Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@kattkka @Clairisek když jde o rozdíl jen při prvních vyšetřeních tak bych to spíš než rozdílné velikosti plodu viděla na nepřesné měření. Přeci jen embryo má v té době pár mm a změřit ho tou jejich myší není žádná sranda.
Ahoj holky, pracuji na gyn. ambulanci a pravdu ma Aspera. Opravdu. Ty utz samozrejme ke skutecnemu datu oplodneni (k ovulaci) automaticky pricitaji 2 tydny. Posun TP je zavisly pouze na fom, kdy byla ovulace a je to bezne obema smery. Zakladaelko, bud jsi musela mit ovulaci pozdeji, nebo to dr. spatne zmeril. Ale takto na zacatku jde opravdu o kazdy mm.
Holky děkuji za názory a přikládám foto, myslíte, že takhle malý váček je špatné měření a odpovídal by tomu +- 6+1???Je to trošku rozmazané, foceno z mobilu, ale snad to tam najdete a něco uvidíte, je to ohraničeno křížkama…
@Murky Ovulace určitě později být nemohla, měřím bazální teplotu a sex jsem měla naposlledy 29.1.pak už né, jelikož přítel musel pracovně odjet…a první dušík na testu jsem objevila 7.2.tedy 9DPO
@Murky píše:
Ahoj holky, pracuji na gyn. ambulanci a pravdu ma Aspera. Opravdu. Ty utz samozrejme ke skutecnemu datu oplodneni (k ovulaci) automaticky pricitaji 2 tydny. Posun TP je zavisly pouze na fom, kdy byla ovulace a je to bezne obema smery. Zakladaelko, bud jsi musela mit ovulaci pozdeji, nebo to dr. spatne zmeril. Ale takto na zacatku jde opravdu o kazdy mm.
To se mi nezda i kdyz pracujes na ambulanci. Podle toho co zde psali i jine holky.Jsou naprosto normalni odchylky na zacatku. U prvniho jsem mela termin podle posledni menstruace a druhy dle ultrazvuku. A odchylka byla cca tyden.
A momnetalne jsem dle ultrazvuku 7plus2 ale podle menstuace jsem plus 14 aneco dni. A vzhledem k tomu ze vim kdy byla ovulace a jindy jsem otehotnet nemohla tak ten ultrazvuk sedi od ovulace zadny plus dva tydny nastavene atd. A kdyz jsem se na tyhle odchylky ptala doktora tak sam rekl ze ze zacatku to takhle dela. A taky kdyz jsme se bavili tak mi sestra rika ze mam delsi cykly a k ovulaci doslo zhruba 16 den takze to odpovida. Takze nejspis se priklanim k tomu ze ne kazdy ultrazvuk bude mit tohle nastavene a pak vznikaji odchylky, ale ty se proste casem pousovaji a ten rozdil v 1trimestru je uz pak zanedbatelny proto by se na prvni vysetreni melo jit co nejpozdeji kvuli temhle odchylkam. ![]()
Vždy se uvádí stáří plodu od data poslední menstruace - opravdu to není o nastavení UTZ. Tohle je standardní procedura, není to o tom, jak si doktor nastaví ultrazvuk. Musí v tom být jednotný postup, aby v případě návštěvy jiného lékaře nebo pohotovosti bylo všem jasno. Čili 6+0 je plod fakticky starý 4 týdny - pokud jsou cykly cca 28 dní a ovulace uprostřed. Odchykla vzniká v případě delších/nepravidelných cyklů nebo posunuté ovulace.
@kattkka i Murky ti psala, že jde o mm. Takže oni to tak mají nastavené, ale při měření dají myš o kousíček jinak a už to udělá týden dva, je to dané velikostí embrya. Jak je větší, už se dá líp změřit a tím pádem i přesněji.
@disinka2011 jestli jsi měla ovulku 29 tak by to odpovídat mělo, já měla ovulku 22.1. a v pondělí jsem byla na utz podle ms 6+2 a podle ovulky 6+5a prcek odpovídá 6+4 a měří 64mm a má
takže jako jsi o týden mín tak se ani nediví mže není nic vidět
No nic mene to nemeni nic na tom ze ty odchylky jsou v poradku a nejpresnejsi je to ve 12 tydnu.
Holky a co ta fotka??Vypadá to, že by to mohlo být už nějak kolem toho 6tt a je to špatně měřené? nebo to spíš vypadá na opravdu 5tt?
@kattkka Přesně, jak píše Brouk Pytlík. Vždyť se nad tím zamysli, víš, jaký by v tom byl zmatek, kdyby to bylo tak, jak si myslíš ty?
@disinka2011 Bohužel, může se jednat o ZP, ale opravdu ještě neházej flintu do žita. Ale z vlastní zkušenosti vím, že je to těžké, člověk na to musí pořád myslet, viď. Držím palec.
@Murky píše:
@kattkka Přesně, jak píše Brouk Pytlík. Vždyť se nad tím zamysli, víš, jaký by v tom byl zmatek, kdyby to bylo tak, jak si myslíš ty?
@disinka2011 Bohužel, může se jednat o ZP, ale opravdu ještě neházej flintu do žita. Ale z vlastní zkušenosti vím, že je to těžké, člověk na to musí pořád myslet, viď. Držím palec.
Uvedomujes si ze jsi ted tady napsala v zasade v sem ktery uz ty deti maji doma ze se muze jednat o zamlkle??? Protoze maji ochylku 14 dni. Vis ono sice se to bere od posledni menstruace ale vetsina zen otehotni 14 den cyklu ja treba 16.Takze porad ty odchylky tam ze zacatku proste jsou nevim proc tu delas hororove scenare.Tech diskuzi tu probehlo uz vic.
Ještě pro @kattkka : V prvním trimestru rostou embrya právě všechny víceméně stejně rychle, proto se bere jako nejvíce přesný a určující právě utz ve 12.týdnu, kdy jsou plody ještě stejně velké a zároveň už se dají pěkně změřit. Od 2.trimestru dále už plod roste individuálně, velikosti se začínají lišit.
@disinka2011 píše:
Holky a co ta fotka??Vypadá to, že by to mohlo být už nějak kolem toho 6tt a je to špatně měřené? nebo to spíš vypadá na opravdu 5tt?
At tak nebo tak doktor by ti rekl ze se mu to nezda.To stejne i me takze se nedes hororovych scenaru a uzivej tehu ale priznam se ze jsem to mela taky tak nez mi to bylo vysvetleno.
@Murky píše:
Ještě pro @kattkka : V prvním trimestru rostou embrya právě všechny víceméně stejně rychle, proto se bere jako nejvíce přesný a určující právě utz ve 12.týdnu, kdy jsou plody ještě stejně velké a zároveň už se dají pěkně změřit. Od 2.trimestru dále už plod roste individuálně, velikosti se začínají lišit.
Jenomze kdyz projedes stare diskuze tak ty odchylky jsou a nevesti to zadne zamlkle tehotenstvi. Mimochodem moje posledni menstruace byla 22.12. ovulace probehla 6.1. Takze k tomu co mam v metriku 9plus4 to vychazi podle menzes ale podle ovulace to vychazi na to co mi rekl doktor to jest 7plus2 a jindy sem otehotnet nemohla. Proste to vim. ![]()