Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hanyny píše:
A co je na to, kdž starší děti pomáhají s těmi mladšími? To přece neznamená, že se o ně starají. Ale to, že je občas pohlídají nebo je vyzvednou v kroužku nebo ve školce je podle mě normální a pro dítě lepší, než vychovávat sobečka, co se stará jen sám o sebe.
taky to tak vnímám…Když je to rozumně nastavené, proč ne? jsou to sourozenci, ne spolek osamocených individualit.
@Anonymní píše:
Holky prosim, kdo někdy resil podobnou situaci? Srdce rika ano, rozum ne.
Máme již 3 krásný a zdravy deti 13,11 a 6. Manžel přišel s tím, že by ještě jednou chtěl zabít ten pocit, držet v náručí naše male miminko. Já bych to na jednu stranu taky moc ráda zazila…Jenže se to ve mně strasne mele. Finance? Manžel má stabilní plat 60tis, ja podnikam, takže jak kdy 20-40. K tomu hypotéka, není sice velika 6tis, ale stejně naše měsíční útrata je 50tis.
Další investice by byla do auta pro 7 osob.
Samozřejme nějaké úspory mame, ale deti budou studovat atd.
Další věc, kterou resim, jestli to zvládnu, babičky nemáme, manžel je od nevidím do nevidím v práci. Deti vozím do školy, školky, na kroužky a pod. Šla jste nektera do toho a jste stastna?
No a příští rok mi bude 40.
Děkuji za názory a prosim anonyme, kvůli citlivými údajům.
Choďte do toho
Každý človek je zázrak, dar, jedinečný. Osobne veľmi fandím ľuďom, ktorí sú ochotní zriecť sa svojej pohody a pod., aby umožnili žiť a rásť novému človeku
Túžbu máte, financie máte, tak nevidím problém
A vek? Normálny na materstvo.. do menopauzy ešte ďaleko
![]()
@patricie2014 píše:
No…u nás na vesnicici žije rodina a mají 15děti…A čekají další…matce je kolem 50let…nevím úplně přesně…nejstarší bude nebo už má. třicet..a nejmladší se má narodit za dva měsíce…všechny děti má zdravé..,,záleží na tobě jak se rozhodnes…
křesťané? ![]()
@Burj Chalifa Křesťané nebo cikáni, brzy takovouto porodnost zajistí muslimové. A propos taky jsme křesťané, ale dětí máme o trochu míň.
@eva valoi píše:
@Burj Chalifa Křesťané nebo cikáni, brzy takovouto porodnost zajistí muslimové. A propos taky jsme křesťané, ale dětí máme o trochu míň.
Muslimové nebo křesťané, to je přeci úplně jedno.
Nic osobního. ![]()
@Fofrník píše:
Muslimové nebo křesťané, to je přeci úplně jedno.![]()
![]()
Nic osobního.
Tak to vôbec nie je jedno ![]()
@Fofrník píše:
Muslimové nebo křesťané, to je přeci úplně jedno.![]()
![]()
Nic osobního.
souhlasím. Znám oboje „druhy“ rodin. A rozdíl mezi nimi nevidím ![]()
@eva valoi píše:
Hlavně tu neřešte teologické a politické problémy.)
Láká mě to ale nebudu plevelit. ![]()
Já spíš než matek bych se ptala dětí ze 4, pokud dokážete dát stejně péče všem jděte do toho.
Ale moje babička byla 3. dítě a celý život se cítila odstrčená a zanedbaná, protože její rodiče strašně dřeli an eměli na ni tolik času, takže její životní mantra byla 2 děti a dost, ty navíc budou odstrčené.
Nemyslím is, že je to úplně zákon, ale přemýšlela bych, jestli 4. miminem neodizoluješ ty 3, co máš… pokud je chlap pořád v čudu.
@lear píše:
Já spíš než matek bych se ptala dětí ze 4, pokud dokážete dát stejně péče všem jděte do toho.
Ale moje babička byla 3. dítě a celý život se cítila odstrčená a zanedbaná, protože její rodiče strašně dřeli an eměli na ni tolik času, takže její životní mantra byla 2 děti a dost, ty navíc budou odstrčené.Nemyslím is, že je to úplně zákon, ale přemýšlela bych, jestli 4. miminem neodizoluješ ty 3, co máš… pokud je chlap pořád v čudu.
No takhle bych to neviděl. Ono je někdy odstrčené i to první a jediné. Je to o rodičích a ne počtu dětí. ![]()
@lear píše:
Ale moje babička byla 3. dítě a celý život se cítila odstrčená a zanedbaná, protože její rodiče strašně dřeli an eměli na ni tolik času, takže její životní mantra byla 2 děti a dost, ty navíc budou odstrčené.Nemyslím is, že je to úplně zákon, ale přemýšlela bych, jestli 4. miminem neodizoluješ ty 3, co máš… pokud je chlap pořád v čudu.
a kdy měku čas na první dvě děti? při těch nedřeli?
@Fofrník S tím taky souhlasím, je to o rodičích, ne o počtu dětí.
Na druhou stranu nechápu, proč se tolika diskuzích o více dětech tak démonizuje to, že by se starší neměli postarat o mladší. Co je to za blbost, vždyť jsme jedna rodina a staráme se jeden o druhého, nejsme izolované jednotky.
Stejně tak, jako je povinnost dítěte např. utřít nádobí, vynést koš, nebo si uklidit pokoj, tak za stejnou povinnost považuji to, že když potřebuju, tak třeba 15 min pohlídá mladšího sourozence, než já např. zaběhnu do obchodu, nebo než v klidu vyřídím pracovní maily.
Já bych ty naše starší klidně zapřáhla i víc, kdyby neměli tolik vlastních aktivit a zájmů. Nemyslím si, že to tomu dítěti nějak škodí. Nebavím se o tom, mít mladšího pořád na krku, to je blbost. Ale když nestíhám z práce a domluvím se s dcerou, že po cestě ze školy vyzvedne tu malou ve školce, tak to je jedna z normálních povinností. Nic hrůzostrašného na tom nevidím.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.