...

• Otevřená skupina

Autismus a vše o něm.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15
29.1.13 17:21

Muze trucovat?

Ahoj, mame maleho skveleho prcka, ktery 14.2. oslavi 2 rocky. Je predcasne narozen o tri tydny, od jakziva byl mily, usmevavy, kontaktni. Dokonce zvatlal (i tezsi slova typu „kde“), maval, mel i dobry start na nocnik, ovsem od jiste doby se „sekl“ a prestal vse delat.. Naopak zacal hodne malovat, poskakovat pri chuzi po jedne, chodit po spickach (jakoby dodupava/pajda na jednu nohu, druhou se snazi na spicky. Obcas se taky zvedne a hned chodi po patach), nechce nic delat spolecne, ani se mnou ani s manzelem. Rad si sam prohlizi (zejmena knizky, ovsem nenecha si do prohlizeni zasahovat a treba ukazovat co je co) taky je pro nej velka zabava vysypat kostky a davat je zpet. Zkouseli jsme nekolikrat stavet kominy, ho ovsem zajima pouze spojovani jednotlivych kostek. Je ale pravda, ze si rad stavi kominy a ruzne tvary napriklad z jogurtu nez sklidim nakup, rad radi veci do rady. V posledni dobe spatne snasi cekarny, dela lotkouve telo i pri svlekani bundy, ale nakupy mu problem necini. Uz si pripadam, ze jsem hystericka, snazila jsem se to zminit pred detskou lekarkou v lete, ale odvodila to na trucovani.. jenze se nic nezlepsilo.. nedavno zacal „dadada“ „tatata“ (jinak se vesmes vyjadruje takovym vrcenim, chrcenim - rikame tomu soukrome trolli rec), ovsem kdyz po nem chci zopakovat mama nebo tata, tak se bud otoci nebo utece, v horsim pripade sebou flakne o zem a vzteka se - tento scenar casto nasleduje v pripade, ze neni po jeho.. Take je hodne fixovan na sve medvedy, ale rad se tuli i s nami. Na druhou stranu je rad v detskych centrech, sem tam i sam vyvine kontakt s jinym ditkem, ovsem musi on sam, v opacnem pripade se stavi do mirneho utoku. Ocni kontakt mu take problem nedela, da pusinku i babickam, ktere vidi malo, obcas i zamava atd. Uz nevim jak dal, ve ctvrtek jdeme na neurologii a 13.2. na schuzku k pediatricce. Pokud by jste mi mohli kdokoliv poradit nebo mi mou obavu vyvratit, pripadne v tom vidite nejaky jiny syndrom, tak prosim sem s informacemi. Predem moc dekuji!!! P. S. Mame strach z runych diagnoz, ovsem je mozne mozne, ze mame doma jen maleho vzteklouna. Prosla jsme par for, ale nejlepsi bude radit se tady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
30.1.13 07:23

....

Ahoj, kouká malej do očí třebas? Ukazuje? Sdílí pozornost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
30.1.13 08:33

Ahoj, to zase jako jo, nekdy se dokaze krasne spolecne nadchnout, vcera jsme se s manzelem zamerili na ty oci a kontakt mu problem nedela… Je mozne, ze z nej bude maly vztekloun a tvrdohlavec… ach jo…uz mi z toho jde hlava kolem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
30.1.13 14:14

...

Zkusila bych si vyplnit tady ten testík: http://auticekjenicek.blogspot.cz/…ty-dach.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15054
6.2.13 17:43
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
315
17.2.13 21:52

Rád bych vás informoval o chystané dobročinné události „Putování s básníkem“. Jde o zcela unikátní akci na podporu osvěty autismu, která bude probíhat celý březen. Kdokoli, kdo bude mít chuť a čas, se může přidat nebo navštívit některou z připravovaných besed o autismu se zajímavými hosty (APLA o. s., Fokus o. s., Jaroslav Dušek, Karel Kříž a další). Veškeré podrobnosti najdete zde: http://www.adventor.org/…i-s-basnikem. Je to hlavní článek s odkazy na další detaily, který si můžete uložit do oblíbených položek - budeme tam průběžně přidávat odkazy na další články, podporovatele apod. Nebo se můžete přihlásit o odběru novinek (levý sloupec nahoře) - pak vám bude chodit upozornění na aktuality automaticky do pošty. Přijďte, sdílejte, chvalte ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Miluše Carbochová
23.4.13 17:56

Sezení s Jaroslavem Duškem

Zábavný, populárně naučný večer O autismu. Poučný pro diváky. Zpočátku špatný zvuk, ale vydržte, později již v pořádku.

http://www.ceskatelevize.cz/…dobe-jedove/

• Citovat
  • Upravit
33
29.4.13 19:00

Docela zajímavý pořad, mám doma autíka v předškolním věku a za jakékoliv info ohledně autismu budu a jsem vděčná, malý je docela atypický autista a doktoři mi moc neporadili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
2.6.13 15:39

My máme 8letého vysokofunkčního autíka. Začalo to velmi podobně jako píše Markatka. Vojta je čtvrté dítě, tak nebylo těžké poznat, že není něco v pořádku. Po vyšetřeních jsme běhali 2,5 roku. Potvzeno máme na 3 místech. Vojta chodí do 2.třídy a má zatím samé jedničky, kolektiv mu problémy nedělá. Kyž mu bylo asi 5,5 roku, zkusila jsem bezlepkovou a bezmléčnou dietu. Znáte to, člověk zkusí vše. Držel ji asi půl roku a já si dodnes vyčítám, že jsme to nevydrželi déle. Změny jsem začala pozorovat po 14 dnech, kdy si začal normálně hrát s hračkami, tzn. nestavěl je do řad a jiných obrazců, ale povídal si s nimi a vytvářel příběh. Pak bych řekla, že to byl raketový vzestup. Začal mnohem více mluvit, našel si kamaráda, na kterého se těšil. Hrát si s ním sice moc neuměl, ale pokrok byl, že mu kamarád mohl rozházet hračky a hrát si s nimi. Tento rok se naučil jezdit na kole, zamiloval se do Lucinky z 1. třídy. Vykládá vtipy, začíná se chovat jako vrstevníci (je vidět, že je to nucené a nepřirozené, ale snaží se), dokonce už i lže. To nikdy nedělal. Myslím, že nejvice pozitivního získal tím, že měl velké štěstí na školku, kde ho brali normálně, ale přesto dokázali reagovat na jeho změnu nálady tak, že buď ho nerozhodili vůbec anebo se jim podařilo okamžitě situaci zvládnout. To samé je ve škole. Malý kolektiv mu zcela vyhovuje, opět skvělí učitelé. Onehdá mi řekl, že už nechce být autista, zda by nemohl být raději traktorista.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19494
17.6.13 22:11

Ahoj holky, mam u syna podezreni na PAS…jak jste to poznaly a existuje nejake spolehlive centrum pro diagnostiku? Jdu vas docist :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
1.7.13 23:02

Mali autisti

Ahoj, jsem maminka autisty a myslím, ze autismus lze na dětech „vidět“ velmi brzo:) on to není jen oční kontakt, třeba ten ma nás certik odjakživa, ale děti jsou zasnene, nehrají si „správně“ s hračkami, neukazuji (nemaji pocit cloveku sdělit, ze někde něco je), neumí kopírovat obličej ( když vyplaznes jazyk tak roční miminko ho taky třeba nevyplazne, ale sama citis, jestli se o nejaký náznak snazi nebo „jen“ kouká…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
17.7.13 09:08

Ahoj, vsem moc dekuji za odpovedi. Bohuzel se za ten pul rok nic nezmenilo, ba naopak symptomu se zda byt cim dal vic.. Vcera jsme byli opet u neurolozky, jsme objednani na rijen na magnetickou rezonanci. Stale cekam na prvni schuzku u psycholozky, zacinam mit pocit, ze se snad nedockame.. Musim ovsem rict, ze sama vidim, ze nepujde o zadnou tezkou formu. Po vcerejsim shlednuti Tempel Grand (http://www. csfd. cz/film/253024-temple-grandinova/) uz to i vidim s lehkou nadsazkou. Proste to bude nas maly special :)

Jak k nemu ted mame tedy pristupovat? Jak upravit prostredi? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
315
17.7.13 10:14
@Markatka píše:
Jak k nemu ted mame tedy pristupovat? Jak upravit prostredi? :nevim:

Pochop - takhle se nemůžeš ptát. Představ si, že se zeptám: „bolí mě břicho, co mám dělat?“. Autismus není zlomená noha, každý člověk je jiný, má jiné nároky, některé věci či postupy mu pomáhají, jiné mu škodí. Potřebuješ individuální konzultaci např. s psychologem. Ten se s dítětem seznámí a poradí ti postupy, terapie atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
17.7.13 11:43

Jak jsem ale psala vyse, cekame na prvni schuzku u psycholozky uz pul roku a jeste budeme cekat do 9.9. Snazime se natlacit na drivejsi termin, ale bohuzel neni misto. Takze se snazim do te doby to synovi usnadnit co nejvice.. No budem se s tim muset poprat sami asi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15054
17.7.13 11:48

@Markatka jak to myslíš usnadnit? ono se tou psycholožkou stejně nic moc nezmění,„jen“ vám dá případně diagnozu, ale nějaké rady, jak na malýho ani snad nečekej :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny