Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@farska Tak na tebe jsem si hned vzpomněla
.
Jinak znám (ještě) dvě kamarádky, co měly čtyři císaře. Bez kompilkací. A jednu, která dokonce po třech císařích (krátce po sobě) porodila počtvrté normálně ( @farska uhodneš kde, že
).
Ale taky mám kamarádku, které po dvou císařích, při třetím těhotenství, hrozila ruptura, musela ležet asi měsíc v nemocnici a malého nakonec plánovaně porodili předčasně v 7. měsíci. Všechno nakonec dopadlo dobře, je to dnes zdravý 11ti letý kluk.
Prostě je to individuální, asi jako všechno. Držím palce, ať je všechno O. K.
!
@Ludovika píše:
@farska Tak na tebe jsem si hned vzpomněla![]()
.
Jinak znám (ještě) dvě kamarádky, co měly čtyři císaře. Bez kompilkací. A jednu, která dokonce po třech císařích (krátce po sobě) porodila počtvrté normálně ( @farska uhodneš kde, že).
Ale taky mám kamarádku, které po dvou císařích, při třetím těhotenství, hrozila ruptura, musela ležet asi měsíc v nemocnici a malého nakonec plánovaně porodili předčasně v 7. měsíci. Všechno nakonec dopadlo dobře, je to dnes zdravý 11ti letý kluk.
Prostě je to individuální, asi jako všechno. Držím palce, ať je všechno O. K.!
to je pomalu zázrak, neměla strach, nebo dokroři? Pro mě je hrdinka už Tezi, ta úspěšně porodila vaginálně po dvou sekcích, psala to tady několikrát! Já bych byla podělaná strachy, špatný nervy ![]()
@pe-terka Tak strach určitě měla, ale hlavně ty zkušené doktory (a dulu) u toho. Když ti jí to schválili, tak to prostě zkusili a šlo to. Vím určitě, že to v této porodnici (Krnov) nebyl první případ
. Ale taky jsem byla dost překvapená, když mi to říkala
.
@Ludovika Jeeeee ahooooj ![]()
Jasne, ze Krnov
My byli pripraveni rodit prirozene po dvou SC, ale porod se sam nerozjel, takze z toho sešlo. Na sale se pak zjistilo, ze se ani sam rozjet nemohl, spis by se prirozene nedokoncil- prilis kratky pupecnik!
Uz jsme se v lete nestihli prijet na tebe podivat, treba to vyjde ted. Budeme na letnim byte na prazdniny od cca 21.10 na deset dni. ![]()
@Ludovika píše:
@pe-terka Tak strach určitě měla, ale hlavně ty zkušené doktory (a dulu) u toho. Když ti jí to schválili, tak to prostě zkusili a šlo to. Vím určitě, že to v této porodnici (Krnov) nebyl první případ. Ale taky jsem byla dost překvapená, když mi to říkala
.
tak to je úžasný! Zřejmě měla v dobrém stavu jizvu, to bylo asi zásadní…Strávila porod na monitoru?
U nás se běžně umožnuje přiroz. porod po jedné sekci, jsou li příznivé podmínky (síla jizvy, váha plodu, jeden plod, dobrá poloha a atd.)…Je fajn když čtu, že za dobrých okolností to jde i po vícero sekcích.
@pe-terka To fakt nevím, jak to úplně přesně probíhalo. Ale Krnov je známý alternativním přístupem. Já jsem tam teda nerodila, tak přímou zkušenost ti neřeknu.
Ale po jednom císaři jsem rodila taky normálně (ten císař byl kvůli dvojčatům, jedno mělo špatnou polohu), to si myslím, že je běžné. Při dalším těhotenství vůbec nic neřešili, řekli jenom, že jizva je O. K., žádný problém.
A jen těsně před porodem (asi v 38tt) se mě v poradně v porodnici doktor zeptal, jestli nechci zase císaře, když už jednoho mám. Tak jsem mu řekla, že ne, protože třeba budeme chtít ještě další děti. Řekl, že v tom případě je to rozumné
a ani nemrkl brvou (bylo to naše páté mimčo
). Ani při porodu mě nijak zvlášť nekontrolovali, malá se narodila spontáně, hodinu po příjezdu do porodnice. Konečná bilance: císaře mám jednoho, dětí sedm
.
Ale trochu k tématu
, těch co rodili normálně po jednom císaři znám osobně hodně, po dvou asi tři, po třech jen jednu. Těch co mají tři císaře za sebou znám taky celkem dost, se čtyřmi jen čtyři. Všechno tedy dopadlo vždy dobře, jen někdo ten klidový režim měl, někdo ne. Je to prostě různé, no.
@Ludovika jsi šikulka, vím, že máš krásnou rodinu ![]()
Po jedné sakci spontánně znám taky dost, po dvou pouze tu Tezi…Zrovna ona má díky své odvaze taky kupu dětí ![]()
Ještě jsem si vzpomněla na vyprávění o ženě, která taky otěhotněla po třetí sekci, neplánovaně. Jizvu měla tenkou už od začátku, doktoři byli dost skeptičtí. Osobně ji neznám, je to kamarádka kamarádky. Dítě donosila, ač se taky musela doma starat o batole. Čímž nechci problém bagatelizovat, ale když je žena opatrná a šetří se, tak i s tenkou jizvou mládě donosí.