Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Burj Chalifa píše:
křesťané?
Ne…Netuším co je k tomu vedlo ale asi chtěli tak veeeeeelkou rodinku
Příspěvek upraven 08.06.16 v 22:23
@Fofrník určitě souhlasím, a sama bych chtěla další děti, ale pokud bych si myslela, že prostě nebudu schopná dát vše, co potřebují, těm, co mám, pokud budou další, pak mi to přijde trochu jako sobectví. ![]()
Pokud zakladatelka píše, že je chlap v čudu, není mi úplně jasné, jak to chce udělat, pokrýt všechny citové potřeby 4 dětí sama.
@Gosi myslím, že u nich byl přesně nastaven proces, kdy se ti dva starší starají o tu třetí, protože rodiče makají. Proto nechtěla víc, než 2 děti, nedostala prostě tu rodičovskou lásku, co chtěla.
Neříkám, že je to pravidlo, ale pokud někdo chodí na 8 hodin do práce, fakt mi není jasné, jak bez babiček a chův dá vše, co potřebují, 4 nezletilým dětem. Neříkám, že to nejde, ale že bych se ptala taky dětí z velkých rodin, jak se cítili oni, ne jenom rodiče.
Z vlastní zkušenosti mohu říci, že rodiče často vidí své kvality poněkud růžověji, než jejich děti ![]()
@monrom Aha, tak to je extrém, s tím samozřejmě nesouhlasím. Moji dva starší - holka 11 a kluk 8 mají tolik aktivit a kroužků, že je vidím až pozdě odpoledne nebo večer. Ale do péče o tu nejmladší je zapojuji tak, že když fakt potřebuju na chvilku pohlídat, tak to je třeba 15-20 min denně. A to jen třeba 3× za týden. To je hlídání typu - Jdu do obchodu, malá si hraje, tak na i dohlédněte, za 20 minut jsem zpátky. To mi nepřipadá, že by je to zatížilo.
@pe-terka píše:
jak zvládají bez auta logistika s tolika dětmi? pochopila jsme, že je to někde na vsi…My auto taky nemáme, ale žijeme v centru města…
No úplně normálně…ráno jedou. 4dětí do školy…další 4 do školky…a Zbytek doma…na velký nákup jezdí ona autobusem, nebo řekne nejstaršímu synovi ten přijede..já nevím úplné detaily…ale jelikož mají náš dům v nájmu tak tam občas zajedu..když se něco rozbije nebo tak..dáme spolu kafe..sranda JE že jeji syn (5)v pořadí je stejně starý jako já…a MOJE a její děti si spolu hrají na zahradě…jinak k ostatním…nezanedbava žádné dítko..,,sedm dětí je řádně vyučeno další čtyři chodí do učení a na zakladku..další čtyři chod kdo školky, a poslední je na ceste… ![]()
@monrom měla jsem to obdobně od 10 let, vodění, vyzvedávání ze školky, pak i školy. Doma pak ohřát/uvařit oběd/večeři, nakoupit, vyprat…
Naši pořád v práci, když jsem chtěla jít ven, tak jen se setrou
hooodně dlouho jsem měla na sestru averzi. Už 12 jsem snila o tom jak co nejdřív vypadnu. Takže jsem pak skončila s de..m a pořídila si sním dítě, jen abych od nich vypadla
@Fofrník píše:
V čem je rozdíl?
Ako sever a juh ![]()
@Fofrník píše:
No takhle bych to neviděl. Ono je někdy odstrčené i to první a jediné. Je to o rodičích a ne počtu dětí.
V tomto s tebou súhlasím
![]()
Nečítala som celú diskusiu, len prispejem svojou skúsenosťou. Máme 5 detí, posledné sa narodilo, keď som mala 42, muž 43. Bývanie aj financie máme podobné situácii zakladateľky diskusie a aj u nás viac túžil po dieťatku muž ako ja - ja som viac váhala (ale on nijako netlačil ani nenaliehal). Deti sa tešili, najmä dve dcéry.
Muž chodí domov z práce večer, to si malého berie on, moj práca - živnosť - je voľnejšia, aby som zvládala logistiku okolo detí, hlavne tých mladších, lebo prví dvaja sú už samostatní. Zatiaľ sme nemali nijaké vážnejšie problémy, všetci sa dobre učia, najstarší si už niečo aj zarábajú sami, na toho najmenšieho nie som sama - a nemám pocit, žeby to deti cítili ako príťaž. Asi najviac u nás zavážilo v rozhodovaní to, že moji rodičia mali piate dieťa neplánovane - mama otehotnela v 40-ke, ale vďaka tomu mám sestru, ostatní sú bratia. Zo sestry vyrástla šikovná úspešná mladá žena, nebola rozmazlená, má aj mala ku komu chodiť, keď sme už my starší mali svoje rodiny. A podobne v manželovej rodine - ich bolo 6 detí, majú stále dobré vzťahy. Môj muž bol najstarší zo súrodencov, najmladší je o 15 rokov mladší. Takže viac ako financie podľa mňa je to zázemie vzťahové.
@jasietka Děkuji za příspěvek, u nás chce také více manžel, ale netlačí, nechává to rozhodnuti na mně. Ráda bych mu tu radost udělala, ale prostě asi trochu sobecky přemýšlím, jestli se mi do toho chce jít. Podstoupit všechno počínaje těhotenstvím, přes porod, probdelymi nocemi, konče (jestli vůbec
) jakz takz myslicim dítětem ve dvou letech.
Odměnou je samozřejme mimi, které vím, že bychom ho milovali a snažili se ho vychovat v dobrého člověka ![]()
@hanyny píše:
@Fofrník S tím taky souhlasím, je to o rodičích, ne o počtu dětí.
Na druhou stranu nechápu, proč se tolika diskuzích o více dětech tak démonizuje to, že by se starší neměli postarat o mladší. Co je to za blbost, vždyť jsme jedna rodina a staráme se jeden o druhého, nejsme izolované jednotky.
Stejně tak, jako je povinnost dítěte např. utřít nádobí, vynést koš, nebo si uklidit pokoj, tak za stejnou povinnost považuji to, že když potřebuju, tak třeba 15 min pohlídá mladšího sourozence, než já např. zaběhnu do obchodu, nebo než v klidu vyřídím pracovní maily.
Já bych ty naše starší klidně zapřáhla i víc, kdyby neměli tolik vlastních aktivit a zájmů. Nemyslím si, že to tomu dítěti nějak škodí. Nebavím se o tom, mít mladšího pořád na krku, to je blbost. Ale když nestíhám z práce a domluvím se s dcerou, že po cestě ze školy vyzvedne tu malou ve školce, tak to je jedna z normálních povinností. Nic hrůzostrašného na tom nevidím.
No tak jako vyjímku to beru ale rozhodně ne jako pravidlo.
Jo domácí práce (utřít nádobí, uklidit si pokojíček,…) to je jiný šálek kávy.
Jen jsem dost často viděl se starat děti o sebe (a nešlo kupodivu o výcečetné rodiny) a tak k tomu mám dost negativní postoj. ![]()
@Anonymní píše:
@jasietka Děkuji za příspěvek, u nás chce také více manžel, ale netlačí, nechává to rozhodnuti na mně. Ráda bych mu tu radost udělala, ale prostě asi trochu sobecky přemýšlím, jestli se mi do toho chce jít. Podstoupit všechno počínaje těhotenstvím, přes porod, probdelymi nocemi, konče (jestli vůbec) jakz takz myslicim dítětem ve dvou letech.
Odměnou je samozřejme mimi, které vím, že bychom ho milovali a snažili se ho vychovat v dobrého člověka
No v tomhle ti nikdo neporadí. Jsou věci které jsou prostě nepřenositelné.
Někdo má polné ruce práce s jedním dítětem. Někdo se hroutí nad druhým. No a potom jsou i tací co mají 7 dětí (vlastně 9) a být o něco mladší pořídí si další. Je to o vlastním pocitu naplnění. No a někdo si pořídí dítě jako doplněk. Dej především na svou intuici a pocity.
![]()
@Fofrník píše:
No tak jako vyjímku to beru ale rozhodně ne jako pravidlo.Jo domácí práce (utřít nádobí, uklidit si pokojíček,…) to je jiný šálek kávy.
![]()
Jen jsem dost často viděl se starat děti o sebe (a nešlo kupodivu o výcečetné rodiny) a tak k tomu mám dost negativní postoj.
Ale já se nebavím o tom, že se děti o sebe starají sami. Ale proč ne jako pravidlo? Proč je tak trestuhodné domluvit se na pravidlu - Ty máš ve čtvrtek krátkou školu a výjimečně žádný kroužek a já pracuji každý čtvrtek dlouho, tak každý čtvrtek vyzvedneš ze školky ty. To je to stejné, jako např. každou sobotu si uklidíš pokoj a utřeš prach v obýváku ![]()
@hanyny píše:
Ale já se nebavím o tom, že se děti o sebe starají sami. Ale proč ne jako pravidlo? Proč je tak trestuhodné domluvit se na pravidlu - Ty máš ve čtvrtek krátkou školu a výjimečně žádný kroužek a já pracuji každý čtvrtek dlouho, tak každý čtvrtek vyzvedneš ze školky ty. To je to stejné, jako např. každou sobotu si uklidíš pokoj a utřeš prach v obýváku
Nezlob se ale já v tom vidím propastný rozdíl. ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.