Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ptám se, protože kolem sebe vidím samá akční miminka, která už v 9. měsících skoro chodí, různě lomozí a lezou a můj chlapeček ne; máte pediatra typu ,,Neřešte to, má čas,, nebo musíte chodit cvičit?
Dcera lezla až v 11. měsících a měly jsme Dr., která to neřešila, teď máme jinou paní dr., která mi říkala, že je syn pozadu, ale cvičit nás zatím neposílá.Zajímá mě, jak je to jinde. Díky za odpovědi
moje dcera se v 9 měsících začínala plazit. ale neseděla, nelezla ani náhodou. Sedla si a začla lézt až v 11 měsících. doktorka to taky „neřešila“. Malou vždy prohlédla s tím, že hypotonická není a že děti na to jdou skokově a většinou to tak bylo. Po prohlídce pár dní udělala vždy velkej pokrok.
Na druhou stranu mám kamarádku, jejíž holčička se v tomto období ani neplazila a doktorka to neřešila vůbec. Změnila doktorku, před tím si ještě sama zajistila fyzioterapeutku a problém tam byl a je dodnes. ![]()
ahojky
My měly podobný problém…malá nelezla nikdy…poslala nás dr do stacionáře…tak řekla jejich dr,že je malá OK a nevidí důvod proč tam jsme…kontrola měla proběhnout 4 po jejím prvním roce…a Dominika se poprvé rozlezla dva dny před kontrolou…jak mě spadl kámen ze srdce…chodila už dávno…lezení je velmi důležité,ale některé dětičky ho prostě ignorují ![]()
Samík začal lézt asi v 10 měsících, plazit v 9,5, tak nějak si i sedl - doktorka to neřešila nijak. Já trochu jo, tak jsem nás v 9 měsících zapsala v Baby klubu na mimi tělocvik, než nás objednali, tak se aspoň začal plazit a tam nám poradili, jak ho podpořit v tom lezení.
Tak možná zkusit něco takového? Bývají tam školení lidi, kteří většinou poznají, jestli je někde nějaká chyba nebo je dítko jenom pohodlnější, dobře ti poradí a nedostaneš se hned do „spárů“ neurologie ![]()
Já bych to zatím taky neřešila. Každé dítě je jiné. Naše sedmiměsíční sice leze, ale zas nesedí, neobrací se na záda, nezkouší říkat žádné slabiky…prostě v něčem je dopředu a v něčem zas pozadu. Podle mne záleží na tom, jestli tvé dítě dělá jiné věci adekvátní jeho věku nebo dokonce v předstihu nebo jestli je pozadu ve všem. A i pokud by bylo pozadu ve všem, myslím, že může být třeba jen celkově klidnější a prostě se mu zatím nechce. V devíti měsících bych to asi zatím neřešila.
Moje dcera nelezla vůbec, jednoho dnes se postavila a k lezení se už nevrátila. Doktorka to neřešila, říkala že každé dítě je jiné a nedá se porovnávat s tabulkama.
Šárka se plazila ještě v 10 měsících. Dr. to nijak moc neřešila, jen říkala, že nás „pro jistotu“ odešle k fyzioterapeutce, ale že si myslí, že než k ní dojdem, tak se rozleze. No - došli jsme, nelezla a za 3 dny na to se rovnou postavila
(a začala „obcházet nábytek“). Sedla si sama někdy v roce a první samostatný krok přišel na řadu ve 13 měsících. Teď je jí 15 měsíců a běhá docela obstojně ![]()
Děkuju za odpovědi, doufám, že se rozpohybuje, on je povahově kliďas a pohodář a do spárů neurologa, jak píše Angua se fakt dostat nechci, protože tam jak člověk vleze, tak už nevyleze
![]()
Ahoj.
Ani jedna moje holka v 9 měsících nelezla (Mája neleze dodnes, jen se čímdál častěji staví na čtyři, ale radši se plazí). Když byla Anežka malá, bydleli jsme jinde a chodili k jiné doktorce. Ta nás v 10 měsících poslala na neurologii (Anežka nelezla, neseděla, nestavila se
). Tam jsme naštěstí narazili na skvělou doktorku, která řekla, že nás nikam na cvičení posílat nebude, pozvala si nás po měsíci a do zprávy pak napsala jako závěr nerovnoměrný vývoj (Anežka mezitím začala lézt
).
S Májou chodíme k jiné doktorce, která to zatím neřeší, byli jsme u ní naposledy přesně v 9 měsících. Říkala, že důležité je, že její vývoj postupuje a že si jde svým tempem. Poradila, že má Anežka před Májou lézt po čtyřech (motivace a vzor
), schválila mi, že jsem s Májou co nejčastěji na koberci (krom Anežčina pokoje máme všude navoskovaný korek, takže to klouže).
Naše pediatrička říká, že na lezení má čas do roku. Prostě v roce by dítko mělo umět lézt ![]()
Ahoj,my jsme taky nelezli v 9m-od 8m se malej plazil,sedět a lézt po čtyřech začal v 10,5m.A jak se k nám staví naše Dr?Jako k retardérovi
![]()
Tak náš Mates se začal plazit v 9ti měsících,na konci 9.lezl.....v 10.se posadil poprvé sám…
Dej prckovi čas ![]()
Jo,a taky jsme chodili na rehab,a byli jsme na neurologii,tam nám řekli,že je línej.Malej už cca 14 dní chodí bez opory,capká jen po bytě,ale už se nedrží
a my jdem za 14 dní na vyšetření,na které jsme objednaný od června.Jsem zvědavá,co se tam dovím ![]()