Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, chtěla bych se zeptat jestli některá neporadí, co dělat s miminkem které odmítá spát samo. Mám 4 měsíční holčicku a ona prostě nikdy ale nikdy nespí sama. Já už jsem z ní někdy dost nešťastná, nemám ani čtvrt hodinu pro sebe, abych si uvařila nebo zacvičila. Buď spí v kočáru, který se ale nesmí zastavit nebo u mě a nesmim se od ní hnout, protože v tu chvíli je vzhůru a už neusne. Neusne ani pod kolotočem a když teda nespí tak si navečer mne oči uplně do ruda a zíve, je protivná, ale odmíta spát a u uspávání se pak šíleně vzteká. To samé večer, můžu uspávat od 8, ale usne až ve 12, takže když si chceme udělat chvilku pro nás s manželem, tak to taky nejde. Už jsem zkoušela všechno možný - zvuky spotřebičů, bílý šum, dudlíka, zavinovačku, relaxační masáž. Co s ní? Nebo pokud jste to taky tak některá měla, kdy se to zlepšilo? Takhle to máme už co se narodila.
Zlepšení spánku kolem osmého měsíce, chce to vytrvat, moc rad není
Dej si dítě do šátku, tam bude u tebe a může spát a ty máš volné ruce. Nám se to zlepšilo někdy kolem půl roku, už jedl příkrmy a sám se pohyboval, takže byl víc samostatný a nechtěl být nalepeny na mě a zároveň se víc unavil a pak lépe spal. Nebo ještě občas zabralo houpací lehátko, nesměl se prostě zastavit.
ohledně spánku si taky připadám jako otrok svého dítěte. Zkus kouknout na Rockit, malá, šikovná věcička, co houpe/třepe kočárkem a tak simuluje jízdu. ![]()
@Kriss Tina šátek máme a tam se jí moc líbí, dokonce i nosící bundu. Akorát, že ona byla dost velká ( měla 4300 gramů, když se narodila), takže šla ven císařem a ještě mám po poporodu kýlu a diastázu. Teďka chodím na rehabilitace a měla bych pravě každý den cvičit. Taky jsem si myslela jak budu šátkovat a bude to krásné, místo toho mám cvalíka a po dnech, kdy se nedá odložit, se pak sotva hýbu
snad se to v tom půl roce zlepší, vypadá, že už by tady nejradši běhala
Na rady tipu „zlepsi se to tedy a tedy“ nebo „vydrz, bude lepe“ se vykaslej. Presne jsem byla v tve situace pred rokem. Kdyz ja jsem se od sveho ditete nemohla hnout ani na chvili, rekla jsem si dost a sla jsem studovat vse co jsem mohla ohledne spanku. Potkala jsem se s ruznymi nazory od nechat dite vyrvat do noseni v satku den a noc a kojeni na pozadani do 3 let. Potrebovala jsem neco mezi a adekvatniho. Pak jsem narazila na spankovou konzultantku, ktera mi vysvetlila a ja jsem konecne pochopila rytmus bdeni-spani deti a jejich menijici potreby s vekem. Dite ma sve hodiny, na ktere se potreba naladit a rozument signalum, a umet se prizpusobit, kdy zase najety rytmus zacne nevyhovovat. Dite s nevyhovujicim jemu rytmusu neboli rezimu potrebuje vice pomoci od maminky k usnuti a to v dusledku formuje asociace, kdy bez naruci/prsu/houpani/kocarku nemuze usnout a spat. Zadny zpusob usinani neni „spatny“ a problem by se ani nevyskytnul, pokud by se respektovaly biologicke hodiny ditete. Je pravda, ze to taky hodne zalezi na temperamentu ditete: nektere deti si umi prizpusobit bez problemu, jiny rodici primo navadi, a jinym staci 5 minut pretazeni a uspavani se muze prodlouzit na hodiny. Nesmi se zacinat odnaucenim od asociaci, nevyresis problem, kdyz zasnes delat neco jineho v zpusobu uspavani a nechas nevhodny rezim. narazis na protest a spanek se jeste vice zhorsi. Takze maminky, ktere vyzkousi nejake rady a zacnou uspavat nejak jinak narazeji na rev a vzdaji to a nadal trpeji, ze aspon takto se nejak vyspi. Zacinat je treba naladenim na hodiny ditete, porozumeni jeho signalum a az pak odnaucovat od zpusobu usinani, ktere zpusobuje problem a to postupne a pomalu a to tak, ze dite ani nepozna, ze probiha nejaka zmena a ten protest je potom minimalni nebo zadny. Je mi lito vsech nevyspalych maminek, chybi jim informace, krere nevim proc nejsou soucasti nejakeho predporodniho kurzu. ![]()
@Olia_mc
skutečně na tom něco bude. Snažím se respektovat bio hodiny malého a je pravda, že přes den nic moc, ale ty noci jsou díky tomu lepší
@MuLena urcite! Vzdy radim zapisovat casy s kratkym komemtarem, treba po 3.15 zacal zivat, po 3.25 prinesla do loznici a usnul behem 10 min. Pak se vypocita za nekolik dni (3-7) stredni individualni hodnota potreby spanku a bdeni a vice mene se tato hodnota drzi kazdy den. Problemy nastavaji, kdyz skutecny spanek denni a nocni je kratsi nebo delsi teto hodnoty, bdeni mezi spankami delsi (pretazeni) nebo kratsi (tlak na spanek bude nizsi a spanek povrchni nebo kratky) a tak dale. A v tech pripadech zpusob uspani funguje proti mamince, kdy dite potrebuje vetsi pomoc a zacne se formovat asociace neboli zvyk. Takze je takova rada ridit se potrebam ditete je skvela, ale kdyz se dostanete do zacarovaneho kruhu kratkych spanku neboli uspavanim jen v kocaru/houpanim, nevite jak z toho ven. A vetsinu zakopany pes je prave v rezimu, rytmu, ktere dite nevyhovuje.
@Olia_mc
začnu zapisovat, jsem sama zvědavá, co zjistím. Dekuji za radu ![]()
@Olia_mc A co dělat, když někdy dcera 10m vydrží přes den vzhůru 4h a jindy usíná po 2h? Žádný režim právě kvůli tomu nejde udělat, když každý den to má úplně jinak.
@Kristynka22 prave kdyz zacnete zapisovat a analyzovat, pochopite priciny 2h kratkeho bdeni. Pokud dite je zdrave, 2h je na tento vek malo a vetsinou je dusledkem predchoziho kratkeho denniho spanku (Mate ted 2 delsi spanky?) nebo „spatne“ noci pokud jde o 2h bdeni pred prvnim spankem (anebo i dalsi priciny, ale tyto jsou nejcastejsi). Pokud to byla jednorazova akce nebo se to neopakuje casto a dite spi celkem dobre, nejak bych to nehrotila. Problem se nastava, kdyz porucha spanku vede k dalsi a dalsi a vse se opakuje jak v zacarovanem kruhu. 2h bdeni - kratky spanek pres den (oba nebo jeden) - nevyspale dite - caste buzeni v noci- kratke bdeni (kvule unave) - kratky spanek (anebo jednou za cas hoooodne dlouhy spanek, kdy to dite kompenzuje unavu). Je to tedy extremni priklad toho, kdy rezim chybi a hazi to s ditetem ze strany na stranu. Vasim cilem to dat do rovnovahy. Potrebujete vypocitat potrebu spanku a bdeni ditete za 24h (zapisovat 5-7 dni a vypocitat prumernou hodnotu bdeni a spani. prumer je proto, ze dite ma tendenci behem cca 7 dni vykompenzovat nedostatek spanku anebo naopak jeho prebytek). Je to zacatek velke prace, ale stoji to za to. ![]()
@Olia_mc No ona spí komplet celou noc od narození, v tom je úžasná, ‚problém‘ je přes den, někdy právě usne po 2h, takže vstane v 9 ráno (to vstává vždy, mezi 8-9) a v 11 jde zase spát, jindy vydrží 4h vzhůru. A právě proto nám nejde udělat režim- nikdy nevím, jak zrovna ten den bude unavená. Večerní usínání je jak kdy, někdy v 8 večer, jindy v 11 protože zase, probudí se třeba v 5 odpoledne, ale někdy vydrží do 8, jindy až do těch 23.00. Délka spánku přes den vliv nemá, někdy přes den naspí 4h a večer padne jak zabitá, jindy spí přes den krátce a i tak řádí do noci. Zkusím zapisovat, ale pravidelnost v tom nenajdu, fakt to je pokaždé úplně jinak
Jediné co je jistota, je ranní probuzení ![]()
@Kristynka22 tak mi schvalne napiste jeden vas den (radsi ale 3
treba od pondelka a ja zkusim vysvetlit pricinnou souvislost. Nemit moznost planovat je tedy na palici ![]()
@Cherie96 píše:
Zdravím, chtěla bych se zeptat jestli některá neporadí, co dělat s miminkem které odmítá spát samo. Mám 4 měsíční holčicku a ona prostě nikdy ale nikdy nespí sama. Já už jsem z ní někdy dost nešťastná, nemám ani čtvrt hodinu pro sebe, abych si uvařila nebo zacvičila. Buď spí v kočáru, který se ale nesmí zastavit nebo u mě a nesmim se od ní hnout, protože v tu chvíli je vzhůru a už neusne. Neusne ani pod kolotočem a když teda nespí tak si navečer mne oči uplně do ruda a zíve, je protivná, ale odmíta spát a u uspávání se pak šíleně vzteká. To samé večer, můžu uspávat od 8, ale usne až ve 12, takže když si chceme udělat chvilku pro nás s manželem, tak to taky nejde. Už jsem zkoušela všechno možný - zvuky spotřebičů, bílý šum, dudlíka, zavinovačku, relaxační masáž. Co s ní? Nebo pokud jste to taky tak některá měla, kdy se to zlepšilo? Takhle to máme už co se narodila.
mela jsem to tak. Nakonec z toho vyrostla. Ver mi, ze nic jineho nepomuze, jenom cas.
@Olia_mc Tak včera vstávačka v 9.15, spaní 13.00 do 14.15, pak 17.00 do 18.00 a večer usnutí po hodině marného uspávání 22.15
Dnes vstávání 9.00, usnutí 12.15 do 14.00 a pak 16.15 do 17.30. Večer plánuju začít houpat (jinak neusne, výjimečně sama, ale za dlouhého řevu) 20.15, jí to trvá tak 20 min než zabere