Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj. Ve středu jsem porodila, takže se začínám rozkojovat. Mléka mám dost, malá pije po cca 3 hodinách, nasává 50 ml. Dnes ráno jsem se ale probudila a připadla jsem si, jako po operaci silikonů… Obě prsa obrovský, trčí a jsou příšerně tvrdý a bolí. Chvílema ze mě mléko teče jako z fontány. Zkoušela jsem si prsa trošku odstříkat rukou, ale nejde mně to. Odsavačku nemám. Dala jsem si obklad z tvarohu, ale mám hrozný strach, že s rozjede zánět… Nebo je tohle normální při začátku kojení a přejde to? Děkuji za odpověď, jsem z toho dost špatná…
Měla jsem to samé. Jestli máš zatvrdliny, chce to to mlíko dostat ven. Mně pomohlo jít do prchy, pustit horkou vodu a odstříkávat do úlevy přímo ve sprše. Odsavačka mi taky hodně pomohla, než se srovnala nabídka/poptávka. Měla jsem od začátku mlíka strašně moc a měla jsem strach ze zánětu. Neboj, to zvládnete. Mrkni ještě na www.kojeni.net do databáze otázek a odpovědí, moc mi to pomohlo.
Asi ti poradí spíš zkušenější, ale taky jsem je měla po noci vždy takhle nalité až když mi je malý vysál, tak to byla hrozná úleva, trvalo to zhruba šestinedělí, teď už je to ok.
Já když jsem rozkojovala, tak jsem taky měla prsa tvrdá a odsávačku jsem sice měla, ale moc mi to s ní nešlo. Co fungovalo bylo, prsa nahřát a pak zkusit odstříkat, i když ono toho hodně vyteklo už jen tím nahřátím. Neboj se za chvíli se výroba ustálí a bude to v pohodě, nejhorší jsou tyhle začátky.
Jj, taky mi nikdo neřekl, že kojení bolí. Hodně jsem se sprchovala. Na zklidnění prsou studenou vodou, před kojením teplou. Přejde to, ala pár dnů, týdnů to potrvá. Taky masírovat zatvrdlý místa a případně odstříkat, ale myslím, že by ti obklad a sprcha mohly pomoct. ![]()
@vasa13 Před kojením prsa nahřej v teplé sprše, rozmasíruj zatvrdliny a zkus rukou odstříkat, po kojení dávej studené obklady a hodně pomáhá vzít si večer Paralen, do pár dnů by se to mělo upravit.
Taky jsem mela hrozne natekly, ale asi jenom tyden. To se srovna, neboj. Jak uz psaly holky, pomaha horka sprcha na prsa, predklonit se trochu, a mliko vytece.
Ahoj, taky jsem si tím prošla, ale mě ten zánět bohužel neminul, takže jsem měla i šílené horečky. Určitě si pořiď odsávačku, co miminko nevypije odsávej, alespoň po troškách, ať ti to zase nezatvrdne. Pokud mimi v noci spí dýl než ty tři hodinky v kuse, odsávala bych i v noci. Na zatvrdlé prsa opravdu pomáhá teplá voda a masírování- je to celkem fuška, kdyby ti někdo pomohl, bylo by to dobré. Mně ty zatvrdliny ochotně masírovala mamka.
Přešlo mi to asi po dvou měsících, než si prsa zvykly a mlíko se upravilo. ![]()
Také jsem to mela. Pak tedy i zánět, ale ten jsem poznala hned, protože jsem mela šílene červené fleky na prsu a horečku 39 a myslela, že skočím do zdi. Na nadbytek také u mne horka sprcha a odstříkat. Ale neuměla jsem to a bolelo to. Takže pak ve sprše s odsávačkou ![]()
Aha.. Já jsem si ten tvaroh dala tak půl hodiny po kojení, to jsem asi neměla… A tvaroh studenej z ledničky a obklad jsem nechala tak 10 minut… To jsem asi podělala, co? Myslela jsem, že se má studený, naopak sprchou jsem jen proletěla, abych to moc nenahřávala…
Takže říkáte před kojením nahřát ve sprše?
U mě stejně, 3. a 4. den po porodu hrůza. Měla jsem s sebou odsávačku už v porodnici a použila jsem ji. Měla jsem elektrickou, šlo to samo.
Pressne jak holky pisou, do sprchy, rozmasirovat a odstrikavat.Ja to tak ze zacatku mela taky.Prsa jak kamen, silene natekle, a jak mala sala tak to opravdu bolelo. Jednou jsem mela bradavky az do krve.Ale jen par dni, prsa si zvykla a byli jsme spokojene ja i mala
dulezite je ze zacatku to prebytecne mleko odstrikat, ono se porad tvori ![]()
Taky jsme to měla..a občas, když mrně dlouho nepije, tak se mi hodně nalijí i teD
Před kojením teplé, po kojení studené. Odstřikat jen do úlevy, jinak to ještě víc podpoříš. Než se to ustálí, tak to takhle bývá. S horečkou raději k doktorovi.
Byva to bezne, chtelo by to tu odsavacku, aby se nevytvoril zanet