Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
vím, že už tady tohle téma určitě bylo, ale nic z toho, co jsem našla nezabralo. Můj syn 7,5 M, vstává už asi od 3 měsíců před 5h ranní. Někdy o půl, někdy i před 4h, je schopný být vyspaný už třeba v 3:30… V noci se budí na kojení po 3h. Spustí strašný ječák, vycucne mě a spí dál… Večer odpadá strašně brzo. Mezi 17-18h, posunou to jde o trochu, ale to je hroznej, mne si oči, škrabe si hlavu, knourá… Zkoušeli jsme ho třeba v 7 vzbudit, ale spí strašně tvrdě a i když se nám to podařilo, stejně vydržel max hodku a pak je zase úplně mrtvej… už fakt nevím ![]()
Asi neporadím, ale u nás to taky tak bylo a je. Chodí už od narození brzy spát v 18hod. Mě to vyhovuje, protože se pak můžu věnovat staršímu synovi a domácnosti a taky mám čas na sebe, ale bohužel malej vstává v 5hod. Někdy dříve, někdy v 6, ale to je opravdu náhoda. Kdyby chtěl vstávat už ve 4, tak to bych odmítla a nevstala nebo pokud by měl hlad, tak bych mu udělala mlíčko a hezky pokračovat spát. Taky jsem zkoušela to natáhnout, aby šel později spát, že vydrží ráno dýl. Byl akorád protivnej, pak nemohl zabrat a ráno stejně vstal normálně. Já už jsem se stím smířila. Jsem skřivan, tak mi to tak neva, ikdyž bych si kolikrát přispala. A taky doufám, že se to věkem trochu posune, až bude spát míń přes den. Tak držim pěsti, ať se malej umoudří a spí déle. ![]()
Ano, tohle téma tu už bylo, včera:
https://www.emimino.cz/…-rano-59974/
Terlas píše:
vím, že už tady tohle téma určitě bylo, ale nic z toho, co jsem našla nezabralo. Můj syn 7,5 M, vstává už asi od 3 měsíců před 5h ranní. Někdy o půl, někdy i před 4h, je schopný být vyspaný už třeba v 3:30… V noci se budí na kojení po 3h. Spustí strašný ječák, vycucne mě a spí dál… Večer odpadá strašně brzo. Mezi 17-18h, posunou to jde o trochu, ale to je hroznej, mne si oči, škrabe si hlavu, knourá… Zkoušeli jsme ho třeba v 7 vzbudit, ale spí strašně tvrdě a i když se nám to podařilo, stejně vydržel max hodku a pak je zase úplně mrtvej… už fakt nevím
Mám stejně starou dcerku a řekla bych, že to s časem, kdy chodí spát nemá moc společného- my od mala koupeme o půl šesté a v 6 už spí a vstává kolem půl sedmé. Spíš bych to viděla na menší potřebu spánku ![]()
Tak přesně uplně to samé jsme řešili teď přes Vánoce. Začala vstávat v 5 hodin a to jsem teda byla vyřízená. Odpadala totiž už okolo páté, půl šesté. Prostě jsem jí to nekompromisně šoupla na šestou až půl sedmou. O půlnoci se vzbudí na jídlo, pak v pět, chvilku si hraje a spí pak dál aspoň do půl sedmé, nejdéle do půl osmé, pak si chvilku hraje a pak spustí, ale to už je OK. Chce to aspoň týden vydržet prostě nedat spát dřív a nekompromisně nevyndavat ráno z postýlky a nechat ho tam. Malá teda naštěstí neječela, tak se to zvládlo, jen trochu kňourala a žbrblala, i trochu brečetla, ale chvilku a pak usla. Zkus to opravdu aspoň týden nekompromisně dávat spát dýl a ráno nevyndavat a taky záleží kolik naspí přes den?
Ywett píše:
Ano, tohle téma tu už bylo, včera:
https://www.emimino.cz/…-rano-59974/
já vím, četla jsem
, ale ty rady na nás nefungujou,… ![]()
martinka1510 píše:
Asi neporadím, ale u nás to taky tak bylo a je. Chodí už od narození brzy spát v 18hod. Mě to vyhovuje, protože se pak můžu věnovat staršímu synovi a domácnosti a taky mám čas na sebe, ale bohužel malej vstává v 5hod. Někdy dříve, někdy v 6, ale to je opravdu náhoda. Kdyby chtěl vstávat už ve 4, tak to bych odmítla a nevstala nebo pokud by měl hlad, tak bych mu udělala mlíčko a hezky pokračovat spát. Taky jsem zkoušela to natáhnout, aby šel později spát, že vydrží ráno dýl. Byl akorád protivnej, pak nemohl zabrat a ráno stejně vstal normálně. Já už jsem se stím smířila. Jsem skřivan, tak mi to tak neva, ikdyž bych si kolikrát přispala. A taky doufám, že se to věkem trochu posune, až bude spát míń přes den. Tak držim pěsti, ať se malej umoudří a spí déle.
no přesně, prodlužování tu bylo, ale bylo to k ničemu… žmoulal si oči, drápal hlavu atd a stejně se vzbudil před pátou
, já jsem bohužel sova… do práce jsem chodila v 10
, být někde třeba v 8 ráno bylo pro mě strašná představa
![]()
caty
on dřív taky neječel až poslední měsíc strašně vříská a když nedám nakojit, tak nepřestane,… ![]()
sieta
všichni říkají, že se to zlomí, ale ono pořát nic ![]()
přes den spí tak 2× a to tak 40 min, hodinu…
tohle dělá, když jsem zkoušela ty rady…:
zkoušela jsem ho dát si do postele, to se pořád otáčí a taky se překulí na bříško a pase…, tahá mě za vlasy, kope do hlavy (vždycky se otočí nohama přesně k mé hlavě). Když ho takhle otočím zpátky třeba 6×, přestane mě to bavit a raději vstanu. Nechápu, jak to může někomu fungovat…
, jo a taky se mi stalo, že se probojoval úplně pod peřinu, já měla mikrospánek a našla ho celého přikrytého… nic mu nebylo, ale je to dost nebezpečný… Když ho nechám v postýlce, obrátí se na bříško a kynklá se a už párkrát spadl a bouchl se do hlavy o šprušle, takže to taky nehrozí… ![]()
asi se s tím budu muset smířit ![]()
Twn tvůj poslední příspěvek přesně odpovídá naší malé! Má teda téměř 18 měsíců, ale dělá tohle dodnes. Spí od roka jen jednou denně - okolo jedenácté asi na hodinku a večer jde spát v sedm. S tím vstáváním fakt někdy nejde prostě nic udělat, dítě to má vsobě tak nastavené. U nás nepomohlo NIC, ani posunutí večerního usnutí, nic!
Týja píše:
Twn tvůj poslední příspěvek přesně odpovídá naší malé! Má teda téměř 18 měsíců, ale dělá tohle dodnes. Spí od roka jen jednou denně - okolo jedenácté asi na hodinku a večer jde spát v sedm. S tím vstáváním fakt někdy nejde prostě nic udělat, dítě to má vsobě tak nastavené. U nás nepomohlo NIC, ani posunutí večerního usnutí, nic!
týno, to jsi mě moc nepotěšila
, ale aspon vím, že v tom nejsem sama
, už jsem si trochu zvykla, ale vytáčí mě kámošky, co jim stejně staré děti spí do půl 9, i přes den a ještě se budí max 1× na kojení… já spím max 3h v kuse už od jeho narození… no včera jsem to taky nezvládla, usnul asi v 18, vzbudila jsem ho ve 20, do 22 jsme se oba trápili a stejně jsme vstávali asi v 4:30…