Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, můžete mi, prosím, poradit. Synovi bude zítra 5měsíců a přijde mi, že MM už úplně nestačí tak hcci začít dávat příkrmy. Chtěla bych si vařit spíš sama, než kupované, ale ani proti těm zásadně nejsem ![]()
Proto se hcci zeptat na pár rad:
Je to hodně otázek a hodně diskuzí zde určitě je, ale pročítat vše na to vážně nemám čas.. Děkuji za ochotu a odpovědi
Pokud máte ještě nějaké tipy a triky nebo něco, na co jsem se zapomněla zeptat a bude se určitě hodit, diiiiiky moc ![]()
@mattez
1. na zacatek nepotrebujes recepty - proste vyberes jeden druh zeleniny, povaris a rozmixujes, pak postupne, az bude jasne, ze nema alergie nebo jine problemy, tak zacnes michat vic druhu k sobe. z kupovanych hledej ty, co obsahuji 100% zeleniny bez skrobu a dalsich „pochutin“. fajn je Hipp, Alnatura atd.
2.ja davam vsechno cca na 40stupnu
krome ovoce, to je pokojove teploty
3.za pokojove teploty bych nechala max tak 2 hod, v lednicce jeden den (ale bacha jednou ohrivane, uz do lednicky nepatri), v mrazaku asi par tydnu?
4. nezavarozvala jsem nic (asi je to super, kdo ma zahradku a v lete vlastni ovoce a zeleninu), do mrazaku jsem vrazila ve Via poharcich - vrele doporucuju.
5.kupovane po otevreni muzes nechat vzdycky do dalsiho dne, nektere i 2 dny, je to vzdycky uvedene na sklenicce. ale taky, kdyz uz se jednou ohreje, tak do lednicky nedavat. takze kdyz mas pocit, ze nesni vse, tak odebrat, ohrat trochu a zbytek do lednicky. orhivam doted v horke vode. taky ve Via poharcich.
Tak já jsem nejdřív kupovala než mi dcera snědla tolik, abych vařila a dobře rozmixovala (jedna mrkev jde fakt špatně) pak jsem vařila na dva dny kolem 8m. Ovoce jsem kupovala asi 1m a pak mixovala čerstvé.
http://www.varime-detem.cz/
@Ali-Ali píše:
@mattez
1. na zacatek nepotrebujes recepty - proste vyberes jeden druh zeleniny, povaris a rozmixujes, pak postupne, az bude jasne, ze nema alergie nebo jine problemy, tak zacnes michat vic druhu k sobe. z kupovanych hledej ty, co obsahuji 100% zeleniny bez skrobu a dalsich „pochutin“. fajn je Hipp, Alnatura atd.
2.ja davam vsechno cca na 40stupnukrome ovoce, to je pokojove teploty
3.za pokojove teploty bych nechala max tak 2 hod, v lednicce jeden den (ale bacha jednou ohrivane, uz do lednicky nepatri), v mrazaku asi par tydnu?
4. nezavarozvala jsem nic (asi je to super, kdo ma zahradku a v lete vlastni ovoce a zeleninu), do mrazaku jsem vrazila ve Via poharcich - vrele doporucuju.
5.kupovane po otevreni muzes nechat vzdycky do dalsiho dne, nektere i 2 dny, je to vzdycky uvedene na sklenicce. ale taky, kdyz uz se jednou ohreje, tak do lednicky nedavat. takze kdyz mas pocit, ze nesni vse, tak odebrat, ohrat trochu a zbytek do lednicky. orhivam doted v horke vode. taky ve Via poharcich.
a co jsou Via poharky??a ohrivas ve vodni lazni tedy
@mattez
1. u kupovaných jsem hodně koukala na složení aby v tom nebyla sůl a další dochucovadla. Dobrá byla třeba Alnatura. Já spíš vařila ze začátku vždy 1 druh zeleniny a postupně kombinovat víc druhů a maso
2. ohřívala jsem tak aby to bylo akorát, vždycky jsem ochutnala. Naše malá třeba má radši spíš vlažnější než teplejší. Ovoce při pokojové teplotě. Pokud kojíš tak bych koupila spíš mléčnou připadně nemléčnou a udělat do MM. Pokud dáváš UM tak bych začala mléčnou kaší od té značky UM co používáš.
3. při pokojové teplotě by to nemělo být déle než 2h, v ledničce do druhého dne a v mrazáku to nevím, ale nechávala jsem max. měsíc. Zavařovala jsem pouze ovoce a to jsem uchovávala ve sklepě (v chladné, tmavé místnosti)
4. mrazit můžeš asi cokoliv, akorát brambory se nesmí. Ze začátku jsem si uvařila zeleninu a nandala do tvořítek na led a pak vždycky vymáčkla pár kostiček podle toho kolik snědla. Zavařovala jsem ovoce ze zahrádky (jablka, hrušky, švestky, jahody, třešně, broskve…)
5. na skleničkách je vždy napsáno jak dlouho můžou být otevřené. Některé můžou být i 2dny. Na začátek to bylo fajn, že jsem třeba tu malou skleničku mrkve rozdělila na 3 porce.
@mattez píše:
http://detske-lahve.heureka.cz/…u-scf720-10/
prodavaji se i po kusech nebo po 10, ale ta sada vyjde nejlip. vyhoda je, ze jdou dat do mrazaku, do mikrovlnky (nedelam), do mycky, do varici vody. vicka fakt drzi a netecou. pouzivam 3× denne.
@mattez píše:
Via pohárky dělá např. AVENT, je to taková plastová misečka se závitem… Já v tom mrazím MM
Já jsem naší malé ze začátku dávala masozeleninovou polévku. Koupila jsem kus zadního hovězího, uvařila v papiňáku bez soli a koření, pak rozemlela na mlýnku, dala do kostek na led a do mrazáku. Každý den jsem si ráno vyndala 1 kostku masa, v hrnci uvařila 1 malou bramboru a mrkev, potom jsem vše rozmixovala (maso, brambor, mrkev), zředila vývarem ze zeleniny, aby to šlo do lahve. POstupně přidáváš další druhy zeleniny (cuketa, celer, petržel, rajče).
Polévku jsem vařila denně (10minut času), někdy na 2 dny. Uchovávala jsem normálně v lednici v uzavíratelné sklenici, ohřívám v mikrovlnce /pozor na následné pořádné promíchání bez horkých míst/. Někdy porce mrazím (teď už nemá povlévku, nýbrž konzistenci kaše), mrazím to, co neobsahuje brambory /takže směs s těstovinami, rýží/. Mrazím normálně porce v plastových dózičkách, zmiňované via pohárky by nám nestačily ![]()
@Martina.ova
tak hovezi jako uplne prvni maso teda moc doporucovane neni
kor kazdy den a hned zpocatku. vetsinou se maso pridava tak po mesici a zacina se kralicim, jehnecim a krutim.
@Ali-Ali Dávám hovězí od počátku, doma jsem vlastně žádné jiné pro malou nevařila. Doporučila mi ho dětská Mudra, myslím, že co člověk, to názor
Jiné druhy masa má jen v kupovaných sklenkách, občas si ulevím, a dám hotový příkrm, tam vybírám jiné druhy masa než hovězí, aby byla změna
@Martina.ova
jo jasne, ja to taky nemyslela, ze by to nejak ublizilo. ono jehneci, kralici a teleci stejne clovek skoro nekoupi (mimo sklenicky).
ale ja bych teda fakt prvni zavedla zeleninu a az pak maso, prece jenom maso je narocnejsi na zazivani a proc to prckovi strcit vsechno najednou
ja jsem i zeleninu davala postupne jednodruhovou a az bylo vyzkouseno, tak jsem to teprve zacala michat.
@mattez Dělám vše čerstvé, zabere to jen chvilku. Začíná se většinou zeleninou nebo obilnou kaší. Zelenina: nakrájím, uvařím buď ve vodě nebo v páře, rozmixuju s trochou té vody. Po nějaké době jsem začala přidávat trošku oleje, buď nejdřív zeleninu chviličku osmahnu na oleji pro teplou kuchyni a pak podusím, nebo přikápnu olej pro studenou kuchyni na konci vaření. Obilná kaše: namočím přes noc nebo na pár hodin např. rýži, jáhly (bezlepkové obilniny), pak uvařím ve vodě. Teď dělám obilno-zeleninové kaše: obilí uvařím spolu se zeleninou, nebo zeleninu napařím a pak přidám do hotového obilí.
Jídlo dělám vždy čerstvé, co nesní dítě, sním já - rozmixovanou zeleninu dám třeba do polévky, do rizota, jako pomazánku na pečivo atd.
@Ali-Ali píše:
@Martina.ova
tak hovezi jako uplne prvni maso teda moc doporucovane nenikor kazdy den a hned zpocatku. vetsinou se maso pridava tak po mesici a zacina se kralicim, jehnecim a krutim.
No to mas asi pravdu, ja kojim a kdyz snim vic hoveziho nebo treba dvakrat za sebou tak malyho uz takhle boli brisko. To mu rozhodne na zacatku davat nebudu. ![]()