4.dítě - ano, ne?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
23966
9.6.16 21:13
@hanyny píše:
Ale já se nebavím o tom, že se děti o sebe starají sami. Ale proč ne jako pravidlo? Proč je tak trestuhodné domluvit se na pravidlu - Ty máš ve čtvrtek krátkou školu a výjimečně žádný kroužek a já pracuji každý čtvrtek dlouho, tak každý čtvrtek vyzvedneš ze školky ty. To je to stejné, jako např. každou sobotu si uklidíš pokoj a utřeš prach v obýváku :nevim:

Je to rozdíl. Uklid a nebo se o někoho starat jsou dve rozdílný věci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1444
9.6.16 21:39

@Fofrník @Netopirek Tak v tomto se asi neshodneme. I to se v diskuzích stává. Někomu se do toho asi promítá vlastní negativní zkušenost z dětství nebo z okolí. Má dcera stokrát radši vyzvedne mladší ségru ve školce, než aby si uklízela pokojík, ale je to asi i o vztazích v rodině a povaze každého dítěte. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4263
9.6.16 21:55
@hanyny píše:
@Fofrník @Netopirek Tak v tomto se asi neshodneme. I to se v diskuzích stává. Někomu se do toho asi promítá vlastní negativní zkušenost z dětství nebo z okolí. Má dcera stokrát radši vyzvedne mladší ségru ve školce, než aby si uklízela pokojík, ale je to asi i o vztazích v rodině a povaze každého dítěte. :mavam:

Mě se do toho nepromítá vlastní negativní zkušenost z dětství. Je to prostě moje přesvědčení. I když má dcera by taky raději stokrát raději vyzvedla sourozence ve školce než si uklízela pokojíček, bude si uklízet ten pokojíček. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
9.6.16 22:03

Souhlasím s @hanyny. Sourozenci jsou prostě parta a nevidím důvod, proč je cíleně podporovat v separaci. Btw. ono je dost těžké někdy odlišit, kdy jde o hlídání a kdy si prostě spolu hrají - což je naprosto v pořádku! Když peču, potřebuju mít klid a manžel není doma, pověřím 10 leté dítě, aby si šlo hrát na zahradu s dvouletým. Vidíte v tom výchovný problém? :think:
Až budu chodit do práce, bez pomoci starších dětí (vypravování, vodění do školy, školky) se prostě neobejdu, manžel vyjíždí z domu brzy ráno stejně jako to budu mít já.
Když jdu s pětiletou na kroužek, kdy by dvouletá opravdu být nemohla, manžel je v práci a já požádám dospívající dceru o pohlídání (za nějaký revanš samozřejmě), je to takový problém? Babičky příliš nefungují, dětí je hodně a rodiče jen dva…
@Fofrník, jak tedy řešíš podobné situace? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1444
9.6.16 22:20

@pe-terka Já myslím, že Fofrník má manželku, která nechodí do práce. Ono je to pak o něčem jiném. Nemyslím, že by to mělo děti nějak poznamenat, vždycky jsou na prvním místě jejich zájmy a potřeby, které zabezpečuju já a na druhém místě jejich povinnosti, mezi něž patří i to, že si pomůžou, pohlídají se apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1444
9.6.16 22:22

@pe-terka A s tím hlídáním to mám stejně - hlídání typu Pohraj si prosím chvilku s malou, než to dovařím, nepovažuju za týrání dítěte, nebo přenášení mé zodpovědnosti na dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
10.6.16 08:04

Tak pokud starší chce hlídat tak je to OK, ale nikdy by to nemělo byt, že musí protože já jako rodič nemůžu.
Co budete dělat když ti starší řeknou ne? Donutíte je? A jak to uděláte když starší nebudou moct (švp, nemoc, akce s kamarády…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
10.6.16 09:06
@Netopirek píše:
Tak pokud starší chce hlídat tak je to OK, ale nikdy by to nemělo byt, že musí protože já jako rodič nemůžu.
Co budete dělat když ti starší řeknou ne? Donutíte je? A jak to uděláte když starší nebudou moct (švp, nemoc, akce s kamarády...?

nechápu, proč z toho děláš takový problém… tak snad je víc než jasné, že když starší dítě nemůže kvůli nějakému svému programu, školním záležitostem a podobně, tak nikdo netrvá na tom, aby pohlídalo, pohrálo si, zastoupilo rodiče… nebo to se těm, co mají jen jedno či dvě malé děti tak jeví? Jako že starší jsou na tom chudáci nějak biti a místo svých zálib, aktivit a povinností se musí starat o rodinu, domácnost, mladší sourozence a podobně? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
10.6.16 09:14
@Netopirek píše:
Co budete dělat když ti starší řeknou ne? Donutíte je? A jak to uděláte když starší nebudou moct (švp, nemoc, akce s kamarády…?

tak nemocné dítě či dítě ve škole, kroužku nenutím hlídat. Ale pokud budu při pěti dětech chodit do práce a nestihnu malé odvést do školky, je zcela legitinmí o toto požádat starší dítě, vykořistování chudáčka v tom nevidím.
A když jsme u těch dětských domácích zálib, tak dnešním trendem je bohužel mobil a počítač. hry. Je to neustálý boj a nevidím důvod, proč by si radši nemohl pohrát na zahradě s malou sestrou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
667
10.6.16 11:52

Kamarádka měla taky třetí dítě i proto, aby zažila mít ještě v náručí miminko a myslela, že pak bude už spokojená. Ta touha mit zase v náručí miminko jí ale nepřešla. Myslím, že pro někoho je to tak krásný zážitek, že se na něm stává tak trochu zavyslý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
10.6.16 12:16

Že by osobní zkušenost?! Děti mám zatím dvě, ale tak jak jsem dokázala skloubit svoje povinnosti s jedním, tak skloubím s dvěma. nebo víc když se tak rozhodneme. Ale nebudu si pořizovat další s tím, že kdyby něco, tak starší mě zastanou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4263
10.6.16 15:22
@pe-terka píše:
Souhlasím s @hanyny. Sourozenci jsou prostě parta a nevidím důvod, proč je cíleně podporovat v separaci. Btw. ono je dost těžké někdy odlišit, kdy jde o hlídání a kdy si prostě spolu hrají - což je naprosto v pořádku! Když peču, potřebuju mít klid a manžel není doma, pověřím 10 leté dítě, aby si šlo hrát na zahradu s dvouletým. Vidíte v tom výchovný problém? :think:
Až budu chodit do práce, bez pomoci starších dětí (vypravování, vodění do školy, školky) se prostě neobejdu, manžel vyjíždí z domu brzy ráno stejně jako to budu mít já.
Když jdu s pětiletou na kroužek, kdy by dvouletá opravdu být nemohla, manžel je v práci a já požádám dospívající dceru o pohlídání (za nějaký revanš samozřejmě), je to takový problém? Babičky příliš nefungují, dětí je hodně a rodiče jen dva…
@Fofrník, jak tedy řešíš podobné situace? :think:

Babičky máme taky nefunkční. Prostě to máme poskládané tak aby se kroužky míjely. Starší si dojdou po vlastní ose a mladší hold vozíme. Je to poněkud logisticky náročnější ale jsme zvyklí. Hlídání je u nás opravdu velká vyjímka. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4263
10.6.16 15:26
@pe-terka píše:
tak nemocné dítě či dítě ve škole, kroužku nenutím hlídat. Ale pokud budu při pěti dětech chodit do práce a nestihnu malé odvést do školky, je zcela legitinmí o toto požádat starší dítě, vykořistování chudáčka v tom nevidím.
A když jsme u těch dětských domácích zálib, tak dnešním trendem je bohužel mobil a počítač. hry. Je to neustálý boj a nevidím důvod,proč by si radši nemohl pohrát na zahradě s malou sestrou.

Je rozdíl mezi hrát si a mezi hlídat. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
10.6.16 15:30

A teď mi teda vysvětlete, co tak hrozného je na tom, když dejme tomu patnáctiletý puberťák pohlídá pětiletého sourozence nebo ho vyzvedne ze školky? Třeba místo dvou hodin strávených u počítačové hry? To je nějaké omezování nebo týrání nebo co? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4263
10.6.16 15:32
@hanyny píše:
@pe-terka Já myslím, že Fofrník má manželku, která nechodí do práce. Ono je to pak o něčem jiném. Nemyslím, že by to mělo děti nějak poznamenat, vždycky jsou na prvním místě jejich zájmy a potřeby, které zabezpečuju já a na druhém místě jejich povinnosti, mezi něž patří i to, že si pomůžou, pohlídají se apod.

Manželka chodí do práce. :D Od prázdnin ale zůstává doma. Další dvojčata jdou do první tř. a tak to bude trošku náročnější. Uvidíme jak to půjde a jak se to usadí a podle toho se zařídíme dál. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin