaké intervaly kontrakcí po x minutách. Naštěstí mi praskla voda, takže moje starosti, že to nepoznám, byly zbytečné, ale je dobré jet fakt okamžitě.
Já 194cm, přítel 204cm
@sissive píše:
@Staworowski
Když čtu svoje staré zprávy, tak tam mám napsané:
Normální množství plodové vody
Průtokové parametry v arteria umbilicalis v normě
Průtokové parametry v arteria cerebri média v normě
Celebro-placental v normě
Průtokové parametry v pravé arteria uterina v normě, naznačen notch
Průtokové parametry v levé arteria uterina v normě, bez notche
Podle toho předpokládám, že i kontrolovali placentu
Co máš ve zprávě napsané ty?
Mě zprávu v porodnici nedali, ani teď ani minule na kontrole. Jen mi řekla, že průtoky jsou v pořádku. Dělali mi obyč ultrazvuk.
@bertoldina píše:
@Staworowski Placenta se kontrolovat dá právě na tom 4d utz, mám to z toho 37tt i ve zprávě, že placenta je fyziologická (tj. v pořádku).
Aha já Teda byla jen na obyč ultrazvuku. Zprávy mi v té porodnici vůbec nedali, ani dnes ani minule
Přesně s tímhle kamarádka byla v nemocnici od 32 tt a porod nakonec vyvolali ve 33 tt, že už miminko dýl nevydrží, průtoky měla taky ok, byla ve specializované porodnici pro nedonošená miminka, kam jí poslali z normální… Je to asi necelý rok zpět. Nechápu, co ti řekli a domáhala bych se lepší péče ![]()
@Staworowski píše:
Aha já Teda byla jen na obyč ultrazvuku. Zprávy mi v té porodnici vůbec nedali, ani dnes ani minule
Já byla na tomhle: https://www.nemocnice-horovice.cz/…odnikum-1322 Běžně na to neposílají, já tam šla kvůli té nízké váze mimina. A jo, jsme teda menší než vy dva:) Držím palce, já tu tehdy taky četla ten příběh, jak to nedopadlo dobře a docela jsem se bála. Vědět, že je všechno v pořádku a malá má výživu dobrou, bylo dost uklidňující.
Zkusila bych jinou porodnici… Radši bych hysterčila, než aby se něco stalo. Ať to dobře dopadne!!! ![]()
Ahoj, řešíme to samé teď… 31+1 byl odhad 1660g, 32+1 1900g, 34+1 1950g… První nárůst po týdnu super a pak po dvou týdnech to samé
teď půjdeme na kontrolu 35+1 jestli něco přibral, tak snad. Jinak vůbec nevím, co nás čeká… Průtoky jsou ok, monitor taky… Tak uvidíme. Prý to může být tím, že je jinak nakloneny tak se špatně měří a nebo tím že už má hlavičku narvanou úplně dole a taky se jim tam špatně měří… Tak snad mají pravdu
bojím se toho.
Do toho mě dneska plaší, že je prcek dneska moc v klidu. Třeba několik hodin se ani nevrtne a pak se tam párkrát pohne a pak zas několik hodin nic. Ale jednou za čas se hýbe tak se snažím nenervovat.
@yareah píše:
Ahoj, řešíme to samé teď… 31+1 byl odhad 1660g, 32+1 1900g, 34+1 1950g… První nárůst po týdnu super a pak po dvou týdnech to saméteď půjdeme na kontrolu 35+1 jestli něco přibral, tak snad. Jinak vůbec nevím, co nás čeká… Průtoky jsou ok, monitor taky… Tak uvidíme. Prý to může být tím, že je jinak nakloneny tak se špatně měří a nebo tím že už má hlavičku narvanou úplně dole a taky se jim tam špatně měří… Tak snad mají pravdu
bojím se toho.
Do toho mě dneska plaší, že je prcek dneska moc v klidu. Třeba několik hodin se ani nevrtne a pak se tam párkrát pohne a pak zas několik hodin nic. Ale jednou za čas se hýbe tak se snažím nenervovat.
No tak to máš podobně, já měla taky v tom 32tt myslím 1950g a pak to začalo stagnovat. Pohyby cítím, sice taky jen mírně, ale jsem už 37tt a to už se mimčo až tak moc nehybe. Ale občas trochu ano…
@Staworowski ještě pořád „Stagnuje“? Tak já pozítří začínám 36tt tak snad to je tím… Ale stejně jsem nervózní no
Dobrý den, jak to prosím nakonec dopadlo? Mám to teď úplně stejně, průtoky i monitoring v pořádku, ale miminko přibralo za 3 týdny jen 100g a doktoři kontrolují jen 1 za týden, bojím se, aby se pak něco nestalo ![]()